O Freezador μου

μικρά & μεγάλα μυστικά που κάνουν ένα πούρο να λάμψει
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Προσοχή ακολουθεί σεντόνι για πολύ τολμηρούς μόνο! :lol:

Υγραντήρες με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία λοιπόν. Τι παίζει τελικά? Δουλεύουν ή όχι και αν ναι ποιοι και πόσο καλά? Όσα χρόνια τα έψαχνα αυτά λοιπόν σχημάτισα 2 κανόνες:

1. Δεν είναι καλή ιδέα να έχεις έλεγχο θερμοκρασίας στον υγραντήρα σου εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.

2. Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι ο υγραντήρας ελεγχόμενης θερμοκρασίας τους δουλεύει καλά όταν ουσιαστικά δεν δουλεύει καθόλου καλά. Όταν μιλάς με κάποιον τέτοιον άνθρωπο και ισχυρίζεται κάτι τέτοιο πρέπει να του ζητάς δεδομένα. Όχι τι δείχνει το υγρόμετρο του.

Τι συμβαίνει όμως συγκεκριμένα? Οι περισσότερες υλοποιήσεις υγραντήρων με έλεγχο θερμοκρασίας είναι συντηρητές κρασιών με θερμοηλεκτρική ψύξη με μέσο ύγρανσης beads. Αυτές οι υλοποιήσεις δεν δουλεύουν. Επαναλαμβάνω, δεν δουλεύουν. Πολλοί άνθρωποι που τις έχουν νομίζουν ότι δουλεύουν γιατί χρησιμοποιούν ακατάλληλα όργανα μετρήσεων είτε γιατί η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο περιβάλλον και τον υγραντήρα (Delta) είναι πολύ μικρή. Ποιοι είναι οι λόγοι όμως?

1. Μη-έλεγχος των υγροποιήσεων: Όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από το σημείο δρόσου (dew point) αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υγροποίηση της ατμοσφαιρικής υγρασίας. Αυτό σημαίνει ότι το νερό που θέλουμε να έχουμε γύρω στα πούρα μας και το μετράμε με την σχετική υγρασία γίνεται νερό και απομακρύνεται από τα πούρα μας. Συνήθως καταλήγει στο κάτω-πίσω μέρος του ψυγείου και ο ιδιοκτήτης αναρωτιέται γεμάτος απορία γιατί το υγρόμετρο του (που βρίσκεται στην μέση) ξαφνικά δείχνει 45-50% υγρασία. Αν δε έβλεπε κανονικές μετρήσεις υγρασίας στον χρόνο το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πανικοβληθεί. Αυτό δημιουργεί και ένα άλλο πρόβλημα που είναι η ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή μέσα στον υγραντήρα. Νερό σε υγρή μορφή σε σύστημα ρυθμιζόμενης υγρασίας είναι απλά απαράδεκτο! Ο τρόπος που μπορεί να λυθεί αυτό είναι η ανατροφοδότηση του υγρού νερού στο μέσο ύγρανσης μέσω μιας επιστροφής (πλαστικός σωλήνας). Οπότε η ιστορία είναι λίγο-πολύ γνωστή. Το σύστημα ψύξης ενεργοποιείται και η υγρασία κάνει μεγάλες διακυμάνσεις. Όσο μεγαλύτερο το Delta τόσο μεγαλύτερες και οι διακυμάνσεις. Σε αυτό το σημείο δημιουργήθηκε και ο μύθος ότι τα θερμοηλεκτρικά ψυγεία (peltier) είναι καλύτερα από αυτά με συμπιεστή γιατί ‘δεν ξεραίνουν τα πούρα’ . Μέγα λάθος. Ναι, τα θερμοηλεκτρικά θα προκαλέσουν μικρότερες διακυμάνσεις στην υγρασία για έναν απλό λόγο: δεν δουλεύουν τόσο καλά όσο αυτά με τον συμπιεστή. Ουσιαστικά οι συμπιεστές είναι πολύ πιο αποδοτική μέθοδος ψύξης από τα paltrier. Για τον λόγω αυτό λοιπόν θα υγροποιήσουν το νερό πιο πολύ και πιο γρήγορα. Όταν έχεις όμως ένα τέτοιο φαινόμενο, ο στόχος είναι να ελέγξεις το φαινόμενο και όχι να χρησιμοποιήσεις κάτι λιγότερο αποδοτικό. Αντιθέτως, πρέπει να χρησιμοποιήσεις ότι πιο αποδοτικό υπάρχει σε ψύξη.

