Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

γνωστοί άνθρωποι του πούρου, έλληνες & ξένοι, μιλούν αποκλειστικά στο cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8893
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

Αγαπητές φίλες και φίλοι του πούρου

Πριν λίγο καιρό το cigarsforum.gr ξεκίνησε την έρευνα «Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019» συνομιλώντας με τέσσερεις μεγάλους Αθηναίους Tobacconists, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί μας - μεταξύ άλλων - και την «από πρώτο χέρι» εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η εγχώρια αγορά του πούρου: viewtopic.php?f=236&t=1122

Σε συνέχεια αυτής της απόπειρας χαρτογράφησης του «Πλανήτη Πούρου» στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, επιχειρούμε την εξερεύνηση κι άλλων διαστάσεων πέραν του λιανικού εμπορίου, αποσκοπώντας σε μια σφαιρική προσέγγιση - απεικόνιση του χώρου.

Είχαμε λοιπόν τη χαρά και την τιμή να έλθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους πίσω από το brand name A & G Mourtides, οι οποίοι και ανταποκρίθηκαν με θέρμη στην πρόσκληση μας, απαντώντας σε μια σειρά από ενδιαφέροντα ερωτήματα για την ιστορία της οικογένειας στο χώρο του καπνού, την τρέχουσα δραστηριότητα της εταιρείας, αλλά και τα σχέδια τους για το μέλλον.

Τους ευχαριστούμε θερμά κι από δω για την πρόθυμη συνεισφορά τους στην προσπάθεια μας, κι ανανεώνουμε το ραντεβού μαζί τους, ενδεχομένως και για μια από κοινού εκδήλωση στο μέλλον.

Εικόνα

1. CF: Μιλήστε μας καταρχήν για τις ρίζες και την πρώτη επαφή της οικογένειας με την καλλιέργεια και την εμπορία καπνού.

A&G: Η οικογένεια μας με καταγωγή από τα Κοτύωρα του Πόντου, μια πόλη με μακραίωνη ιστορία και έντονη εμπορική δραστηριότητα, ασχολήθηκε με την καλλιέργεια και την εμπορία καπνού ήδη από τον 19ο αιώνα. Στις καλλιέργειες μας, εργάζονταν πάνω από 50 οικογένειες και τα καπνά Μουρτίδη ήταν ιδιαίτερα περιζήτητα με εξαγωγές ακόμα και σε χώρες της Αμερικής. Στα τέλη του ίδιου αιώνα, οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν στον Καύκασο, καθώς οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες για τους εμπόρους και τους καλλιεργητές. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα, ανέκοψαν τις εμπορικές δραστηριότητες της οικογένειας.

2. CF: Πότε και πώς ξεκίνησε το cigar project A&G Mourtides τα νεότερα χρόνια?

A&G: Αυτά που σας περιέγραψα προηγουμένως ως γεγονότα, για εμάς είχαν πάντα μια πιο προσωπική χροιά και περνούσαν ως βιώματα και γλαφυρές ιστορίες από γενιά σε γενιά. Έτσι, δεν μπορούσαν παρά να μας μεταδώσουν την αγάπη για τον καπνό αλλά και να μας γεννήσουν την ανάγκη να συνεχίσουμε την οικογενειακή μας παράδοση. Όταν η ιδέα του A&G Mourtides άρχισε να γεννιέται στα τέλη του '90, ακολούθησαν πολλά ταξίδια για σχεδόν μια δεκαετία και ακόμα περισσότερες δοκιμές και προκλήσεις για να φτάσουμε στο ποιοτικό αποτέλεσμα που μας ικανοποιούσε και στο ξεκίνημα της εταιρείας μας το 2007.

3. CF: Αυτή τη στιγμή στο χαρτοφυλάκιο σας το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, μετρήσαμε πάνω από 15 long filler πούρα σε παραγωγή και κάποια short filler. Θέλετε να μας πείτε πώς γίνεται η τελική επιλογή του blend των πούρων σας πριν τα θέσετε σε κυκλοφορία?

