Project: Homebrewing 2020

ένα ταξίδι αναζήτησης του yin & yang: spirits, καφές, εδέσματα κ.α.

PROJECT: HOMEBREWING 2020

Το δημοψήφισμα λήγει την Δευ Φεβ 24, 2020 9:47 am

1. Lager
4
10%
2. Pilsner
4
10%
3. Weissbier
9
23%
4. Pale Ale
1
3%
5. Red Ale
4
10%
6. Porter/Stout
5
13%
7. IPA
4
10%
8. Red IPA
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
9. Saison
1
3%
10. Abbey (μοναστηριακού τύπου)
8
20%
 
Σύνολο ψήφων: 40
Άβαταρ μέλους
Jazzman
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: Δευ Σεπ 17, 2018 8:16 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Jazzman »

Είσαι στην κορυφή της λίστα, αργώ όμως ακόμα, περιμένω προσφορές για πρώτες ύλες.

Θα επανέλθω σε λίγες μέρες με το πλάνο των επόμενων 2 μηνών.
These users thanked the author Jazzman for the post:
Τάκης
Άβαταρ μέλους
Jazzman
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: Δευ Σεπ 17, 2018 8:16 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Jazzman »

PROJECT: HOMEBREWING 2020 - Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Σας καλωσορίζω πάλι στο thread που είναι αφιερωμένο στον κόσμο της ζυθοποίησης. Στο διάστημα που μεσολάβησε από την καταγραφή των προτιμήσεων της κοινότητάς μας, δούλευα για τη συλλογή των απαραίτητων πρώτων υλών. Πριν ξεκινήσουμε όμως να καταγράφουμε την παραγωγική διαδικασία, ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο να μιλήσουμε για τη ζυθοποίηση σα διαδικασία και προσέγγιση ώστε να έχουμε όλοι στο μυαλό μας τι να περιμένουμε τους ερχόμενους μήνες:

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ – REINHEITSGEBOT

Εικόνα

Η διαδικασία ζυθοποίησης που ακολουθώ τηρεί πιστά το Reinheitsgebot, τη νομοθεσία περί αγνότητας της μπύρας που θεσπίστηκε το 1516 από τον William IV, Δούκα της Βαυαρίας. Αποτελεί τον αρχαιότερο θεσμοθετημένο κανονισμό τροφίμων και ορίζει ότι η μπύρα αποτελείται μόνο από Νερό, Λυκίσκο και Βύνη. Προφανώς, εμείς θα προσθέσουμε και μαγιά αλλά ο Δούκας δε θα μας κακοκαρδίσει διότι και τότε γινόταν το ίδιο απλά η μαγιά δημιουργείτο περίπου σαν το προζύμι μέσα από μια φυσική διαδικασία.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Εικόνα

Ο πιο δόκιμος χαρακτηρισμός είναι “Οικιακή Ζυθοποίηση”, έτσι λοιπόν τόσο εγώ όσο και όλοι όσοι ασχολούνται με αυτόν τον όμορφο κόσμο, βασιζόμαστε σε κάποιες απαράβατες αρχές, όπως η σχολαστική απολύμανση των υλικών, οι σωστοί χρόνοι βρασμού, η θερμοκρασία ζύμωσης κ.ο.κ.

Βράσιμο
Εδώ δημιουργείται η ψυχή της μπύρας, ακολουθώντας τη μέθοδο BIAB, θα πραγματοποιηθεί βρασμός των απαραίτητων συστατικών προκειμένου να εκχυλιστούν τα συστατικά και αρώματα που θα οδηγήσουν στη δημιουργία του ζυθογλεύκους – του μούστου στην ουσία της μπύρας.

Ζύμωση
Μετά την ψύξη του γλεύκους στην επιθυμητή θερμοκρασία, θα προστεθούν η μαγιά και η δεξτρόζη (σάκχαρα από καλαμπόκι). Για τις επόμενες 12 ημέρες περίπου, οι μύκητες της μαγιάς θα τρώνε τα σάκχαρα απελευθερώνοντας αλκοόλ. Αναλόγως τη βύνη και το είδος της μπύρας, η περίοδος αυτή μπορεί να είναι εκρηκτική, με αρκετά βαρέλια να κάνουν μικρές εκρήξεις και να εκτοξεύουν την αεροπαγίδα τους.

