Το Πούρο στην Ελλάδα του Millennium: Μαίρη Μπαλλή/Συνέντευξη

ο κύκλος & ο μύθος: καλλιέργεια, παραγωγή, ιστορία, κουλτούρα, ταυτότητα, χαρακτηριστικά
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8897
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Το Πούρο στην Ελλάδα του Millennium: Μαίρη Μπαλλή/Συνέντευξη

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

σε συνέχεια της αναδημοσίευσης του άρθρου για τον Zino Davidoff «Αυτός που νίκησε τον Ψυχρό Πόλεμο»
("Βήμα" 06/04/1997): viewtopic.php?f=190&t=1752&p=25968#top
ανέσυρα από το αρχείο μου μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που είχε δώσει στα «Νέα» η κυρία Μαίρη Μπαλή το 2002
και νομίζω πως αξίζει τον κόπο να τη μοιραστώ μαζί σας, γιατί φωτογραφίζει μια άλλη, περασμένη – αλλά όχι ξεχασμένη εποχή

για όσους δεν το γνωρίζουν, η Κα Μπαλλή (Balli Cigars) ήταν επίσημη εισαγωγέας κουβανέζικων πούρων στην Ελλάδα μέχρι το 2007
και στο φεστιβάλ του 2002 έλαβε από τον ίδιο τον Fidel Castro τον τίτλο «Habanos Hombre del Año»

το κείμενο είναι του Γιάννη Τριανταφύλλου και έχει διατηρηθεί η ορθογραφία της πρώτης δημοσίευσης
οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο μου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

- Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την όλη κουλτούρα του καπνίσματος;

Από πολύ μικρή. Όχι με πούρα αλλά με μία πίπα τσιγάρων που είχα βγει στην Αμερική και ήταν υποτίθεται για υγιεινό κάπνισμα. Μετά πέρασα στα πούρα, πρώτα τα κουβάνικα και στη συνέχεια όλα τα πούρα. Ο πατέρας μου είχε χαρτοπωλείο στην Αίγυπτο και κάπνιζε. Τον βοηθούσα στο κατάστημα από μικρή.

- Πότε εστιάσατε στα πούρα

Το ’80 δειλά-δειλά, το ’84 στο φουλ. Θυμάμαι στην αρχή οι καπνιστές ήταν κυρίως άνθρωποι κάποιας ηλικίας, ενώ τώρα καπνίζουν και πολλοί νέοι. Είναι γνώστες, και ξέρουν τι πούρο θέλουν. Παλιά υπήρχαν μόνο δύο μαγαζιά που πουλούσαν πούρα.
Στο εξωτερικό η μεγάλη έκρηξη άρχισε το ’93-’94 και το πικ ήταν το ’98-’99.
Εδώ άρχισε δύο τρία χρόνια μετά και είναι ακόμη στο πικ. Αφότου βγήκε το Cigar Aficionado και άρχισαν να γίνονται συγκεντρώσεις για cigar smokers κ.λπ., όλο αυτό βοήθησε στην εξάπλωσή του.

- Έχει αντικαπνιστική διάσταση το πούρο;

Και αυτό. Το σωστό πούρο είναι από φύλλο καπνού 100% και δεν έχει τίποτε χημικό επάνω. Ακόμη και η κόλλα του είναι φυτική. Οπότε πειράζει λιγότερο από το τσιγάρο που έχει το χαρτί και την πίσσα. Βέβαια αν καπνίζει κανείς 10-12 πούρα την ημέρα θα τον πειράξει.

Εικόνα

- Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην εξάπλωση του πούρου στην Ελλάδα;

Ο Έλληνας είναι λίγο μιμητικό ον. Το πούρο ξεκίνησε ως μόδα, πήγε ταυτόχρονα πολύ καλά και το χρηματιστήριο και όλα αυτά συνετέλεσαν στην εξάπλωση του πούρου. Κάναμε κι εμείς σεμινάρια, συγκεντρώσεις κ.α.
Και σιγά-σιγά μέχρι και η επαρχία έμαθε το πούρο. Τώρα ακόμη και στην Ξάνθη υπάρχει ένα πολύ ωραίο μαγαζί για πούρα. Ο Έλληνας δεν το καπνίζει πια για σόου, το απολαμβάνει.
Διαβάζει βιβλία κ.α. βοήθησε και το τύπος, τα περιοδικά. Το Αθηνόραμα, το ΕΥ, το ΜΕΝ, το STΑTUS. O νέος άνθρωπος το ψάχνει τώρα. Έρχεται, ρωτάει, κάποιοι ζητάνε βιβλίο για να δουν πως να ξεκινήσουν, πώς να το διαλέξουν, να το ανάψουν. Οπότε δε νομίζω ότι είναι μια μόδα που θα περάσει.

