Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

ο κύκλος & ο μύθος: καλλιέργεια, παραγωγή, ιστορία, κουλτούρα, ταυτότητα, χαρακτηριστικά
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Nikolaros »

Aν και νομίζω οτι η θεωρία λέει οτι το wrapper δεν παίζει κανέναν (η ελάχιστο) ρόλο στη γεύση, παρακαλώ δεχτείτε οτι -σε εμένα τουλάχιστον- τα σκουρόχρωμα wrappers θυμάμαι να καταλήγουν πολύ συχνά σε γλυκύτερα, περισσότερο ώριμα, στρογγυλότερα, πολυπλοκότερα και εν τέλει απολαυστικότερα καπνίσματα. Αναφέρω το Μontecristo 5 ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μου, μιας και το κάπνισα κάπως μια εποχή και το θυμάμαι χαρακτηριστικά. Από την ίδια κούτα, sticks γύρω από το claro αρκετά συχνά μου έβγαζαν ενοχλητική πικρίλα, sticks περισσότερο σκουρόχρωμα πάντα τα έβρισκα πολύ περισσότερο γλυκόπιοτα, σαν περισσότερο έτοιμα. Κατέντησε τυφλοσούρτης, διάλεγα πάντα περισσότερο σκουρόχρωμα και απολάμβανα περισσότερο. Το ίδιο παραμύθι και για τις συσκευασίες των 5 (monte 5) αλλά για για άλλους κωδικούς, άλλων εταιρειών. Νομίζω πως θυμάμαι να βιώνω το ίδιο και σε κάποιους κωδικούς Partagas και Romeo, και είμαι βέβαιος για κάποια Upmann. Είναι πιθανόν η παρατήρηση μου να έχει την οποιανδήποτε βάση ή απλά ήταν η φαντασία και η ψυχολογία μου που μου έπαιζαν παιχνίδια; Έχει παρατηρήσει ποτέ κάποιος κάτι ανάλογο; Ακόμα και εαν η παρατήρηση μου στέκει, μπορεί να ευθύνεται άραγε ... το wrapper :?: ή άλλοι, αθέατοι στο μάτι μου παράγοντες, που μπορεί να αγνοώ; Αναφέρω απλώς τη δική μου εμπειρία. Αν αυτό που έγραψα σας ακούγεται "μαργαριτάρι", "δείρτε" με ανοικτά, δεν θα παρεξηγήσω, θα το εκτιμήσω (αν και μάλλον θα συνεχίσω -για λόγους ψυχολογικούς- να διαλέγω περισσότερο σκουρόχρωμα)! :D
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2005
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από alexandros »

η θεωρια αλλα και η πραγματικοτητα λενε οτι το ραπερ παιζει μεγαλο ρολο στην γευση
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1569
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από suleygiannis »

Δεν έχω ακούσει ποτέ θεωρία που να λέει ότι το ραπερ δεν παίζει ρόλο στη γεύση. Αν το άκουγα θα στραβοκοίταζα αυτόν που την έλεγε πάντως.
Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανόνας. Αν καπνίσεις μερικές εκατοντάδες πούρα θα το διαπιστώσεις μόνος σου.
Έχω κάνει απίστευτες πατάτες με μαδούρο ραπερ. Πούρα που ήταν για πέταμα μετά από λίγο.
Η εμφάνιση του πούρου δεν έχει σχέση με τη γεύση.
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Nikolaros »

Είχα την εντύπωση, καθώς νομίζω το διάβασα πολύ συχνά παλαιότερα, αλλά και από μόνο του ακούγεται μάλλον λογικό, οτι η γενικότητα λέει πως η γέμιση (filler) είναι εκείνη που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για τη γεύση ενός πούρου, με τo binder να ακολουθεί (σε συνδυασμό με το filler, φτιάχοντας το λεγόμενο bunch) και το wrapper να παίζει πολύ μικρότερο, ως σχεδόν μηδαμινό, ρόλο. Αυτό ως γενικότητα, και πιστεύω οτι μάλλον η corona (ως στανταρ) είναι εκείνη που καθορίζει τη σχέση αυτή. Ανά format η σχέση αυτή, λογικά και επόμενα, μεταλλάσσεται. Δεν θα μου έκανε έκπληξη εαν άκουγα οτι στα μικρότερα δακτυλίδια ο ρόλος του wrapper στη γεύση δεν είναι ασήμαντος. Σε ένα 40ρι όμως, πόσο μάλλον στο robusto π.χ., όπου η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη υπερ των φύλλων filler και του δεσίματος αυτών, πόσο ρόλο άραγε να παίξει το wrapper στη γεύση;
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6113
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