Εμφιάλωση
Ο πρώτος κύκλος ζύμωσης έχει ολοκληρωθεί. Το πυκνόμετρο δείχνει την επιθυμητή τιμή – μετράμε σε κλίμακα SG, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και καλιμπραρισμένο μπριξόμετρο – άρα το γλεύκος είναι έτοιμο για εμφιάλωση. Σε αυτό το στάδιο ρυθμίζεται και το ποσοστό ενανθράκωσης της μπύρας

Ωρίμανση
Το γλεύκος έχει εμφιαλωθεί και ξεκινάει η αργή διαδικασία της ωρίμανσης. Τις πρώτες 10-15 ημέρες θα διαμορφωθεί το ανθρακικό και στη συνέχεια, με γνώμονα το είδος της μπύρας θα περιμένουμε από 1 έως 9 μήνες.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι εφόσον μιλάμε για μια οικιακή διαδικασία, η πατέντα και η δημιουργικότητα είναι απαραίτητα συστατικά επιτυχίας (ή και καθοριστικοί παράγοντες αποτυχίας). Η χρυσή τομή μεταξύ των δύο καθορίζεται από την εμπειρία του εκάστοτε ζυθοποιού.

Στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι η καταγραφή εσκεμένα γίνεται με μια μικρή χρονοκαθυστέρηση ώστε να βρίσκομαι ένα βήμα μπροστά. Έτσι, έχω ολοκληρώσει την επεξεργασία των πρώτων υλών και είμαστα στα πρώιμα στάδια της ζύμωσης. Αυτό μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα διόρθωσης λάθους, το οποίο όμως σε κάθε περίπτωση θα καταγραφεί για λόγους βελτίωσης. Στο επόμενο post θα μιλήσω για τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται και θα αρχίσουμε να έχουμε φωτογραφικό υλικό από τα πρώτα στάδια παραγωγής. Εννοείται ότι όλες οι ερωτήσεις είναι ευπρόσδεκτες 8-).
These users thanked the author Jazzman for the post (total 15):
ΣτάθηςΤάκηςTournesolPetranFairlightsuleygiannisGiorgos1985Mixalis81harmonicaalexandrosSpirosbusa71DimitrisLocHAsSvenskGreekoslefteris c
Άβαταρ μέλους
Mixalis81
Δημοσιεύσεις: 830
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 31, 2018 7:53 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Mixalis81 »

Καλή επιτυχία παιχταρα μου!!! Είσαι ωραίος!
These users thanked the author Mixalis81 for the post:
Jazzman
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8892
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Τάκης »

είθε ο Βάκχος να σταθεί παραστάτης σε όλη τη διαδρομή και να ευλογήσει την αλχημεία σου τέκνον
οδηγώντας τις χρυσές μπουρμπουλήθρες στο ποτήρι μας
These users thanked the author Τάκης for the post (total 4):
alexandrosJazzmanSvenskJunior
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2594
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από alexandros »

ειμαι σε αναμμενα καρβουνα και περιμενω το αποτελεσμα :lol:
These users thanked the author alexandros for the post:
Jazzman
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Άβαταρ μέλους
Jazzman
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: Δευ Σεπ 17, 2018 8:16 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Jazzman »

PROJECT: HOMEBREWING 2020 - Η ΖΥΜΩΣΗ

Εικόνα

Στο τελευταίο post σας περιέγραψα γενικά τι σημαίνει οικιακή ζυθοποίηση, η ώρα της θεωρίας τελείωσε. Οι πρώτες ύλες αγοράστηκαν, η πρώτη επεξεργασία βύνης και λυκίσκου πραγματοποιήθηκε και σας μεταφέρω κατευθείαν στο κομμάτι της ζύμωσης.

