Ρούμι, Ron, Rum

ένα ταξίδι αναζήτησης του yin & yang: spirits, καφές, εδέσματα κ.α.
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από Fairlight »

Γιάννη θα συνεισφέρω και εγώ όταν μπορώ. Αυτή την περίοδο έχω εκτιμήσει πολύ το Μount Gay XO και το Angostura 1824.
These users thanked the author Fairlight for the post:
suleygiannis
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Svensk
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 1004
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 11, 2018 11:35 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από Svensk »

Fairlight έγραψε:
Παρ Ιουν 15, 2018 2:42 pm
Γιάννη θα συνεισφέρω και εγώ όταν μπορώ. Αυτή την περίοδο έχω εκτιμήσει πολύ το XO και το Angostura 1824.
:lol: :lol: Ο Μποκολης εκτιμα το Μount Gay . Και μαλιστα....ΧΟ :mrgreen:
Το πούρο είναι η θεραπεία μου
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από Fairlight »

Eίπαμε είναι μερακλής, τι να κάνουμε? :lol:
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από suleygiannis »

Μέρα χωρίς μουντιάλ, ας κάνουμε ένα tasting σε ρούμι.

Zacapa 23 Sistema Solera- Solera Gran Reserva

Εικόνα

Χώρα: Γουατεμάλα, 40% αλκοόλ.
Ένα από τα πιο γνωστά ρούμια παγκοσμίως, αρκετά πιο ακριβό από τα περισσότερα, με πολύ αναγνωρίσιμο brand name.
Το συγκεκριμένο που έχω είναι μπουκάλι του ενός λίτρου και είναι travel retail.
Στο μπουκάλι αναγράφει ότι γίνεται με το σύστημα solera, δηλαδή με τη διαρκή ανάμειξη παλαιωμένου και μη ρουμιού και ωρίμανση σε βαρέλι. Τα ρούμια έχουν ηλικία από 6 έως 23 χρόνια.
Το ρούμι παλαιώνει σε υψόμετρο 2.300 μέτρων κάτι που σύμφωνα με τον κατασκευαστή το κάνει να ωριμάζει πιο αργά.
To ρούμι φτιάχνεται απευθείας από το χυμό του ζαχαροκάλαμου κι όχι από μελάσσα όπως τα περισσότερα.
H ψάθα που κοσμεί το μπουκάλι φτιάχνεται από κοπέλες σε 3 χωριά της Γουατεμάλας, απογόνους των Μαγιας και ήταν σύμβολο ευγένειας στους αρχαίους χρόνους. Αυτά. Πάμε να δούμε τώρα τι λέει.
Μύτη: καραμέλα, βανίλια, πιπέρι, φλούδα πορτοκαλιού
Γεύση: πολύπλοκη με μαύρη σοκολάτα, βανίλια, ελαφρύ τσίλι, καραμέλα, μελάσσα
Επίγευση μακράς διάρκειας που αφήνει στο τέλος σοκολάτα. Εξαιρετικό ρούμι, σαφώς ανώτερο από πολλά. Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο που έχω δοκιμάσει αλλά είναι μέσα στα 5 καλύτερα.
These users thanked the author suleygiannis for the post:
Assos
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
Petran
Δημοσιεύσεις: 1354
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 3:28 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από Petran »

Σωστός ο Γιάννης ;)
Αγαπημένο μου για αρκετό καιρό το Zacapa 23, με μόνιμη θέση μάλιστα
Πολύ ιδιαίτερη παλέτα γεύσεων και αρωμάτων
Τελευταία δίνουμε λίγο χρόνο-χώρο στη σχέση μας :mrgreen:
Tο "πούρο" είναι κάτι πολύ (και πολλά) περισσότερο από ένα πούρο
Τάκης, Έλληνας Aficionado
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από suleygiannis »

Εικόνα

Pampero Aniversario Reserva Exclusiva

Χώρα: Βενεζουέλα
ABV 40%- non age statement
Κυκλοφορεί ντυμένο με αυτόν το δερμάτινο σάκο

Εικόνα

Μύτη: Φλούδα πορτοκαλιού, καραμέλα, μπαχαρικά, βανίλια
Γεύση: Πορτοκάλι, μπαχαρικά και βανίλια.
Τελείωμα: Αφήνει ένα πολύ ωραίο γλυκοπικάντικο τελείωμα και μια ωραία αίσθηση μελάσας με μπαχαρικά.
Όχι κάτι το εξαιρετικό αλλά σίγουρα άνω του μετρίου. Καλόν
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από suleygiannis »