2. Υγραντικά: Τα περισσότερα από αυτά τα ψυγεία έχουν σαν μέσο ύγρανσης beads ή άμμο γάτας δηλαδή παθητικά μέσα. Τα beads μπορούν να είναι καταπληκτικά μέσα ύγρανσης και ισορροπιστές σε ένα σύστημα αλλά εντελώς ακατάλληλα για κάτι τέτοιο. Ο λόγος είναι ότι η ταχύτητα που μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην υγρασία ενός συστήματος είναι πολύ πιο αργή από τις αλλαγές που συμβαίνουν σε ένα τέτοιο σύστημα. Αυτό λύνεται χρησιμοποιώντας ενεργά υγραντικά. Η ψύξη λοιπόν αφαιρεί υγρασία, τα ενεργά υγραντικά την αναπληρώνουν και το νερό που υγροποιείται επιστρέφεται στα ενεργά υγραντικά. Είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και χρειάζεται και άλλα πράγματα.

Ποια η λύση σε όλα αυτά? Ε δεν είναι καθόλου εύκολη. Πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο έχουν υγραντήρες που έχουν λύσει σωστά όλα αυτά τα προβλήματα. Για σταθερότητα λοιπόν χρειάζεται ένας ενεργός υγραντής με επιστροφή, ένας αφυγραντήρας, ο πιο δυνατός συμπιεστής που υπάρχει διαθέσιμος, ένα στοιχείο θερμότητας, ελεγκτές που θα τα ρυθμίζουν όλα αυτά και κατασκευές πάνω στον σχεδιασμό του υγραντήρα (ανεμιστήρες, λούκια κτλπ).

Σε αυτό το σημείο όμως να δούμε πως είναι όντως ένας τέτοιος ιδανικός υγραντήρας. Ο ιδανικός υγραντήρας λοιπόν πρέπει να συμπεριφέρεται κάπως έτσι:

Εικόνα

Η υγρασία και η θερμοκρασία κάνει μικρές κυματώδεις διακυμάνσεις οι οποίες έχουν τέτοιο πλάτος ώστε να μην γίνονται αντιληπτές από τα πούρα. Κάθε πτώση στην θερμοκρασία (μαύρη γραμμή) αντιστοιχεί σε έναν κύκλο του συμπιεστή (δηλαδή ανοίγει και κλείνει). Καθώς η θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνεται (προφανώς και το Delta) η θερμοκρασία και η υγρασία δεν αλλάζουν σημαντικά. Αυτό που αλλάζει είναι η συχνότητα των κύκλων. Αν είχαμε έναν αδύναμο συμπιεστή ή ακόμα χειρότερα peltrier αυτή η συχνότητα θα ήταν μεγαλύτερη. Αυτό μπορεί (και θα είναι) πρόβλημα αλλά αυτό μπορούμε να το δούμε σε δεύτερη φάση. Ο ιδανικός κύκλος έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά: έχει μικρό ύψος (δηλαδή δεν αλλάζει πολύ η θερμοκρασία) και μεγάλο πλάτος (χαμηλή συχνότητα, δεν ανάβει συχνά). Η ανάρρωση από το άνοιγμα της πόρτας είναι ακαριαία ενώ με ένα πολύπλοκο σύστημα ελέγχου της υγρασίας αυτή δεν επηρεάζεται από πολύ συχνούς κύκλους.

Όποιος λοιπόν πιστεύει ότι ο υγραντήρας του δουλεύει σωστά κατά την γνώμη μου πρέπει να παρουσιάσει κάτι τέτοιο.

Το παραπάνω παράδειγμα το έβαλα γιατί απλά είναι το καλύτερο που ξέρω. Η σταθερότητα είναι ακραία και σίγουρα καλύτερη από εντελώς επαγγελματικές λύσεις.

Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει, είναι πολύ δύσκολο να φτιάξει κάποιος κάτι τέτοιο. Η θα πρέπει να δώσει αρκετά χρήματα ή να το φτιάξει μόνος του. Ακόμα και να το πάρει έτοιμο όμως δεν θα έχει τέτοιο αποτέλεσμα ‘στο κουτί’. Χρειάζεται αρκετός πειραματισμός, μετρήσεις και παραμετροποίηση τόσο στις ρυθμίσεις των εκλεκτών όσο και στην σχεδίαση του υγραντήρα.

Χρειάζεται όμως κάτι τέτοιο? Η απάντηση είναι ότι κανείς δεν ξέρει. Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή μελέτη πάνω σε αυτά τα θέματα και ακόμα και οι συνθήκες που συντηρούμε τα πούρα μας είναι με εμπειρική προσέγγιση. Ωστόσο η φυσική ..είναι φυσική και ξέρουμε ήδη μερικά πράγματα. Ξέρουμε ότι αυτό που ουσιαστικά θέλουμε να διατηρήσουμε σταθερό είναι η ποσότητα του νερού στα πούρα μας. Αν η σχετική υγρασία παραμένει σταθερή με κάποιο τρόπο και η θερμοκρασία αλλάξει αυτό μεταβάλει την ποσότητα νερού στα πούρα μας. Εδώ υπάρχει και άλλη μια παρανόηση. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία τόσο μικρότερη ποσότητα νερού κρατάνε τα πούρα μας, άσχετα με την σχετική υγρασία. Δεν είναι το ποιο σημαντικό τι συμβαίνει με την σχετική υγρασία γιατί η πρόσληψη και αποβολή νερού από τα πούρα είναι μια διαδικασία ισορροπίας που σχετίζεται με την θερμοκρασία. Για να το πω πιο απλά με ένα παράδειγμα.. πούρα σε περιβάλλον 67% RH στους 17C θα είναι πιο υγρά από πούρα σε περιβάλλον 67% RH στους 20C. Εδώ λοιπόν ο καθένας πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.. πιστεύει ότι μια συνεχής μεταβολή στην ποσότητα νερού των πούρων του θα επηρεάσει της συντήρηση και παλαίωση τους ή όχι?