Εικόνα
*Η βύνη πριν αλεστεί

Εικόνα
*Δεξτρόζη - σάκχαρα για τη ζύμωση

Ο πρώτος, δεύτερος, τρίτος και τέταρτος κανόνας της ζυθοποίησης είναι η απολύμανση. Η μπύρα είναι τρομερά ευπαθής και μπορεί να αρπάξει μόλυνση για πλάκα. Έτσι, όλα τα σύνεργα που έρχονται σε επαφή με γλεύκος πρέπει να απολυμανθούν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό διάλυμα Chemipro San. Ενδεχομένως το πιο βαρετό κομμάτι της διαδικασίας αλλά σίγουρα το πιο σημαντικό.

Στη συνέχεια οργανώνω τα απαραίτητα σύνεργα,
  • Κουτάλα ανάδευσης
  • Αεροπαγίδες - το παλαιό μου ζευγάρι vs των καινούριων
  • Όργανο μέτρησης πυκνότητας γλεύκους
Εικόνα

Το βράσιμο βύνης και λυκίσμου έχει σαν αποτέλεσμα ένα μελώες υγρό με μεθυστικά αρώματα το οποίο λέγεται γλέυκος. Αφου ολοκληρωθεί ο κύκλος βρασμού και η τελική διαμόρφωση της συνταγής (grain bill, hops bill κτλ.), σε έναν 30λιτρο κάδο προσθέτουμε το γλεύκος και προσθέτουμε 1kg δεξτρόζη (σάκχαρα καλαμποκιού):

Εικόνα

Η δεξτρόζη δεν είναι τίποτε άλλο από το φαγητό των μυκήτων της μαγιάς που θα προστεθεί στη συνέχεια. Ξεκινάω και ανακατεύω με δυνατές, κοφτές και κάθε τόσο σκαφτές κινήσεις. Ο λόγος είναι α) η ομογενοποίηση του ζυθογλεύκους καθώς και η σωστή οξυγόνωση.

Εικόνα

Αφού ολοκληρώσω τη διαδικασία, προσθέτω νερό (θερμοκρασία περιβάλλοντος), η οποία θα ψύξει και το ζυθογλεύκος και θα κατεβάσει τη θερμοκρασία κάτω από τους 27C. Η σύνθεση που δουλεύω μου επιτρέπει μέχρι 23L σύνολο. Επιλέγω να κόψω 2L νερό ώστε να δώσω σώμα και ABV% στη μπύρα.

Εικόνα

Εικόνα

Κλειδώνω στα 21L και στους 22C, καπακώνω και ανακινώ το βαρέλι (κάνει ήχο σαν πλυντήριο) προκειμένου να αεριστεί όσο το δυνατόν καλύτερα.
Επόμενο στάδιο είναι ο έλεγχος πυκνότητας

Εικόνα

Αφού πάρω το πρώτο δείγμα, βυθίζω με την τεχνική της σβούρας το πυκνόμετρό μου:

Εικόνα

Ο στόχος εδώ είναι μετρήσουμε την πυκνότητα του γλεύκους σε βαθμούς SG. Ο στοχός, τον οποίο και πιάσαμε, είναι να δείξει 1052 -> είναι έτοιμο να προστεθεί η μαγιά και να αρχίσει η ζύμωση.

Ο κάδος μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο, δηλαδή σε μέρος με σταθερή θερμοκρασία 19C-21C, σκοτεινό και χωρίς κίνδυνο ανακίνησης. Το πιο σημαντικό στην προσθήκη της μαγιάς είναι να μην τη ρίξεις σε υψηλές θερμοκρασίες και “καεί”, στην προκειμένη όμως υπήρξε καλή ψύξη άρα προχωράω άφοβα.

Εικόνα

Στη συνέχεια, καπακώνω, προσθέτω την αεροπαγίδα, ρίχνω μέσα τσίπουρο και η γλυκιά αναμονή ξεκινάει. Κάποια λόγια για την αεροπαγίδα, όπως είπα παραπάνω, η μπύρα μπορεί να κρυολογήσει εύκολα, ιδίως τώρα με τον COVID-19. Παράλληλα, δημιουργούνται πολλά αέρια λόγω ζύμωσης τα οποία πρέπει με κάποιο τρόπο να δραπετεύσουν από τον κάδο. Γι αυτό το λόγο, στην κορυφή του καπακιού υπάρχει μια τρύπα. Εκεί τοποθετείται αυτό το μικρό σιφώνι, στο οποίο βάζω καθαρό αλκοόλ, ο λόγος απλός, τα αέρια βγαίνουν έξω δημιουργώντας φυσαλίδες ενώ το αλκοόλ δεν επιτρέπει στα μικρόβια να εισβάλουν στο βαρέλι.

12 ώρες μετά η πρώτη δραστηριότητα αρχίζει και είναι εμφανής:

Εικόνα

Η μαγιά κάνει τη δουλειά της τρώγοντας σάκχαρα και απελευθερώνοντας αλκοόλ.
Η Weiss όμως πάντα επιφυλάσσει μια έκπληξη. Η συγκεκριμένη μπύρα λόγω των ενζύμων του σταριού και τις ιδιαίτερης μαγιάς, έχει μια πολύ άτακτη καμπύλη ζύμωσης. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι αντί να έχει μια ομαλή κορύφωση και σβήσιμο, κάνει μια έκρηξη με αυτό το αποτέλεσμα:

Εικόνα
*Αυτό αντίκρισα ξυπνώντας, ζύμωση μετά από 24 ώρες

Μετά το καθάρισμα και την αντικατάσταση της αεροπαγίδας, αυτός ήταν ο ρυθμός ζύμωσης:

Εικόνα

Κάπως έτσι το Project έχει μπει στο πρώτο στάδιο αναμονής μου είναι η ολοκλήρωση της ζύμωσης. Αυτό διαρκεί μάξιμουμ 20 μέρες και αμέσως μετά γίνεται μετάγγιση σε 2ο κάδο και αμέσως εμφιάλωση, περισσότερα όμως γι αυτά στην πορεία.

Αυτή τη στιγμή η μπύρα γουργουρίζει χαρούμενη και μαρινάρεται από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Άραγε η γεύση θα επηρεαστεί; Κάποιος φίλος πρόσφατα επισήμανε ότι τα spirits που παρασκευάζονται σε περιόδους έντονων κρίσεων έχουν τρομερά αποτελέσματα.

Τον τελευταίο καιρό η επικαιρότητα είναι γεμάτη με νέα που μάλλον πιο πολύ μας προβληματίζουν για το μέλλον. Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα να σας γεμίσω με τις εικόνες (και μυρωδιές) που έχω στο σπίτι μου αυτό το διάστημα, ελπίζοντας ότι θα μας χαλαρώσει και θα μας δώσει κάτι μικρό να περιμένουμε για το μέλλον σαν παρέα.

Όπως πάντα, είμαι ανοιχτός σε ερωτήσεις :D
These users thanked the author Jazzman for the post (total 15):
PetranFairlightSpirosbusa71Mixalis81nikos docDimitrisLocHAsΤάκηςSvenskJuniorΣτάθηςGreekosalexandrossuleygiannislefteris cAssos
Άβαταρ μέλους
Petran
Δημοσιεύσεις: 1354
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 3:28 pm

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Petran »

Εικόνα
These users thanked the author Petran for the post:
Jazzman
Tο "πούρο" είναι κάτι πολύ (και πολλά) περισσότερο από ένα πούρο
Τάκης, Έλληνας Aficionado
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8892
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Τάκης »

Jazz τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια μαζί με άπειρες ευχαριστίες για το μεράκι, το χρόνο, και τον κόπο σου!
ευχαριστούμε πάρα πολύ για το ραπόρτο, φίλε μου είσαι γεννημένος αλχημιστής ;)
These users thanked the author Τάκης for the post:
Jazzman
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Jazzman
Δημοσιεύσεις: 906
Εγγραφή: Δευ Σεπ 17, 2018 8:16 am

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από Jazzman »

Σε ευχαριστώ πολύ Ντον! Ελπίζω σε ένα καλό αποτέλεσμα και ακόμα περισσότερα να τις πιούμε όλοι μαζί το συντομότερο :!: :!: :!:
These users thanked the author Jazzman for the post (total 2):
Τάκηςalexandros
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2594
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσίευση από alexandros »

υποκλίνομαι :o

λες και ειμαι διπλα και τα βλεπω ρε φιλε
αντε τωρα υπομονη να γινει :lol: :lol:
These users thanked the author alexandros for the post:
Jazzman
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Cigar Pairings”