κατά καιρούς έχω διαβάσει και ακούσει διαφορετικές απόψεις για το θέμα από έμπειρους έως βετεράνους καπνιστές
με το ποσοστό της επιρροής του wrapper στη γεύση ενός πούρου να ποικίλει κατά τη γνώμη τους από 10 έως 90%
(ακραία και τα δύο)

μιλάμε πάντα για κουβανέζικα, γιατί στα non η απάντηση είναι αβίαστα πιο εύκολη
αφού εκεί (τα πολύ πιο παχιά/λιπαρά από τα κουβανέζικα) περιτυλίγματα, μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στο γευστικό προφίλ
κάτι βεβαίως που έχει να κάνει και με τη διαφορετική φύση των καπνών των μεν και των δε
για παράδειγμα, αρκετές non brands βγάζουν πούρα με το ίδιο blend (binder-filler) σε διαφορετικές wrapper versions
με από αρκετά εμφανείς έως και εντυπωσιακές διαφορές στη γεύση

σαν υπόθεση εργασίας φανταστείτε ένα Pennsylvania Broadleaf Maduro να τυλίγει ένα Rafael Gonzalez ή ένα Saint Luis Rey
και αντίστοιχα ένα Mexican San Andres Negro ένα Upmann, ένα Fonseca, η ένα La Gloria Cubana
σε αντιστοιχία, δεν μπορώ να φανταστώ πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει δραματικά τη γεύση ένα λεπτό-μεταξένιο κουβανέζικο περιτύλιγμα
αν έμπαινε πανωφόρι σε ένα Padron, Fuente, Joya de Nicaragua, Camacho, Tatuaje, Liga Privada κλπ. κλπ.

τυπικά, το wrapper αποτελεί «μειοψηφία» στη σύνθεση ενός πούρου, ανάλογα και με το μέγεθος του βεβαίως
απ΄ την άλλη, τα φύλλα καπνού δεν έχουν όλα την ίδια δύναμη ούτε το ίδιο σωματικό προφίλ και βάρος
και κατά συνέπεια είναι δύσκολο να ανιχνευθεί/μετρηθεί η ακριβής επιρροή καθενός στη συνολική αρωματική του ταυτότητα

ένας πρόχειρος και σχετικά εύκολος πειραματισμός είναι η (προσεκτική) αφαίρεση του wrapper από ένα πούρο
και στη συνέχεια το κάπνισμα του, για μια αρχική προσέγγιση-κατανόηση των όποιων επιρροών/διαφορών
ακολουθούμενο από back to back φουμάρισμα του ίδιου πούρου από την ίδια κούτα "ντυμένου" με το πανωφόρι του

προσωπικά πιστεύω πως το όλο θέμα είναι μάλλον «φιλοσοφικό» και κατατάσσεται μαζί με το αντίστοιχο της κότας και του αυγού
γιατί απλά δεν μπορεί να μπει ένας βασικός κανόνας που να καθορίζει ποσοτικά και ποιοτικά την επιρροή του wrapper στη γεύση
κάτι τέτοιο είναι απολύτως αδύνατο να απαντηθεί με μια ευρεία και γενική έννοια
και μπορεί να είναι ποσοτικά μετρήσιμο μόνο για κάθε μεμονωμένο πούρο σε σχέση και με το μείγμα των καπνών του

με πολύ ενδιαφέρον θα άκουγα μια τοποθέτηση που όχι γενικά, αλλά συγκεκριμένα θα απαντούσε στο θέμα
εξηγώντας το γιατί, το πόσο, και το πώς, το wrapper επηρεάζει τη γεύση μιας Αβάνας
περισσότερο απ’ όσο του αναλογεί ως ποσοτικό μέρος της σύνθεσης ενός πούρου
με το κρίσιμο-βασικό ερώτημα βεβαίως να παραμένει το "πόσο"

εκεί που εγώ έχω καταλήξει, είναι ως προς τους χρωματισμούς των wrapper που μου αρέσουν ανά brand
έτσι, προτιμώ τα πιο σκούρα σε Partagas και Bolivar, τα καφέ-κοκκινωπά σε Ramon, El Rey, Romeo
τα πιο σοκολατένια-γυαλιστερά σε Montecristo, San Cristobal, Cuaba, τα πιο θαμπά-ανοιχτά σε Saint Luis Rey, Hoyo, Upmann κ.ο.κ.

αλλά αυτά είναι γούστα…
These users thanked the author Τάκης for the post (total 2):
Nikolarossigaras
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Nikolaros »

Eξαιρετική τοποθέτηση από τον Τάκη, και τον ευχαριστώ πολύ.
Θα γίνω πολύ συγκεκριμένος επιστρέφοντας στο αρχικό μου παράδειγμα, το monte 5, του οποίου τα περισσότερο σκουρόχρωμα wrappers
πάντα κάπνισα πολύ περισσότερο ευχάριστα σε σχέση με τα περισσότερο ανοιxτόχρωμα. Η μόνη ορατή διαφορά (σε εμένα τουλάχιστον) ανάμεσα στις δυο "ομάδες" ήταν εκείνη που προέκυπτε από την οπτική παρατήρηση του χρώματος του wrapper. Και χωρίς λεπτομέρεια (δεν θυμάμαι κιόλας λεπτομέρεια...) θα πω ξεκάθαρα και με απόλυτη σιγουριά οτι τα σκουρότερα τα ένιωσα πάντα σαν γλυκά καφεδοσοκολατάκια, ενώ τα ανοιxτόχρωμα, σχεδόν πάντα, φουλ στην πικρίλα. Έβρισκα τη διαφορά χαώδη. Προσπαθούσα να καπνίζω και από τις δυο "ομάδες" υπό παρόμοιες, κατά το δυνατόν ίδες, συνθήκες.
Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Το δείγμα μου δεν ήταν μεγάλο, σίγουρα πάνω από 50-60 κομμάτια συνολικά, κούτα των 25, σκόρπια και μερικά μικρά πακετάκια διαφορων προφανώς χρονιών. Πάντα το ίδιο παραμύθι. Και αναρωτιέμαι, μιας και στα μάτια μου η μόνη διαφορά βρισκόταν πάντα στο wrapper, μπορεί να ήταν το wrapper που έκανε τη διαφορά στη γεύση;
Ως γενικότερο ερώτημα προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί απόλυτα, δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα μπούσουλας και βέβαια καταλήγει "φιλοσοφικό", ή μάλλον "αμπελοφιλοσοφικό" τελικώς... :D . Πάντως η λογική της μικρής (σε σχέση με το filler) επίδρασης του wrapper στη γεύση (μιλώντας για ένα στανταρ format και αναλογικά στα μεγαλύτερα και μικρότερα) λόγω της μικρής αναλογίας του στο πούρο δείχνει να έχει μάλλον μια βάση, τουλάχιστον ακούγεται πειστική, έστω θεωρητικά και μόνο.
Aπορίες θεωρητικής (και ίσως μπουρδοειδούς) φύσης είναι παιδιά αυτές, και μάλιστα από κάποιον που δεν θωρείται έμπειρος, με τεράστια αποχή, που βρήκαν ευκαιρία (επιτέλους) να εκφραστούν σε αυτό το όμορφο forum! :)
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6113
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Τάκης »

το γλυκό/πικρό που αναφέρεις στο παράδειγμα με τα Monte 5, είναι καθαρά αποσπασματικό και τυχαίο και μόνο στο wrapper δεν οφείλεται
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Nikolaros
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: Παρ Σεπ 03, 2021 4:08 pm

Re: Wrapper: Παίζει τον οποιονδήποτε ρόλο στην εμπειρία της γεύσης;

Δημοσίευση από Nikolaros »

Πίστεψε με, η απάντηση σου με βολεύει περισσότερο από οποιαδήποτε πιθανή άλλη!
Ήταν βόμβα γεύσης και δύναμης για τα "γρήγορα", απογευματινά συνηθέστερα κυβικά μου, με τον καφέ, το βρίσκει παντού κάποιος, και θέλω πολύ να το απολαμβάνω μια στις τόσες χωρίς σκοτούρες! 11+ ευρω πήγε, το αγόραζα 7! Perla σε τιμή...Robusto, διάβασα κάπου, ίσως εδώ, πολύ σωστά. 10 ευρώ αγόραζα τότε το sdn.4
Απάντηση

Επιστροφή στο “Από τον Σπόρο στο Τασάκι”