Ωραία θα μου πείτε όλα αυτά αλλά τι κάνουμε? Μην ανησυχείτε η ελπίδα έρχεται! (πραγματικά αυτή την φορά, όχι μλκς :lol: )

Υπάρχει λοιπόν μια λύση που με φοβερή κομψότητα μπορεί να λύσει το πρόβλημα της επιρροής της θερμοκρασίας πάνω στην υγρασία. Γίνεται με έναν απλό τρόπο: διαχωρίζεις τα 2. Δημιουργείς ένα μίκρο-κλίμα στον χώρο που περιβάλει τα πούρα και στο οποίο στοχεύεις στην σταθερότητα της υγρασίας και ένα μάκρο-κλίμα που στοχεύεις στην σταθερότητα της θερμοκρασίας. Το μίκρο-κλίμα δημιουργείται βάζοντας τα πούρα σε κάτι στεγανό όπως τάπερ ή χοντρές πλαστικές σακούλες. Με αυτόν τον τρόπο οι κύκλοι του συμπιεστή δεν επηρεάζουν την υγρασία ανάμεσα στα πούρα. Το ακόμα καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείς για της υγροποιήσεις καθώς αυτές δεν μπορούν να εισέλθουν στο μικρό-κλίμα και σχηματίζονται στα τοιχώματα ή στο εξωτερικό των δοχείων μικρό-κλίματος.

Το πιο αστείο της ιστορίας είναι ότι το κάνουμε όλοι, χωρίς να το ξέρουμε. Παίρνουμε έναν υγραντήρα ή ένα ψυγείο και το βάζουμε σε δωμάτιο με AC. Είναι η ίδια αρχή λειτουργίας. Οποίος είχε ένα θερμοηλεκτρικό ψυγείο με beads τι δούλευε καλύτερα? Το ψυγείο με τα beads ή ο υγραντήρας στο AC? Σχεδόν ρητορική η ερώτηση…

Ωστόσο το AC έχει προβλήματα. Κόστος και μη σταθερότητα ανάμεσα στα άλλα. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να φτιάξουμε μια απλή λύση που θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα με πολύ μικρότερο κόστος.

Κάπου εδώ λοιπόν έρχονται τα… freezadors. Είναι καταψύκτες (οι πιο δυνατοί συμπιεστές) που στο εσωτερικό τους έχουν τάπερ ή σακούλες με πούρα. Ο έλεγχος της υγρασίας εδώ μπορεί να γίνει με παθητικά μέσα, beads ή bovedas. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται με ένα τέτοιο μηχάνημα που βλέπεται πιο πάνω και μπορεί να ελέγξει τον συμπιεστή και κάποιο θερμαντικό στοιχείο. Περισσότερα στην συνέχεια γιατί δεν αντέχω να γράφω άλλο.
These users thanked the author Fairlight for the post:
Docortho
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Λοιπόν πριν προχωρήσω με τα πρώτα αποτελέσματα να σας εξηγήσω λίγο πως και με τι γίνονται οι μετρήσεις. Οι δοκιμές γίνονται με αυτό:

Εικόνα

Είναι μια μεγάλη σακούλα Ziploc (με φερμουάρ), βαρέως τύπου που μέσα έχει ένα σάκο από 70% beads και ένα άδειο κουτί από πούρα. Μπορεί να παρατηρήσετε και ένα μικρό συμβατικό υγρόμετρο που έχει ξεμείνει από παλιότερες δοκιμές για την στεγανότητα της σακούλας (για όποιον ενδιαφέρεται δεν καταλαβαίνει τίποτα, κράτησε σταθερή υγρασία για 3 μήνες). Αυτή η σακούλα βρίσκεται πάντα μέσα στον καταψύκτη. Ανάλογα με το που θα τοποθετήσουμε το καταγραφικό που σας έδειξα έχουμε διαφορετικά επίπεδα μετρήσεων:

Μακρο-κλίμα: Tο καταγραφικό τοποθετείται έξω από την σακούλα και δίπλα της. Έτσι μετράει κατά βάση την θερμοκρασία και υγρασία του αέρα του καταψύκτη στο συγκεκριμένο σημείο.