-Τα κριτήρια επιλογής ενός πούρου από τον Έλληνα ποια είναι; Γιατί διαλέγει ένα πούρο κι όχι κάποιο άλλο;

Αν είναι αρχάριος δεν ξέρει να διαλέγει και ζητά τη βοήθεια του καταστήματος. Του προτείνουμε 2-3 διαφορετικά και τον αφήνουμε μόνο του να διαλέξει.

Εικόνα

-Για τη συμπεριφορά ενός ανθρώπου που καπνίζει πούρο σε δημόσιο χώρο, υπάρχει κάποιο savoir faire;

Υπάρχει. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά εστιατόρια με ειδικά σημεία για τους καπνιστές. Οι καπνιστές πούρου είναι τώρα προσεκτικοί. Κοιτάζουν να μην ενοχλήσουν τον διπλανό, να μη σβήσουν το πούρο τους οπουδήποτε. Είναι μια ιεροτελεστία που θέλει τον χώρο της.
Δεν θεωρώ κακό ότι βάζουν τους καπνιστές από τη μία και τους μη καπνιστές από την άλλη. Ένας καπνιστής θέλει λίγο χρόνο για να ανάψει το πούρο του. Οπότε αν έχει τον δικό του χώρο, αισθάνεται πιο άνετα απ’ το να αντιμετωπίζει τα θυμωμένα βλέμματα των αντικαπνιστών.

-Είναι πλήρως εμπεδωμένο αυτό στους καπνιστές; Μήπως κάποιες φορές υπερισχύσει η διάθεση προβολής;

Αυτό ήταν ιδιαιτέρως αισθητό 5-6 χρόνια πριν. Με το χρηματιστήριο. Τώρα νομίζω ότι λιγοστεύει. Ένα μικρό πουράκι στα όρθια δε νομίζω ότι βλάπτει κανέναν. Όσο για ένα μεγάλο, δεν υπάρχει νόημα να το καπνίσεις στα όρθια.

-Σε ποια σημεία της όλης διαδικασίας θα εστιάζατε εσείς την προσοχή ενός αδαούς καπνιστή πούρου; Τι το κάνει ιεροτελεστία;

Θα πρέπει να έχει μαζί του τα σωστά εξαρτήματα. Έναν καλό πουροκόφτη, να μην το κόβει με τα δόντια του, που οι πιο πολλοί το βάζουν στο στόμα και το πληγώνουν το καημένο το πουράκι. Ένα σωστό μακρύ σπίρτο, να μην του καίγονται τα δάχτυλα με ένα μικρό ή τον αναπτήρα. Γιατί το πουρο δεν ανάβει με την πρώτη, πρέπει να το περιστρέφεις γύρω από την φωτιά.

Εικόνα

-Σε σχέση με το κάπνισμα;

Το πούρο δεν το εισπνέει κανείς. Απλά, όλη η γεύση του πούρου είναι στο στόμα, δεν κατεβαίνει πιο κάτω. Μιλάει στη γλώσσα, τον ουρανίσκο και στην αφή στο χέρι. Οταν πιάνεις ένα καλό πούρο είναι σαν βελούδο. Ένα τραχύ, καταλαβαίνεις αμέσως την ποιότητά του. Επίσης το πούρο δεν καπνίζεται νευρικά. Παίρνεις μια ρουφηξιά, το ακουμπάς στο τασάκι, κ.λ.π.