Εικόνα

Abuelo anejo 12 anos


Χώρα: Παναμάς
40% ABV, 12 ετών
Δε θυμάμαι να έχω ξαναπιεί ρούμι από Παναμά. Για να δούμε
ΜΥΤΗ: καραμέλα, πιπέρι, βανίλια, πορτοκάλι
ΓΕΥΣΗ: φλούδα πορτοκαλιού, μελάσα, μπαχαρικά, βανίλια και μια ελαφριά καπνίλα.
ΤΕΛΕΙΩΜΑ: Μακρόσυρτο, βαθύ, εξαιρετικό, αφήνει μια ωραία αίσθηση μπαχαρικών και γλύκας στον ουρανίσκο. Πραγματικά εξαιρετικό ρούμι, το συστήνω ανεπιφύλακτα
These users thanked the author suleygiannis for the post:
Τάκης
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
pathway
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Σάβ Μάιος 16, 2020 12:50 am

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από pathway »

Ησυχία σήμερα. Η σύζυγος συζητά στην ταράτσα με μια φίλη της κι εγώ έχω το μπαλκόνι για τον εαυτό μου. Romeo Corona λοιπόν, aged 10 (!) years. Λίγο σφιχτό στο τράβηγμα, αλλά το πάντρεμα τέλειο. Μια 75άρα μεζούρα Santa Teresa 1796, εκ Βενεζουέλας. Το δοκίμασα πρώτη φορά στο αεροδρόμιο του Μιλάνου πριν κάνα χρόνο και το ερωτεύτηκα. Το προτείνω ανεπιφύλακτα για pairing με κάτι ήπιο και γευστικό.


Εικόνα
These users thanked the author pathway for the post (total 5):
ΤάκηςΣτάθηςPetranlefteris cAssos
Άβαταρ μέλους
ippokampos
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 12, 2021 12:21 pm

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από ippokampos »

Ένα εξαιρετικό θέμα που μου τράβηξε την προσοχή και εξαιτίας του, πήρα την απόφαση να εγγραφώ και αν μου το επιτρέψετε, να συζητήσω μαζί σας επί τούτου. Θα ήθελα να γίνει λόγος και για τα διαφορετικά Agricoles, ή αλλιώς "γαλλικά" ρούμι, από περιοχές όπως Μαρτινίκα, τα οποία προέρχονται από το χυμό του φρεσκοπρεσσαρισμένου ζαχαροκάλαμου και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, διαφέρουν πολύ από τα ρούμι μελάσας, τα αγγλικά και ισπανικά. Είναι ξηρά και η επίγευσή τους θυμίζει κάτι σαν χόρτο ή δάσος, ξενίζουν ή δεν αρέσουν σε πολλούς, ωστόσο εάν τα έχεις συνηθίσει είναι ασύγκριτα, ιδίως αφού η νομοθεσία και η προέλευση ονομασίας τους είναι αυστηρή (αγνό προϊόν, χωρίς προσμίξεις και πρόσθετα μες στο μπουκάλι). Τα καλύτερα και συνήθως ακριβότερα του είδους, είναι τα Blends των Cuvee (π.χ. Clement Cuvee Homere, Rhum JM cuvee κα), ενώ μια καλή αρχή από κάτι ποιοτικό είναι τα XO (extra old, εξάχρονα συνήθως). Ακριβά είναι τα Vintages, ιδίως εκείνα που δεν έχουν αραιωθεί για να είναι κοντά στο 40% (cask strength), ενώ κάποιες, ιδιαίτερες κυκλοφορίες όπως τα Cognac Cask Finish, Armagnac Cask Finish και άλλα, είναι μοναδικά. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τα δουλεύουν πολύ, παρ' όλο που στην Ευρώπη είναι πασίγνωστα και καταξιωμένα. Παρόμοια είναι και τα Clairin της Αϊτής, σαν το Barbancourt ή το νεόκοπο Boukman.