A&G: Κάθε πούρο μας, έχει τα δικά του μοναδικά γνωρίσματα και δημιουργείται με γνώμονα τις ανάγκες διαφορετικών καπνιστών, εκφράζοντας και αποτυπώνοντας παράλληλα τη δική μας αισθητική και τη δική μας πρόταση. Με το Firecracker, για παράδειγμα, θέλαμε να πετύχουμε, πλούσιες και δυνατές γεύσεις για τους καπνιστές που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, αλλά θέλουν να απολαύσουν ένα πούρο γεμάτο και γενναιόδωρο, έτσι επιλέξαμε το συγκεκριμένο vitola και blend. Αντίστοιχα επιλέγουμε κάθε vitola και κάθε blend!

Εικόνα

4. CF: Tα καπνά τα οποία χρησιμοποιείτε είναι κυρίως Ονδούρας και σε κάποια πούρα και από τη Νικαράγουα. Υπάρχει σκέψη στο μέλλον να χρησιμοποιήσετε και άλλα καπνά όπως για παράδειγμα από Δομίνικο, Μεξικό κλπ.

A&G: Πολύ σωστά, τα καπνά μας προέρχονται από την Ονδούρα και τη Νικαράγουα. Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχετε καταλάβει ότι η αδιάκοπη βελτίωση και η αναζήτηση του νέου, είναι δυο βασικά γνωρίσματα της A&G Mourtides. Έτσι θέλοντας να προσφέρουμε στους φίλους των πούρων μας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών, φυσικά και εξετάζουμε νέες ιδέες με διαφορετικά καπνά.

5. CF: Σε ποια χώρα τυλίγονται τα πούρα σας και ποια τεχνική χρησιμοποιείτε, entubado ή estrujado? τα αποθηκεύετε σε κάποιο χώρο στη χώρα παραγωγής πριν την εισαγωγή τους, ή ενδεχομένως διατηρείτε παράλληλα και κάποια αποθήκη με στοκ στην Ελλάδα?

A&G: Τα πούρα μας είναι εξολοκλήρου χειροποίητα και παράγονται στο Danlí, Honduras με την τεχνική που χρησιμοποιείται να εξαρτάται από το πούρο, ενώ συχνά έχουμε και συνδυασμό τεχνικών. Για ένα προϊόν τόσο ντελικάτο και ευαίσθητο, φυσικά και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε τις βέλτιστες συνθήκες σε όλα τα στάδια της ζωής του, τόσο κατά την παραγωγή όσο και κατά τη μεταφορά και αποθήκευση, με τους κατάλληλους χώρους και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

6. CF: Πόσα πούρα παράγετε συνολικά το χρόνο?

A&G: Η αλήθεια είναι ότι ως εταιρεία προσανατολιζόμαστε ξεκάθαρα σε ποιοτικούς δείκτες, παρά σε ποσοτικούς. Οι ποσοτικοί δείκτες φυσικά έχουν νόημα και αξία, ωστόσο μακροπρόθεσμα αυτό που θα σου εξασφαλίσει τη διάρκεια και τη βιωσιμότητα σαν εταιρεία είναι η προσήλωση στην ποιότητα. Αυτή ήταν η αρχή μας ανέκαθεν και αυτό έχει δείξει και η μέχρι τώρα πορεία μας με τις πωλήσεις μας να έχουν μια σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια, ως επακόλουθο της αφοσίωσής μας στην ποιότητα. Οπότε για να σας απαντήσω, κάθε χρόνο παράγουμε έναν αριθμό πούρων που μας επιτρέπει να είμαστε εντός των υψηλών ποιοτικών στάνταρτ που έχουμε θέσει.

Εικόνα

7. CF: Τι αντίκτυπο έχει μέχρι τώρα η διείσδυση σας στην ελληνική αγορά, και ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που συναντήσατε ή συνεχίζετε να συναντάτε?

