DIY Humidor

μικρά & μεγάλα μυστικά που κάνουν ένα πούρο να λάμψει
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από Fairlight »

suleygiannis έγραψε:
Δευ Φεβ 08, 2021 3:06 pm
Ο δεύτερος ποιος είναι; :shock:
O Σουηδός απ οσο γνωρίζω.

Στράτο διάβασε αυτό που σου έστειλα, ειδικά το εισαγωγικό κείμενο. Δεν υπάρχει 'σταθερή' θερμοκρασία πόσο μάλλον υγρασία, ειδικά αν μιλάμε για boveda. To κατεβατό που βλέπεις για ανθρώπους σαν και εσένα το έγραψα. Δεν θα πάθουν κάτι τα πούρα στις συνθήκες που περιγράφεις, αντιθέτως με κακό έλεγχο κινδυνεύουν περισσότερο.
These users thanked the author Fairlight for the post (total 2):
Stratossuleygiannis
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2594
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από alexandros »

ρε καπνιστε κανα πουρο και κοιταξτε να το ευχαριστηθειτε και αφηστε τις ιδανικες θερμοκρασιες .
εδω οι περισσοτεροι εχουν μπερδεψει τα παντα με τα κοαλα ακομα και με την απλη να πετυχεις σχετικη υγρασια ...
These users thanked the author alexandros for the post (total 5):
JuniorSpirosbusa71Greekossigarassuleygiannis
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από Nikolaros »

Μάλλον με πείσατε να ξεκινήσω μικρο-αποθήκευση σπίτι, καμιά 20ριά κομμάτια. Δεν σκοπεύω να το σκαλίζω το θέμα πάρα πολύ καθώς ο ελεύθερος χρόνος είναι τρομερά περιορισμένος και αφιερώνεται σε διάφορα, άσε που, επειδή με ξέρω, θα καταλήξει για εμένα άγχος αν αρχίσω να ασχολούμαι πολύ. Είμαι ικανός να χάσω τον ύπνο μου για τέτοια πράγματα, με ξέρω... :)

Μονάχα 2 γρήγορες ερωτήσεις:
-Να ξεκινήσω με καναν σχετικά φτηνό ξύλινο υγραντήρα εμπορίου 20-25 κομματιών, γύρω στα 100 ευρω, της αρεσκείας μου, με επένδυση κέδρου, χωρίς υγραντικό στοιχείο και υγρόμετρο, και να ρίξω μέσα ενα ή δυο boveda και τα καλούδια; Από οτι κατάλαβα, τα αναλογικά υγρόμετρα δεν βγάζουν κάπου...
ή
να παω σε κανα 1.5 ή 2λιτρο βάζο, με κεδρόφυλλα και το boveda; Σχετικά με τα φύλλα κέδρου, αν "επενδύσω" εσωτερικά το βάζο σε 1-2 πλευρές του με φύλλα που έχω από τα tubos, θα κάνουν δουλειά τα φυλλαράκια αυτά ή θα πρέπει να βρω τα παχύτερα φύλλα κουτιών από τα καπνοπωλεία; Θα ήθελα να χρησιμοποιηθούν φύλλα κέδρου, τα έχω συνδέσει άρρηκτα με την καπνιστική εμπειρία.

Aντιλαμβάνομαι το βασικό, οτι ο ξύλινος φτηνός υγραντήρας θα έχει σημαντικότερες απώλειες σε σχέση με το αεροστεγώς κλεισμένο βάζο.
Οι απώλειες αυτές, ειναι ικανες να μου χαλάσουν τη δουλειά;
Aισθάνομαι οτι βρίσκομαι πιο κοντά στον υγραντήρα του εμπορίου έναντι του βάζου, για ψυχολογικούς κυριότερα λόγους και για λόγους εμφάνισης.

Λέω να το ξεκινήσω στο 69% και βλέπουμε.

Δεν σκοπεύω να κρατάω την ποσότητα αυτή των 20 για πολύ, μιλάμε για άμεσες καταναλώσεις, ενα stick κάθε μέρα κατά μέσο όρο.
Αν δλδ υποθέσουμε οτι σήμερα 12 Σεπτεμβρίου κλείσω τo αποθηκευτικό αυτό μέσα με 20 sticks, μόλις μου πείτε "είναι έτοιμο, ξεκίνα", από τη στιγμή εκείνη θα ανοίγει σχεδόν πάντα κάθε μέρα για την επιλογή του ημερήσιου stick και 15 Οκτωβρίου θα έχει αδειάσει σχεδόν σίγουρα.

-Να φροντίζω να ανανεώνω συχνά κομμάτια ωστε να κρατάω πάντα σταθερά μέσα έναν μέσο όρο πχ. 10-12 κομμάτια μέσα ή να αδειάζω και μετά να φουλάρω ξανά; Παίζει κάποιον ρόλο;

-Φτιάχνοντας π.χ. σήμερα λοιπόν έναν ξύλινο υγραντήρα ή βάζο, με αγορές sticks από διάφορα μέρη, αγνώστων υγρασιών, πότε να το ανοίξω για πρώτη φορά και να ξεκινήσω την καθημερινή κατανάλωση; Εννοώ χοντρικώς για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραμείνει κλειστό ωστε να έχει προλάβει να επιτευχθεί μια στοιχειώδης ομοιομορφία και επαναφορά των πούρων στην υγρασία του boveda; Mέσα στις άκρες ρωτάω... Ξέρω οτι δεν μπορεί να απαντηθεί απόλυτα.

Έναν χοντρικό μπούσουλα μονάχα χρειάζομαι για αρχή.
Βασικός, αρχικός (και ίσως παντοτινός) μου στόχος είναι ο εξής, και θα το πω απλά:
Nα σταματήσω να τρέχω κάθε μέρα στα καπνοπωλεία, να αγοράζω μια και καλή μηνιαίως τη μικρο-ποσότητα του μήνα μου, να έχω τη μικρο-ποσότητα μου στο σπίτι, πάντα δίπλα μου, να ανοίγω το αποθηκευτικό μέσο όποτε θέλω και να διαλέγω ένα πούρο που απλώς θα είμαι σχετικά ήσυχος για το οτι έχει φυλαχθεί στοιχειωδώς σωστά το μικρό διάστημα που έμεινε στα χέρια μου πρίν το καπνίσω. Απαιτήσεις μηδενικές δλδ, θα μείνω στα απολύτως πρώτα για αρχή.
Αν το δω και προχωράει ικανοποιητικά, δουλεύει και βλέπω θετικό αποτέλεσμα, ίσως αργότερα φτιάξω ένα δεύτερο, κλειστό για μεγαλύτερα διαστήματα, συνεχίζοντας να κρατάω το πρώτο για τα καθημερινά...

Αυτά για αρχή και σας ευχαριστώ πολύ όλους.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Nikolaros την Κυρ Σεπ 12, 2021 11:58 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από suleygiannis »

ΤΟ μοντέλο που περιγράφεις δεν στέκει απλά. Θες 1 πούρο τη μέρα άρα 14 κούτες το χρόνο. Εγώ θα έπαιρνα ένα μεγάλο ψυγείο, θα έβαζα 15 κούτες και θα αγόραζα και κάθε μήνα από μία. Δε βγαίνει αλλιώς.
Για τα υπόλοιπα που ρωτάς, έχουν απαντηθεί αν διαβάσεις το θρεντ
Ρε μαν ρε μπρο
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από Nikolaros »

Μάλιστα. Δεν το είχα ποτέ σκεφτεί έτσι. Μάλλον έκανα πρόχειρα τη σκέψη μου, έτσι το αισθάνθηκα αλλά δεν το πολυ-σπουδαιολόγησα.
Ανεβαίνει αρκετά και το κόστος, ανεξαρτήτως τύπων, έναν μέσο όρο φαντάζομαι, δεν είναι ασήμαντο. Aποδεικνύεται πολύ χρήσιμη η παρέμβαση σου.
Δεν θα σκεφτόμουν να πήγαινα απευθείας σε κούτες καθώς θέλω να καπνίσω αρκετούς τύπους, δεν έχω κατασταλάξει ούτε στο ελάχιστο και οι επιλογές ειναι πολλές. Θυμάμαι και παλιά στο ίδιο μοτίβο, μου άρεσε να δοκιμάζω. Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, άλλα υπάρχουν, άλλα οχι, πολλά νέα που αγνοώ. Eπιλέγοντας έναν δρόμο χωρίς αρχικό μεγάλο άνοιγμα, διατηρώ το να έχω την επιλογή να το δω πως θα πάει και να κινηθώ ανάλογα στην πορεία. Το να δώσω απευθείας χρήματα και να φορτώσω είναι κάτι που μπορεί να με "καθηλώσει" και με τρομάζει λιγάκι.
Να το ξεκινήσω λεω όπως το σκέφτηκα και να το δω πως θα με πάει.
Άβαταρ μέλους
gkotsop
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Απρ 07, 2020 7:17 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από gkotsop »

Η γνώμη μου είναι είτε υγραντηρα ξύλινο πάρεις είτε αρχίσεις με βάζο.. πάρε ένα ψηφιακό υγρόμετρο τύπου xiaomi humidity & temperature που συνδέεται με το κινητό και σου δείχνει live υγρασία-θερμοκρασία και κρατάει ιστορικό ένα μήνα!
Όσο για το θέμα καπνίσματος μετά από αγορά στικς από διαφορετικά καταστήματα.. θα δεις τα στικ μεμονωμένα αν είναι ξηρά τα αφήνεις μέχρι να σε ικανοποιήσουν.. αλλά μπορείς και να καπνίσεις κατευθείαν! Δεν έχεις κάποιο θέμα αν συμβουλεύεσαι το υγρόμετρο σου.. είναι όλα αυτά θέμα γούστου και πως σου αρέσει να γεύεσαι ένα πουρο. Προσωπική άποψη όλα αυτά
These users thanked the author gkotsop for the post:
Nikolaros
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από Nikolaros »

Σκοπεύω εντός του ΣΚ να ψωνίσω κάποιο κλειστό 10ρι dress box καθώς και αρκετά κλειστά tubos από κατάστημα με 75-79% υγρασία
για το 2L jar μου με boveda 69%. Στο jar δεν έχω υδρόμετρο, μονάχα το boveda και φύλλα κέδρου στις υπόλοιπες 3 πλευρές του.

1.Θα χρειαστεί να ακουλουθήσω κάποια διαδικασία αλλαγών στο jar ή αναμονής για κάποιο διάστημα ή μπορώ να βάλω απευθείας μέσα τα πούρα;
2.Χοντρικώς, πόσο διάστημα πιστεύετε θα χρειαστεί ωστε τα πούρα να πέσουν στην υγρασία του boveda;
3.Ενδέχεται να παρατηρήσω κάτι το ιδιαίτερο που θα χρειαστεί προσοχή;

To jar φυλάσσεται σε σκοτεινό μέρος και ανοίγει για ελάχιστα σχεδόν καθημερινά, για την επιλογή κάποιου stick.

Σας ευχαριστώ!
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από suleygiannis »

Το βάζο, εκτός του ότι είναι χίλιες φορές καλύτερος υγραντήρας από τους ξύλινους, έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται σετάρισμα. Αμέσως χρησιμοποιείται.
Τώρα το πόσο καιρός χρειάζεται να κατέβουν τα πούρα στις υγρασίες του μποβέντα, εξαρτάται από πολλά, τα οποία δεν μπορείς να μετρήσεις, γιατί δεν ξέρεις την υγρασία κάθε πούρου και πολλά άλλα.
Ρε μαν ρε μπρο
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 62
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από Nikolaros »

To βάζο το έχω ήδη εδω και κάποιον καιρό και το δουλεύω με σκόρπιες αγορές από εδώ και εκεί, συνηθέστερα υγρασιών πολύ κοντά σε εκείνη που τηρώ σε αυτό.
Τη φορά αυτή ρωτάω επειδή σκοπεύω να αγοράσω μαζεμένη τη μικρο-ποσότητα, η οποία όμως βρίσκεται σε κατάστημα που τηρεί υγρασία αρκετά ανώτερη της επιθυμητής του βάζου μου, οπότε υπάρχει λιγάκι "άγχος" για το θέμα αυτό.
Βρίσκονται στο 75-79% στο κατάστημα.
Να τα ρίξω χωρίς άγχος στο βάζο (69%) ή ενδεχομένως θα χρειαστούν αναμονές ή και κάποιες αλλαγές στο βάζο;
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2594
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: DIY Humidor

Δημοσίευση από alexandros »

ριξτα μεσα ρε καπνιζε οποτε θελεις
σιγα σιγα θα τον βρουνε τον δρομο τους
σιγουρα θα ειναι καλυτερα απο οτι ειναι στο καταστημα με το 75-79
These users thanked the author alexandros for the post:
Nikolaros
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αποθήκευση, Συντήρηση, Παλαίωση & Άλλες Ιστορίες”