Μικρο-κλίμα (επίπεδο 1): Tο καταγραφικό τοποθετείται μέσα στην σακούλα και έξω από το κουτί. Ουσιαστικά μετράει το κλίμα που περιβάλει τα κουτιά μας, ακριβώς όπως σε ένα cabinet, coolidor, winedor κτλπ.

Μικρο-κλίμα (επίπεδο 2)
: To καταγραφικό τοποθετείται μέσα στο κουτί και την σακούλα. Είναι το τελευταίο επίπεδο κλίματος και βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα γυμνά πούρα μας.

Τώρα θα δούμε λίγο τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη. Τις αναφέρω στα γρήγορα για να ξέρετε γιατί μιλάμε.

Set point: Είναι η θερμοκρασία-στόχος που επιθυμούμε. Ρυθμίζεται σύμφωνα με την θερμοκρασία του αισθητήρα του θερμοστάτη. Αυτή η θερμοκρασία μπορεί να είναι ίδια ή διαφορετική από την θερμοκρασία των πούρων μας (συνηθέστερα).

Dif: Είναι το διαφορικό θερμοκρασίας, δηλαδή πόσο επιτρέπουμε στον θερμοστάτη μας να ξεφύγει από το set point. Αν πχ έχουμε set 18C και dif 0.5C αυτό σημαίνει ότι στους 18.5 C θα αρχίζει η ψύξη, στους 18 C θα σταματήσει και στους 17.5 C θα αρχίσει η θέρμανση.

Anti-short cycle
: Αυτή είναι μια προστασία που παρέχει ο θερμοστάτης με σκοπό να μην ανάβει συχνά ο συμπιεστής και φθαρεί. Μετριέται σε λεπτά.

Οι μετρήσεις που θα δείτε έγιναν με αυτές τις παραμέτρους:

Set point: 18 C
Dif: 0.3 C
Anti-short cycle: 4 mins

Delta (θερμοκρασία περιβάλλοντος - Set point): 2-3 C

Πάμε λοιπόν στα αποτελέσματα. Θα σας δείχνω σχεδιαγράμματα που περιλαμβάνουν δεδομένα από 20 ώρες συνεχούς καταγραφής το καθένα. Η συχνότητα δειγματοληψίας είναι 2 δείγματα το λεπτό (1 κάθε 30 δεύτερα).

Μακρο-κλίμα:

Εδώ βλέπουμε τις μετρήσεις με το καταγραφικό γυμνό μέσα στον καταψύκτη. Στην θερμοκρασία (κόκκινο) φαίνονται οι κύκλοι του συμπιεστή οι οποίοι είναι περίπου όπως τους θέλουμε. Είναι αργοί (μια φορά περίπου την μισή ώρα) και κοντοί (16.5 C min – 17 C max). Με πορτοκαλί βλέπετε την υγρασία. Ενδιαφέρων εδώ είναι ότι σε επίπεδο βρίσκεται ψηλά κάπου στο 72%. Αυτό συμβαίνει από υγροποιήσεις κατά το άνοιξε-κλίσε. Η υγρασία δεν μας ενδιαφέρει εδώ. Αν κάποιος ζεί σε πολύ υγρό κλίμα μπορεί να είναι και πρόβλημα που όμως λύνεται πολύ εύκολα.

Εικόνα

Μικρο-κλίμα (επίπεδο 1):

Εικόνα

:shock:

Πάμε πάλι

:shock:

Αυτό το περιβάλλον θα είχαν τα πούρα μας για 20 ώρες. Η θερμοκρασία παίζει 0.1C και η υγρασία 0.1% δηλαδή στα όρια του λάθους του καταγραφικού. Όταν το είδα για πρώτη φορά αυτό μου ήρθε στο μυαλό ο ψηλός που σε κάποια φάση γκρίνιαζε, απόλυτα δικαιολογημένα, ότι στην χώρα μας δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες για παλαίωση πούρων.

Ερωτώ λοιπόν. Πόσο καλύτερες από αυτές?

Μικρο-κλίμα (επίπεδο 2):

Σημείωση εδώ χωρίς να το καταλάβω κουνήθηκε λίγο ο αισθητήρας και η θερμοκρασία έπεσε λίγο

Εικόνα

Οι συνθήκες μέσα στο κουτί λοιπόν. Εδώ φαίνεται να υπάρχουν μερικές διακυμάνσεις δεν είμαι σίγουρος ακριβώς γιατί. Θα το κοιτάξω περισσότερο. Όπως και να έχει δεν είναι μεγάλες, 0.8% RH και 0.4 C, min-max πάντα.

Λοιπόν συμπερασματικά οι πρώτες μετρήσεις είναι καταπληκτικές. Υπάρχουν βέβαια 2 σημεία που βοήθησαν πολύ το σύστημα να πιάσει σταθερότητα. Το ένα είναι η θέση της σακούλας, είναι στο κέντρο του καταψύκτη που οι διακυμάνσεις στην θερμοκρασία θα είναι μικρότερες από τα τοιχώματα. Αυτό είναι θέμα της σχεδίασης του καταψύκτη-υγραντήρα και δεν ασχοληθώ και πολύ με αυτό σε αυτήν την φάση. Ο λόγος είναι ότι αν τελικά το κάνω θα πάρω άλλον καταψύκτη, με άλλο σχεδιασμό και τα αντίστοιχα προβλήματα που θα έχει θα πρέπει να λυθούν τότε. Το άλλο σημείο είναι ότι το Delta είναι σχετικά χαμηλό καθώς ο καιρός είναι ακόμα ήπιος. Αυτό μπορούμε να το δούμε λίγο τώρα. Επειδή λοιπόν δεν προβλέπεται να κάνει 30αρες το επόμενο διάστημα μπορούμε να προσομοιάσουμε τέτοιες συνθήκες χαμηλώνοντας αρκετά το set point. Έτσι πχ μπορούμε να έχουμε Delta στο εύρος 12-15 χαμηλώνοντας στο set point στους 8-10 βαθμούς. Θα είναι περίπου σαν να έχουμε 18 C στα πούρας μας στις μέρες καύσωνα. Και λέω περίπου γιατί υπάρχουν διαφορές στην απόδοση των συμπιεστών ανάμεσα στους 22 και 34 C. Αλλά θα το δούμε και αυτό.
These users thanked the author Fairlight for the post:
Docortho
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Ήρθε, ήρθε :lol: :lol: :lol:

Τα συναισθήματα είμαι μεικτά. Το 1/3 μου είναι ενθουσιασμένο, το 1/3 μου θέλει να βάλει τα γέλια και το άλλο 1/3 μου είναι αγχωμένο αν θα δουλέψει και αν έχασε χρήματα. Κλασσικά πράγματα :lol:

Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Ο σκοπός εδώ φυσικά είναι η δημιουργία ενός ελεγχόμενου χώρου θέρμανσης-ψύξης αποθήκευσης πούρων σε συνθήκες high-end (για πούρα) σταθερότητας.

Σ αυτό το project θα έχω και βοήθεια από φίλο ηλεκτρονικό που ασχολείται με συστήματα ελέγχου και πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολύ.

Τα πούρα θα βρίσκονται κλεισμένα αεροστεγώς είτε σε βαρέως τύπου σακούλες ziplock στα καλάθια του καταψύκτη, είτε σε επαγγελματικά τάπερ gastronome. Τι από τα 2 θα γίνει θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες που θα δούμε στην συνέχεια. Σας βάζω φωτογραφία από μια δοκιμή με άδεια κουτιά στο σενάριο σακούλα-καλάθι.

Εικόνα

Επίσης εδώ βλέπετε τον εξωτερικό ελεγκτή που έχω εγκαταστήσει εντελώς πρόχειρα σ'αυτή την φάση για να δω λίγο την συμπεριφορά του καταψύκτη.

Εικόνα

Απο πλευράς monitoring (παρακολούθησης) είναι λίγο αβέβαιο ακόμα τι θα έχει. Θα έχει σίγουρα το σύστημα που έχω φτιάξει ήδη και θα μεταδίδει online δεδομένα υγρασίας και θερμοκρασίας από τουλάχιστον ένα σημείο εντός του καταψύκτη. Τα δεδομένα θα είναι ανεβασμένα στο internet και προσβάσιμα απο παντού στον κόσμο. Ο φίλος μου έχει δηλώσει οτι θέλει να φτιάξει και ένα σύστημα παρακολούθησης θερμοκρασίας με έναν dallas αισθητήρα σε κάθε ράφι, συνδεδεμένα παράλληλα. Αν ήξερα κάποιον που να ήξερε προγραμματισμό θα μπορούσε το raspberry που είναι πάνω να σηκώσει έναν τοπικό web server και να κάνει παπάδες αλλά όλα αυτά είναι και πρόωρα και λίγο άχρηστα.

Πρώτα πρέπει να δουλέψει. Θα σας πω λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά που έχω αντιμετωπίσει αυτές τις 2 μέρες που παίζω μαζί του.

Αρνητικά
1. Οι καταψύκτες αυτού του τύπου (no frost) δουλεύουν με διάχυση αέρα. Δηλαδή έχουν ανεμιστήρες στην σερπατίνα που διαχέουν αέρα στο εσωτερικό του απο την πίσω μεριά. Αυτό δεν είναι κακό φυσικά. Το πρόβλημα είναι οτι τα διαχωριστικά των καλαθιών που λειτουργούν και σαν στήριξη για τα καλάθια είναι φτιαγμένα απο γυαλί και δεν επιτρέπουν την διανομή του αέρα. Αυτό σημαίνει πρακτικά οτι θα είναι δύσκολο με ανεμιστήρες σε κατακόρυφη ροή να μειωθεί η διαφορά θερμοκρασίας ανέμεσα στο πάνω και κάτω μέρος του καταψύκτη. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα εφόσον υπάρξει θα πρέπει το γυαλλί να αντικατασταθεί με συρμάτινες σχάρες και τα καλάθια με τάπερ, ώστε να υπάρχει χώρος στα πλαϊνά που να διευκολύνει την διέλευση του αέρα. Είναι μια λύση δύσκολη, δαπανηρή και ούτε καν ξέρω που θα βρώ σχάρες,

2. Απο τις πρώτες μετρήσεις εμφανίστηκε ένα 'πρόβλημα΄που το είχα προβλέψει. Οι 'έξυπνοι' καταψύκτες έχουν ένα σύστημα που λέγεται anti-short cycle protection. Ουσιαστικά είναι μια χρονοκαθηστέρηση έναρξης του συμπιεστή, αυτό γίνεται για να αποφευχθεί η γρήγορη έναρξη-λήξη του συμπιεστή που μπορεί να συμβαίνει σε πχ αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος. Στον δικό μου το μέτρησα και αυτός ο χρόνος είναι στα αστρονομικά 16 λεπτά. Είναι πρόβλημα, γιατί σε μεγάλα delta ενδέχεται να σκαρφαλώσει η θερμοκρασία σε αυτό τον χρόνο με πλήγμα στην σταθερότητα. Οπότε πρέπει να παρακαμφθεί. Θα ήταν πολύ εύκολο αν αφορούσε μόνο τον συμπιεστή, γιατί θα έμπαινε ο εξωτερικός εκλεκτής κατευθείαν πάνω στον συμπιεστή αλλά δυστυχώς έχουμε τους ανεμιστήρες οι οπίοι σε αντίθεση με τον συμπιεστή δεν είναι προσβάσιμοι απο πίσω. Την Τετάρτη λόγω αυτού και ορισμένων άλλων παραμέτρων ο καταψύκτης θα γίνει βίδες. Τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε.

Θετικά
1. Μια σειρά ηλεκτρονικών χαρακτηριστικών του καταψύκτη που πίστευα οτι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα τελικα΄δεν το δημιουργούν. Ένα παράδειγμα είναι ο συναγερμός υψηλής θερμοκρασίας. Δεν προλαβαίνει να ενεργοποιηθεί. Επίσης μάλλον γλυτώσαμε και τον κύκλο απόψυξης που δουλεύει με χρονομετρητή. Απο που αρχίζει να μετράει δεν είναι ακόμα 100% σαφές βέβαια.

2. Οι πρώτες μετρήσεις ακόμα και με το πρόβλημα της χρονοκαθηστέρησης δείχνουν πολύ καλές. Εδώ βλέπετε μικρο-κλίμα με χαλαρό delta στους 3 βαθμούς και set point 16 βαθμούς κελσίου (δεξί κλίκ για να την δείτε μεγάλη). Έχω ήδη κατεβάσει το set point στους 7 βαθμούς κελσίου και περιμένω τα δεδομένα.
Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Set point: 7 C
Dif: 0.3 C

Delta (θερμοκρασία περιβάλλοντος - Set point): 8-11 C

2ο ράφι απο πάνω - Μικρο κλίμα

(Έχει πετάξει ένα παράσιτο η καταγραφή και δεν φαίνεται καλά. Η θερμοκρασία είναι η κόκκινη γραμμή κάτω)

Εικόνα

6o ράφι απο πάνω - Μικρο κλίμα

Εικόνα

Οι μετρήσεις γίνονται σε ένα 'ψηλό' και ένα 'χαμηλό' σημείου του καταψύκτη εδώ. Πραγματικά, μιλάμε για ιδανικά αποτελέσματα, συμπεριφέρεται καταπληκτικά. Η αδράνεια του συστήματος είναι εντυπωσιακή (0.3C διαφορά) αλλα το πολύ καλό εδώ είναι η διαφορά θερμοκρασίας πάνω-κάτω. Περίμενα κάτω να είναι 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιθέτως είναι 0.5C ψηλότερη. Προφανώς λόγω της διάχυσης του αέρα. Περίμενα να ρίξω αρκετή δουλειά αυτός φένεται να είναι έτοιμος μόνος του :lol: Είναι λίγο νωρίς βέβαια θα δείξει.

2ο ράφι απο πάνω - Μακρο κλίμα
(γυμνός αισθητήρας δίπλα στον αισθητήρα του καταψύκτη για να καταγραφούν οι κύκλοι. Είναι κοντά στα 30-35 λεπτα)

Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Λοιπόν, το project έχει απορροφήσει όλο τον ελεύθερο μου χρόνο, εξού και δεν γράφω και πολύ εδώ. Είναι λίγο εξουθενωτικό αλλά πάει καλά.