A&G: Τα πούρα μας έχουν καθιερωθεί πλέον στην ελληνική αγορά, με τους καπνιστές που τα επιλέγουν ως την καθημερινή τους απόλαυση να αυξάνονται συνεχώς. Αυτό το feedback λαμβάνουμε έντονα από τα μηνύματα που μας στέλνουν οι ίδιοι οι καπνιστές αλλά και οι συνεργάτες μας στα καπνοπωλεία. Επίσης κάτι που ακούμε πολύ συχνά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι πολλοί καπνιστές προτείνουν τα πούρα μας σε φίλους τους συν-καπνιστές αλλά και ζητάνε από το καπνοπωλείο της περιοχής τους, που πιθανώς να μη συνεργαζόμαστε, να τα φέρει. Άλλωστε το word of mouth είναι όχι μόνο η πιο τιμητική διαφήμιση αλλά και η πιο ειλικρινής.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το μεγάλο εύρος διαφορετικών τύπων καπνιστών που αγαπάνε τα πούρα μας, αναφορικά τόσο με τα χρόνια που καπνίζουν πούρα όσο και με το "καπνιστικό τους υπόβαθρο" και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τους. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που κάνουν το κάπνισμα του πούρου τόσο μοναδικό, ότι άνθρωποι με διαφορετικά backgrounds μοιράζονται εμπειρίες και ενώνονται μέσα από την κοινή τους αγάπη.
Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και εμείς, εκπορεύονται από την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και είναι παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κλάδοι.

Εικόνα

8. CF: Έχετε επιχειρήσει να προωθήσετε ή προωθείτε τα πούρα σας και σε άλλες αγορές πλην της ελληνικής?

A&G: Προτεραιότητά μας είναι η Ελλάδα, καθώς το ελληνικό κοινό είναι ιδιαίτερα καταρτισμένο αλλά και ενθουσιώδες, κάτι που με τη σειρά του μας γεμίζει όρεξη και ιδέες δημιουργώντας μια πολύ όμορφη αμφίδρομη σχέση! Ωστόσο είναι μέσα στα σχέδια μας και η ανάπτυξη σε άλλες αγορές. Μάλιστα, σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησής μας, ένα ακόμα γεγονός που μας χαροποιεί και μας τιμά ιδιαίτερα, είναι η μεγάλη απήχηση που έχουν τα πούρα μας σε Έλληνες του εξωτερικού που είτε έχουν καπνίσει τα πούρα μας σε κάποιο ταξίδι τους στην Ελλάδα, είτε κάποιο φιλικό ή συγγενικό τους πρόσωπο τους τα έχει φέρει.

Εικόνα

9. CF: Έχει παρατηρηθεί από αρκετούς φίλους συν-καπνιστές (έχει καταγραφεί και στο φόρουμ), πως πούρα σας παρουσιάζουν ενίοτε δυσκολία στο τράβηγμα. Το έχετε υπόψη αυτό το γεγονός και πώς το αντιμετωπίζετε?

A&G: Σε ένα εξολοκλήρου χειροποίητο και φυσικό προϊόν όπως το πούρο, ένα δύσκολο τράβηγμα μπορεί να παρατηρηθεί ενίοτε. Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις για το ποσοστό των πούρων που παρουσιάζουν δύσκολο τράβηγμα ανά παρτίδα ή ανά κουτί στην ευρύτερη αγορά. Ωστόσο, εμείς φροντίζουμε και έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε αρκετά κάτω από αυτόν τον μέσο όρο που ορίζουν οι εκτιμήσεις.

10. CF: Είστε και οι ίδιοι aficionados? αν ναι, μπορείτε να μας πείτε κάποια κουβανέζικα και κάποια non cubans πούρα που σας αρέσει να καπνίζετε?

A&G: Φυσικά! Μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά μόνο αν αγαπάς και γνωρίζεις σε βάθος το πούρο. Πιστεύω ότι κάθε πούρο έχει την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του, καθώς αποτυπώνει τον χαρακτήρα και την αισθητική των ανθρώπων που το δημιούργησαν και τις ιδιαιτερότητες και το χαρακτήρα της φύσης που το ανέθρεψε. Έτσι, είναι αδύνατο να απαντήσω την ερώτησή σας παραθέτοντας απλά κάποια ονόματα, καθώς είναι πολλοί οι παραγωγοί και τα πούρα που εκτιμάω, για διαφορετικούς λόγους το καθένα.