-Η σχέση των Ελληνίδων με το πούρο ποια είναι;

Υπάρχει μεγάλο ποσοστών γυναικών που καπνίζει πούρο. Βέβαια δεν καπνίζουν όλες δημοσίως. Ήταν μικρότερο αυτό το ποσοστό παλιότερα. Τώρα βγήκαν τα μικρά πουράκια τα cigarillos. Αυτό το πουράκι είναι λίγο πιο μεγάλο από το τσιγάρο, είναι 100% καπνός Κούβας, έχει στο περιτύλιγμά του φύλλα ολόκληρα, δεν είναι όπως τα φτηνά ευρωπαϊκά πούρα που είναι ομογενοποιημένα, έχουν μέσα σοκολάτα, βανίλια, κεράσι κ.λπ.
Αυτό αρέσει πολύ στις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, να τα καπνίζουν όταν είναι σε ένα καφέ στα όρθια. Και γι’ αυτό τώρα οι Κουβανοί δίνουν μεγάλη βάση σε αυτή τη σειρά. Τα λένε mini-cubanos. Έχει περίπου έναν χρόνο που έβγαλαν και μικρό σε όλες τις μάρκες. Η γκάμα είναι μεγάλη και οι τιμές αρχίζουν από χαμηλά 3.500 δρχ. τα 20. Άλλωστε σε πολλές χώρες οι αποκλειστικοί εισαγωγείς πούρων είναι γυναίκες.

Εικόνα

-Η διάκριση την οποία απολάβατε, τι ακριβώς ήταν;

Ξεκίνησε από το 1992 έχει και δίνεται για την προώθηση του πούρου που κάνει ο καθένας στην αγορά του. Το βραβείο το δίνει ο Κάστρο και είναι για την παραγωγή, την χοντρική και τη λιανική πώληση. Εγώ πήρα για τη λιανική. Τιμήθηκα μαζί με έναν Άγγλο. Αυτό το βραβείο είναι το «Όσκαρ» των πούρων. Μοιάζουν ακόμη και τα αγαλματάκια τους.

-Πώς είναι από κοντά ο Κάστρο;

Είναι ένας άνθρωπος που σε μαγεύει. Το παρουσιαστικό του, το περπάτημά του σε κάνει να γυρίσεις να τον δεις. Όταν μιλάει, έχει μια μεγάλη ζεστασιά στη φωνή του. Νομίζω ότι είναι ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος. Από τους τελευταίους των Μοϊκανών. Ενδιαφέρεται για τα πάντα και νομίζω ότι αγαπά την χώρα του. Του έχουν απαγορεύσει να καπνίζει προ εξαετίας. Κάπνιζε βέβαια πάρα πολύ, 10 την ημέρα.
Είπε ότι θα ’ρθει στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς, θυμόταν για τον καθένα μας κάτι, που ήταν εκεί τον είχε ξαναδεί. Σ έναν Κύπριο που ήταν εκεί του έλεγε για την ΕΟΚΑ. Σηκώνεται στις 7 και εργάζεται μέχρι αργά το βράδυ.

-Η Κούβα πώς σας φάνηκε;

Απλοί άνθρωποι ιδιαίτερα φιλόξενοι. Αν και φτωχοί σου προσφέρουν ό,τι έχουν. Η Ελλάδα τους αρέσει πολύ. Όλοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Ένας μου απήγγειλε αρχαία ελληνικά!

- Άλλος λόγος δημοτικότητας των πούρων;

Τα πούρα είναι στο boom τους τώρα στην Ελλάδα γιατί έχουν πέσει και οι τιμές. Στα τελευταία δύο χρόνια έχουν κατέβει 3 φορές οι τιμές.
Παλιά, ήταν πολύ ακριβά, ήταν δύσκολο να τα αποκτήσει ένα μέσος άνθρωπος.

Εικόνα

-Γιατί το πούρο είναι ξεχωριστό; Τι το ιδιαίτερο έχει;

Ο Κίπλινγκ είπε: το πούρο μου ή τη γυναίκα μου.
Το πούρο, εάν το κοιτάξετε προσεκτικά, είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης. Μια απαλή λεία επιφάνεια, δεν φαίνεται καθόλου η ραφή του, αν το αγγίξετε είναι σαν βελούδο, σαν μετάξι, όταν το ανάψετε, το άρωμά του μένει ανεξίτηλο. Βέβαια πρέπει να σου αρέσει το πούρο γιατί το άρωμα πηγαίνει στις κουρτίνες. Το κάπνισμα ενός πούρου στο τέλος της ημέρας είναι μια απόλαυση μεγάλη. Εάν μάλιστα έχεις το κατάλληλο ποτό να το συνοδεύσεις, η απόλαυση μεγεθύνεται.