Από ρούμι, θα βρει κανείς τα πάντα, κανένα άλλο ποτό δεν έχει τέτοια ευρεία γκάμα ειδών-υποειδών, αλλά και δυνατότητες συνδυασμού (κοκτέηλ, μαγειρική, ζαχαροπλαστική και όχι μόνο) συνάμα. Λευκό; Κίτρινο; Σκουρόχρωμο; Νεαρό με έντονες μυρωδιές και απότομη γεύση, ιδανικό για μίξεις; Παλαιωμένο, ιδανικό για να πίνεται σκέτο και να το γεύεσαι ως έχει, που έχει απορροφήσει γεύσεις και μυρωδιές από το βαρέλι παλαίωσης; Πολύ παλαιωμένο και πανάκριβο, ιδανικό για συλλέκτες, που φιγουράρει σε δημοπρασίες συχνά; Φτηνό και αρωματισμένο (spiced ή φρούτων, όπως καρύδας, ανανά κτλ); "Single" - μονό; Μείγμα - Blend; Παλαιωμένο σε ειδικό βαρέλι (bourbon, port, americak oak, με καψαλισμένα τοιχώματα ή άλλων ποτών); Διπλής παλαίωσης (σαν το Plantation XO που αρέσει σε κάποιους πολύ); Λικέρ τύπου ρούμι σαν το Malibu; Χωρίς ζάχαρη και πρόσθετα, προστατευμένα από νομοθεσία, σαν εκείνα του Barbados, της Martinique, της Jamaica και άλλων περιοχών; Τίγκα στη ζάχαρη και τα πρόσθετα, πάρα πολύ γλυκά, όπως Zacapa, Diplomatico, Millonario; Με ζάχαρη μέσα, αλλά οριακά επιτρεπτής ποσότητας, για να θεωρείται γνήσιο ρούμι το ποτό που έχουμε μπροστά μας (Plantation, El Dorado κα); Overproof που μόνο αραιωμένα πίνονται (~75%); Cask ή Navy Strength, που οι σκληροπυρηνικοί τα πίνουν έτσι, αλλά καλό είναι να αναμιγνύονται (~50-58%); Δεν υπάρχει περίπτωση να μή βρει κανείς, κάτι που θα του ταιριάξει ή θα του αρέσει, προϋπόθεση όμως είναι να γνωρίσει πολλά.

Σύμφωνα με τα εγχειρίδια των μπάρμεν, ο πρόγονος του ρούμι υπήρχε στην Ινδία από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακόμη. Στο νέο κόσμο, την εποχή των μεγάλων εξερευνητών, ήταν κάτι σαν φάρμακο των ντόπιων ιθαγενών, πριν εφευρεθεί η μαγιά και οι τεχνικές απόσταξης. Αν ψάξει κανείς στα σχετικά συγγράματα, θα βρει έναν τόνο ενδιαφέρουσες πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία, μαζί με πρόσωπα και γεγονότα εποχής (διάσημους ναύαρχους, ανθρακωρύχους στην Κούβα και άλλα πολλά). Αξίζει να κρατήσουμε ότι ήταν συνδεδεμένο με τη σκλαβιά, κάποτε χρησιμοποιούνταν ως χρήμα μέχρι και για ανταλλαγές ανθρώπων, ενώ οδήγησε σε ολόκληρη επανάσταση, για την οικονομική και όχι μόνο ανεξαρτησία των αποικιών! Κανένα άλλο ποτό δεν κρύβει πίσω του, τόσο μακραίωνη ιστορία και καταξιωμένα ανδραγαθήματα. Το ότι συνδέεται με τους πειρατές ήταν λάθος, καθώς μέχρι και ως τη "χρυσή εποχή" τους, εκείνοι προτιμούσαν το κονιάκ. Στο σήμερα, είναι πολύ φτηνό ποτό συγκριτικά με άλλα (φτηνή αμοιβή εργασίας στους τροπικούς), ακόμη και τα τελευταία τα πιο ακριβά στη σειρά κυκλοφορίας ενός αποστακτηρίου είναι πιο φτηνά από τα αντίστοιχα ας πούμε, κονιάκ, ουΐσκι και άλλα οινοπνευματώδη, ενώ όταν είναι φτιαγμένα με παραδοσιακό εξοπλισμό, με αυθεντική μέθοδο παλαίωσης και έχουν παλιώσει σε ειδικό τύπο βαρελιού, μπορούν όχι μονάχα να αντικαταστήσουν αλλά και να ξεπεράσουν μέχρι, οποιοδήποτε άλλο ποτό της αγοράς!

Ιδανικά συνοδευτικά είναι η πικρή σοκολάτα, το πούρο εννοείται φυσικά, ενώ άλλοι τα μεταχειρίζονται σαν "επιδόρπιο", αμέσως μετά από ένα πολύ καλό γεύμα. Τα καλύτερα όλων είναι τα "Sipping rums", εκείνα που τα γεύεσαι σκέτα, έχουν αρκετά χρόνια παλαίωσης πίσω τους και προέρχονται από καταξιωμένα αποστακτήρια γνωστά για την ποιότητα, τη φιλοσοφία τους και την πορεία τους στο χρόνο, όπως: Mount Gay, Foursquare, Saint Lucia Distillers, Appleton, Hampden, Worthy Park, Velier, English Harbor, El Dorado, Clement, Rhum JM, Longeteau, Saint James και άλλα πολλά. Για μίξεις είναι τα φτηνά και τα όχι πολύ παλαιωμένα, κυρίως τα spiced, τα λευκά, κάποια σκουρόχρωμα κα. Για ρούμι υπάρχουν πολλές επιλογές και όλες ενδιαφέρουσες, όπως: Ginger Beer, Ginger Ale (Fever tree είναι εξαιρετικής ποιότητας και τα προτιμώ από άλλα όπως Sweppes), Root Beer (σπανίζει τρομερά, μονάχα στην Αθήνα εντόπισα A&W), την κοινή coca cola (στο εξωτερικό έχουν προηγμένα είδη ειδικά για πάντρεμα με ρούμι, όπως κάτι νέες herbal colas) και οπωσδήποτε, νεράκι καρύδας φυσικό όχι από συμπύκνωμα χωρίς γλουτένη ή ζάχαρη, είτε στη φυσική του μορφή, ή σαν δυο παγάκια μέσα στο ποτό σου. Τα περισσότερα ρούμι έτσι προτείνονται.

Κάποια γνωστά μπουκάλια, καλής ποιότητας και συνάμα οικονομικής σχετικά τιμής, είναι τα εξής: Seale's 10yr, Appleton 12yr, Doorly's XO, El Dorado 15 43%, Chairman's Reserve Legacy, Mount Gay XO. Είναι εικονικά και για πολλούς, η αγαπημένη τους επιλογή, ακόμη κι από πολύ ακριβότερα προϊόντα. Για σχετικά ακριβά, σχεδόν οτιδήποτε έχουν βγάλει στα Foursquare, θεωρούνται η αφρόκρεμα των ρούμι και σημείο αναφοράς, σύγκρισης με άλλα. Τα καλύτερα όλων από τα πολύ ακριβά, είναι τα Caroni, ιδίως το The Last, όλοι οι συλλέκτες όμως τα κυνηγάνε, το Black TOT the Last Consignment μαζί με το 150th Anniversary, το La Favorite la Flibuste από Agricole, το παλιό και σχεδόν εξαφανισμένο Clement XO, η παλιά έκδοση του Rhum JM 1845 cuvee du fondateur, το Centenario Real 30yr, το Appleton Joy κα. Κάποιες συλλεκτικές φιάλες από κρύσταλλο δεν εντυπωσιάζουν πολύ, ιδίως το περιεχόμενο, καθώς η τιμή δεν ανταποκρίνεται πάντα στο "ό,τι πληρώνεις παίρνεις", δυστυχώς. Το El Dorado 25 δεν πιστεύω ότι αξίζει τα λεφτά του. Εγώ αν είχα την ευχέρεια, θα έπαιρνα τα: Caroni the Last 23yr, La Favorite la Flibuste και το Appleton 50yr, το τελευταίο μόνο του αξίζει όσο ένα καλό αυτοκίνητο, εντωμεταξύ.

Από αυτά που έχω δοκιμάσει και μου άρεσαν προσωπικά, είναι τα: El Dorado 15 (ιδανικό να το παίρνεις μαζί με καλής ποιότητας πικρό καφέ, όπως σκέτο αχτύπητο Espresso on the Rocks ή Cold Brew), Plantation 20 XO ίδιο με το προηγούμενο, Mount Gay XO με 2 παγάκια νερού καρύδας μέσα, Rhum JM XO σκέτο τελείως, Seale's 10yr σκέτο, Doorly's XO με λίγη πικρή σοκολάτα καλής ποιότητας, ενώ για σπάνιες περιπτώσεις φυλάγω το Doorly's 14yr και το Appleton 21 σκέτο, τα οποία με πούρο πρέπει να είναι κόλαση (προσοχή, ξεφεύγουν στην τιμούλα λίγο). Το Appleton γλυκίζει λίγο από μόνο του, από φυσικού του, δεν έχει καθόλου ζάχαρη μέσα, σε αντίθεση με Zacapa, Diplomatico, Plantation κι El Dorado, το θεωρώ ανώτερο όλων αυτών. Μου είχαν φέρει Montechristo και Cohiba από την Κούβα συγγενείς μου που πήγαν ταξίδι εκεί, το 2007, τα οποία τα πουλούσαν πάμφθηνα εκεί πέρα, μαζί με ένα μπουκάλι Havana Club 7 κι έτσι, τα χάλασα καπνίζοντάς τα τότε μαζί με αυτό το πολύ μέτριο ρούμι. Αν είχα τώρα καλά πούρα εδώ, θα τα συνόδευα με Doorly's 14, κάποιο τουλάχιστον 10χρονο των Foursquare, το Appleton 21, το Mount Gay 1703, το Chairman's Reserve 1931 (ένα υπερπολύπλοκο Blend μοναδικής επινόησης και τεχνικής από την Αγία Λουκία, επονομαζόμενο και "σαλάτα από ρούμι"), κάποιο Caroni.

Τα λατινικά και λατινοαμερικάνικα, τα πολύ γλυκά, τα αποφεύγω όπως ο διάολος το λιβάνι. Ακολουθώ ειδήμονες όπως τον Richard Seale και τον Lucas Gargano, αναζητώ πληροφορίες και λεπτομέρειες για τεχνικές παλαίωσης, πρόσθετα μέσα στο ποτό, σημείο αναφοράς το τεστ υδρομέτρησης και γενικά μου αρέσει να ξέρω τί πίνω και να την ψάχνω πολύ κι από πριν, τη δουλειά! Και μιας κι εδώ είσαστε ειδικοί, ξέρει κανείς να μου πει πού θα βρω καλό πούρο σε σχετικά λογικές τιμές, στα μέρη μας, Ελλάδα; Θα ήθελα να δοκιμάσω τώρα ένα, μαζί με τα καλύτερα ρούμι της προσωπικής μου συλλογής. Ευχαριστώ!
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος ippokampos την Πέμ Αύγ 12, 2021 5:24 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
These users thanked the author ippokampos for the post (total 7):
ΤάκηςalexandrossuleygiannisKonTamSpirosbusa71PetranRigelianos
Rumbullion: Great Tumult; a hot, hellish and terrible liquor
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8892
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Ρούμι, Ron, Rum

Δημοσίευση από Τάκης »

Ιππόκαμπε καλώς ήρθες στο cigarsforum.gr

σε ευχαριστούμε για την εξαιρετική συνεισφορά σου στο thread για το ρούμι
καθώς φαίνεται, το κατέχεις καλά το θέμα

όσο για τα πούρα που ρωτάς, οι τιμές είναι ακριβώς ίδιες σε όλα τα ελληνικά μαγαζιά
η γκάμα των επιλογών είναι μεγάλη και υπάρχει ευρύ πεδίο για pairing με το αγαπημένο σου ποτό

ενδεικτικά για μια αρχή κι αν θες κάτι δυνατό, δοκίμασε Partagas Serie D No.4 http://cigarsforum.gr/viewtopic.php?f=76&t=285
ή Bolivar Belicosos Finos http://cigarsforum.gr/viewtopic.php?f=32&t=4

αν πάλι ψάχνεις κάτι λιγότερο βαρύ, ξεκίνησε με Hoyo de Monterrey Epicure No.2 http://cigarsforum.gr/viewtopic.php?f=70&t=239
ή H. Upmann Connoisseur No.1 http://cigarsforum.gr/viewtopic.php?f=69&t=28

μετά, κι αν μείνεις στο σπορ, θα βρεις ο ίδιος το δρόμο σου
που μετά βεβαιότητας θα είναι κατηφορικός ;)
These users thanked the author Τάκης for the post (total 2):
ippokamposKonTam
papa was a rolling stone...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Cigar Pairings”