Σε αυτό το σημείο έχουν εντοπιστεί πλήρως οι ανεμιστήρες, τα φώτα, ο συμπιεστής ψύξης και το θερμαντικό σώμα απόψυξης. Μπορούμε να τα λειτουργήσουμε όπως εμείς θέλουμε.

Για θέρμανση θα χρησιμοποιηθεί το ενσωματωμένο στον καταψύκτη σύστημα θέρμανσης-απόψυξης. Δουλεύει περίπου στα 125W και με δοκιμές είδαμε οτι μπορεί να καλύψει το μέγιστο αναμενόμενο delta 6 βαθμών σε περίπου 12 λεπτά. Δηλαδή να ανεβάσει την ελάχιστη αναμενόμενη θερμοκρασία περιβάλλοντος (εσ. χώρος σπιτιού) από τους 14 στους 20 βαθμούς (επιθυμητό set point). Με ανησυχούν μερικά θέματα ακόμα όπως η θερμική ασφάλεια της θέρμανσης αλλά θα δείξει. Από όσο γνωρίζω αυτή η μέθοδος θέρμανσης χρησιμοποιείται πρώτη φορά παγκοσμίως.

Σαν ένα πρώτο συμπέρασμα το no-frost μας έχει σώσει. Όχι μόνο προσφέρει καλή κατανομή θερμοκρασίας λόγω ανεμιστήρων και σχεδιασμού αλλά προσφέρει και θέρμανση-ψύξη χωρίς περεταίρω μετατροπές.

Η προσπάθεια στο επόμενο στάδιο θα γίνει για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του control box που θα ελέγχει όλα αυτά (και άλλα) και θα τοποθετηθεί στην κορυφή του καταψύκτη.

Προς το παρών σας δίνω φωτογραφία με δοκιμές στα εντόσθια :) Το σαλόνι μου σ αυτή την φάση είναι σαν εμπόλεμη ζώνη.

Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Λοιπόν όπως σας είπα τα επόμενα στάδια εντοπίζονται στο control box. Είναι ένα μεταλλικό κουτί που θα τοποθετηθεί στην κορυφή του καταψύκτη και θα αναλάβει όλο τον έλεγχο.

Πιο κάτω βλέπεται το σχέδιο της πρόσοψης. Μην ανησυχείτε θα σας εξηγήσω εν καιρώ τι κάνει το καθένα που βλέπετε.

Εικόνα

Εδώ η πρόσοψη κεντράρεται στην φρέζα.

Εικόνα

Ξεκινά η κοπή της κεντρικής τρύπας του controller-θερμοστάτη.

Εικόνα

Ενδιαφέρον κόψιμο μπροστινής usb θήρας για να μπει ένας wi-fi adapter.

Εικόνα

H πρόσοψη κομμένη και έτοιμη.

Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Σε αυτό το σημείο το τρύπημα του κουτιού καθώς και όλη η καλωδίωση της τάσης δικτύου και θέρμανσης-ψύξης έχει τελειώσει.

Το επόμενο στάδιο είναι η κατασκευή του controller που θα διαχειρίζεται τους ανεμιστήρες, τα φώτα και τις λειτουργίες συναγερμού. Θα δουλεύει με arduino nano και θα τον προγραμματίσει ο φίλος μου.

Εδώ βλέπετε το κουτί με μερικά απο κομμάτια του τοποθετημένα. Μέσα στο κουτί βλέπετε δύο switching τροφοδοτικά, 12 και 5 V τα οποία θα οδηγήσουν τα φώτα, τον ανεμιστήρα και τους 2 microcontrollers. Στο τελικό στάδιο μπορεί να αντικατασταθούν με ένα γραμμικό που θα φτιάξω. Δεξιά ένα raspberry pi που θα στέλνει μετρήσεις online. Στην πρόσοψη του κουτιού στο κέντρο βλέπετε τον stc-1000 που θα αναλάβει την θέρμανση-ψύξη. Στο κέντρο του κουτιού βρίσκεται μια τετράγωνη τρύπα απο την οποία θα περάσουν όλα τα καλώδια προς και απο τον καταψύκτη. Δεν θα υπάρχει κανένα εμφανές καλώδιο.

Εικόνα

Και εδώ η πρόσοψη με τα μισά πράγματα πάνω.

Εικόνα
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

Καθώς το κουτί ολοκληρώνεται

Εικόνα

Εικόνα

ήρθε και η ώρα να σας εξηγήσω τι κάνει τί...

Ο σκοπός του κουτιού στο σύνολο του είναι να αντικαταστήσει όλα τα ηλεκτρονικά μέρη του καταψύκτη όπως έρχεται από την εταιρία και να τον κάνει να λειτουργεί στα μέτρα μας.

Στο αριστερό μέρος λοιπόν υπάρχουν 2 μεγάλοι AC διακόπτες, ο καθένας με την ασφάλεια του απο κάτω. Ο πρώτος είναι master switch και δίνει ρεύμα σε όλο το σύστημα και ο δεύτερος δίνει ρεύμα στο κομμάτι της θέρμανσης/ψύξης δηλαδή του καταψύκτη. Ανάμεσα τους βλέπετε και 2 μικρά led, αυτά είναι για την ένδειξη λειτουργίας των 12 και 5V τροφοδοτικών. Τα 12V οδηγούν τα φώτα του εσωτερικού του καταψύκτη και τον ανεμιστήρα. Τα 5V οδηγούν τους 2 microcontrollers, ένα arduino nano και ένα raspberry pi.

Στο κέντρο βρίσκεται ο STC-1000 που είναι ο θερμοστάτης και αναλόγως την θερμοκρασία ανοίγοκλέινει την θέρμανση/ψύξη. Διπλα του στα δεξιά βρίσκονται και 2 φώτα AC, πρασινο για την ψύξη και κόκκινο για την θέρμανση. Ετσι αν ένα τέτοιο σύστημα είναι ανοικτό την συγκεκριμένη στιγμή έχουμε μια πιο έντονη οπτική ένδειξη σε σχέση με τον STC-1000.

Στο αριστερό κομμάτι, δίπλα από τα φώτα AC υπάρχει ένα μπλε led που ανάβει όταν είναι σε λειτουργία ο ανεμιστήρας. Πιο δεξιά υπάρχει ένα buzzer (δεν φαίνεται) απο κάτω ένα κόκκινο led που σχετίζεται με το arduino και ένα μπουτόν που σχετίζεται με τον συναγερμό. Τέρμα δεξιά υπάρχει μια usb θύρα για wi-fi, ένα πορτοκαλί led για το raspberry pi και ένα μπουτόν που είναι reset του raspberry pi.

Ας δούμε όμως τι κάνουν αυτοί οι 2 μικροί controllers.

Το Arduino Nano:

1. Αναγνωρίζει άνοιγμα της πόρτας μέσω ενός μαγνητικού διακόπτη. Όταν ανοίξει η πόρτα ανοίγουν τα φώτα του εσωτερικού και εφόσον ο ανεμιστήρας τρέχει σταματάει.

2. Διαχειρίζεται τον ανεμιστήρα. Ουσιαστικά τον ξεκινάει κάθε φορά που βρίσκει θέρμανση ή ψύξη. Έχει ρυθμιζόμενη χρονοκαθυστέρηση ώστε να περιμένει το σύστημα να δουλέψει πριν κυκλοφορήσει αέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην σταθερότητα του συστήματος.

3. Διαχειρίζεται έναν ακουστικό συναγερμό που βασίζεται σε 2 διαφορετικούς αισθητήρες. Ο συναγερμός έχει 3 διαφορετικά επίπεδα έντασης που σχετίζονται με το πόσο απέχει η μέτρηση του αισθητήρα απο το set point. O πρώτος αισθητήρας βρίσκεται στον χώρο με τα πούρα, άρα αφορά την θερμοκρασία των πούρων μας. Ο δέυτερος βρίσκεται στον χώρο του καταψύκτη που συμβαίνει η θέρμανση-ψύξη και υπάρχει κυρίως σαν συναγερμός για την προστασία του καταψύκτη απο φαινόμενα υπερθέρμανσης.

Αυτός ο controller επειδή είναι ακόμα σε δοκιμές είναι σε breadboard μετά θα έχει κανονική πλακέτα.

Το raspberry pi:
Θα καταγράφει θερμοκρασία και υγρασία απο ένα σημείο του καταψύκτη (μέσα στα πούρα) και θα στέλνει τα δεδομένα online. Είναι το ίδιο σύστημα που είχα φτιάξει για το Coolidor μου. Στην συνέχεια θα μπεί και ένας δεύτερος πλάγια του κουτιού για να μεταδίδει και θερμοκρασία/υγρασία περιβάλλοντος.

Ουφ αυτά.. έχει συνέχεια.
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: O Freezador μου

Δημοσίευση από Fairlight »

To κουτί τοποθετήθηκε στην θέση του (θα ξαναβγεί) οπότε σας δίνω λίγο chassis porn

Εικόνα

Εικόνα

Κοντινό του αντάπτορα wi fi

Εικόνα

Εδω το βλέπετε από πλάγια. Είναι βιδωμένο στο καπάκι του καταψύκτη με 3 λαμαρινόβιδες. Όλα τα καλώδια περνάνε απο τον καταψύκτη στο κουτί εσωτερικά μέσω μιας τρύπας που έγινε στο καπάκι του καταψύκτη. Δεν υπάρχουν εμφανή καλώδια σε κανένα σημείο και υπάρχει μόνο μια βασική τροφοδοσία απο τον καταψύκτη στην πρόζα του σπιτιού. Αυτό είναι και το κανονικό καλώδιο τροφοδοσίας του καταψύκτη.

Εικόνα
These users thanked the author Fairlight for the post:
Docortho
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αποθήκευση, Συντήρηση, Παλαίωση & Άλλες Ιστορίες”