-Τα πιο δημοφιλή πούρα ποια είναι στην Ελλάδα;

Πιο παλιά ήταν τα Montecristo και τα Romeo y Julieta που ήταν μέτρια σε τιμή, ούτε πολύ φτηνά, ούτε πολύ ακριβά Αργότερα βγήκαν τα Cohiba, ως το ακριβότερο πούρο. Έτσι πολλοί τα αγόραζαν όχι επειδή τους άρεσαν αλλά επειδή ήταν τα πιο ακριβά.
Δικαίως βέβαια είναι το πιο ακριβό γιατί και ο καπνός του είναι ξεχωριστός κ.λπ. Αλλά ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του αρέσει. Υπάρχουν φτηνότερα όπως τα Rafael Gonzalez, με πολύ ωραία γεύση, καταπληκτικό άρωμα και στη μισή τιμή από τα Cohiba.
Πολλές φορές μπορεί η ίδια μάρκα, εξαιτίας του ότι μια σοδειά παρουσιάζει διαφορές, να είναι καλύτερα. Έχουμε και φτηνές σειρές, χειροποίητα πούρα που πηγαίνουν 20-25 χιλιάδες τα 25 πούρα. Παλιά αρχίζαμε από 70.000 δραχμές.

-Κάποιο περιστατικό σε σχέση με τα πούρα που μπορεί να θυμάστε και να χαμογελάτε;

Όταν πήραμε το μαγαζί στη Βουλιαγμένη στον Αστέρα, ο Ζίνο Ντάβιντοφ μού είχε πει να μην το πάρω γιατί ήταν πολύ κοντά στις τουαλέτες. Δεν παντρεύεται η μυρωδιά του πούρου με την μυρωδιά της τουαλέτας.
Και είχε δίκιο. Εγώ δεν τον άκουσα, το πήρα και δεν πήγε καλά.

-Ε, Ντάβιντοφ ήταν αυτός, έπρεπε να τον ακούσετε…

Έπρεπε. Από εκείνον είχαμε πάρει τα πρώτα κουβάνικα πούρα.

-Θυμάστε το πρώτο σας πούρο;

5 χρονών κάπνισα το πρώτο μου πούρο, το βούτηξα από το θείο μου, κι έφαγα το ξύλο της ζωής μου.
Και το αστείο είναι ότι δεν το κάπνισα, το μάσησα...

Εικόνα
These users thanked the author Τάκης for the post (total 6):
SvensksigarasNikolarosSpirosbusa71χεντυ κοντουalexandros
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Svensk
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 1004
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 11, 2018 11:35 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του Millennium: Μαίρη Μπαλλή/Συνέντευξη

Δημοσίευση από Svensk »

Ωραία συνέντευξη.

Ισχυρίζεται η κ Μπαλλή: Στα τελευταία δύο χρόνια έχουν κατέβει 3 φορές οι τιμές.
Παλιά, ήταν πολύ ακριβά... :?:
Το πούρο είναι η θεραπεία μου
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8897
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του Millennium: Μαίρη Μπαλλή/Συνέντευξη

Δημοσίευση από Τάκης »

ορθά και τα δύο Βάιε
προ ευρώ έπρεπε να κουβαλάς μισό τσουβάλι πεντοχίλιαρα για να αγοράσεις μια κούτα Monte 2
αφότου μπήκε το ευρώ έγιναν 2-3 φορές μικρές μειώσεις στις τιμές στις αρχές της χιλιετίας
με αποκορύφωμα τη μεγάλη μείωση το καλοκαίρι του 2008 από το νέο εισαγωγέα (pfh)
αυτή ήταν κι η τελευταία, από τότε άρχισε η ανηφόρα...
papa was a rolling stone...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Από τον Σπόρο στο Τασάκι”