Εικόνα

11. CF: Πείτε μας τρία πούρα από τις διάφορες σειρές της εταιρείας σας, που για κάποιο λόγο αγαπάτε ιδιαίτερα.

A&G: Σε συνέχεια της προηγούμενης απάντησης και εδώ η απλή παράθεση τριών πούρων θα ήταν άδικη, καθώς κάθε πούρο ανάλογα με την περίσταση, το χρόνο που διαθέτω αλλά και τη διάθεση εκείνης της ώρας ή μέρας, έχει μια ξεχωριστή ομορφιά.

12. CF: Ποια είναι τα σχέδια και τα όνειρα σας για το μέλλον των A&G?

A&G: Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολλούς στόχους και σχέδια για το μέλλον που θα τα δείτε σιγά σιγά να αποκαλύπτονται, με βασικούς μας άξονες να διατηρούμε την ποιότητά μας σε υψηλά επίπεδα, να βελτιωνόμαστε συνεχώς αλλά και να εντυπωσιάζουμε τους φίλους των A&G Mourtides!
Σας ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τη συνέντευξη και τις ερωτήσεις σας και επί τη ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους φίλους των πούρων μας τόσο μέσα στην κοινότητα του cigarsforum.gr όσο και εκτός αυτής, που μας στήριξαν και συνεχίζουν να μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση, Αναστάσιος Μουρτίδης

Εικόνα
These users thanked the author Τάκης for the post (total 10):
Svensknikos docJazzmanalexandrossuleygiannisχεντυ κοντουAssosharmonicaSpirosbusa71Rigelianos
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Svensk
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 1004
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 11, 2018 11:35 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Svensk »

Ωραίο και ενδιαφέρον διάβασμα.
Ευχαριστούμε την A & G Mourtides για τις απαντήσεις.
Το πούρο είναι η θεραπεία μου
Άβαταρ μέλους
nikos doc
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 1498
Εγγραφή: Τετ Φεβ 07, 2018 11:45 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από nikos doc »

Εξαιρετικά ενδιαφέρον προϊόν, στο οποίο φαίνεται το μεράκι των ανθρώπων πίσω από αυτό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Μουρτίδη για την συνέντευξη και την στήριξη στην κοινότητα μας.
Η εκτίμηση είναι αμοιβαία.
This is our House!
Άβαταρ μέλους
sigaras
Δημοσιεύσεις: 915
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 26, 2018 9:30 am

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από sigaras »

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη. Μπράβο παιδιά!
" κι έγιναν τα πάθη μας καπνός..."
Άβαταρ μέλους
alexandros
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 2594
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 4:31 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από alexandros »

να ευχαριστησω με την σειρα μου την οικογενεια Μουρτιδη
για τον κοπο που εκαναν να μας απαντησουν
οπως και για την κυκλοφορια μερικων πουρων τους που τα τιμω σχετικα συχνα
οὔτε γὰρ ἄρχειν οὔτε ἄρχεσθαι ἐθέλω
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator
Δημοσιεύσεις: 2365
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 7:28 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από suleygiannis »

Ευχαριστούμε την εταιρεία A & G Mourtides για το χρόνο που διέθεσε για να μας παραχωρήσει αυτήν την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 8893
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Τάκης »

These users thanked the author Τάκης for the post (total 3):
alexandrosharmonicaPetran
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Assos
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 31, 2018 1:38 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Assos »

Ευχαριστούμε πολύ πραγματικά.
Μπράβο στο φόρουμ και στους συντελεστές που τρέχουν τα πρότζεκτ! Μπράβο
You Miss 100% Of The Shots You Don't Take.
You Need To Start Shooting At Your Goals
Άβαταρ μέλους
Petran
Δημοσιεύσεις: 1354
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 3:28 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Petran »

Ευχαριστούμε την A & G Mourtides για τις πολύ ενδιαφέρουσες απάντησεις!!! 8-)
Tο "πούρο" είναι κάτι πολύ (και πολλά) περισσότερο από ένα πούρο
Τάκης, Έλληνας Aficionado
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1116
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη A & G Mourtides

Δημοσίευση από Fairlight »

Να ευχαριστήσω και εγώ με την σειρά μου την οικογένεια Μουρτίδη.
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους”