H. Upmann Majestic «La Mastura» La Casa De Alchemista Niccolo H
ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη δημιουργία του
για την πρώτη βάση-ύλη γνωρίζουμε: πρόκειται για τη γνωστή κρέμα του τραπεζίτη
από κει και πέρα όμως πέφτει σκοτάδι, αγνοούμε παντελώς τον τρόπο και τη μέθοδο
που ακολούθησε ο δημιουργός μέχρι να φτάσει το έργο του στα χέρια μας
μόνος τρόπος να προσεγγίσουμε το «μέγα μυστικό» λοιπόν, είναι τα ταπεινά μας αισθητήρια, για πάμε…
το πόδι βγάζει γλύκες από ψαγμένο πειρατικό ρούμιm ενώ το σώμα αναδύει μια βελούδινη-βαθιά σοκολάτα
σε ένα ασυνήθιστο και περίπλοκο μιξ με περίεργα άρα υποθέτω και σπάνια βότανα
που αναμφισβήτητα έλκουν την καταγωγή τους από τα υψίπεδα του Θιβέτ ως τις κρητικές Μαδάρες
όσο για το κρύο ρούφηγμα, βγάζει μια πικάντικη γλυκεράδα
κουμκουάτ, κακάο, άγριο θυμάρι, μέντα, δίκταμο, μολόχα, τσουκνίδα, θρούμπη
θα έλεγα μέχρι και κρόκο Κοζάνης, αλλά…
μετά από ιεροτελεστία που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την απαγγελία αποκρυφιστικών στίχων
παραδίδω το δημιούργημα στο θεϊκό πυρ…
η γνωστή εισαγωγική πάστα ελιάς δεν υπάρχει στη ρεσεψιόν της πειραγμένης κρέμας
συναντώ κάτι ξύλα και πιπέρια, αρκετά ευπρόσδεκτα αφού έχω φάει και στιφάδο (sic)
αυτό που κυριαρχεί όμως Maester Niccolo, είναι ένα «βαρύ» μαντζουνοβοτανικό στοιχείο
που σκαλώνει στην άκρη κάθε puff, αφήνοντας μια λιγωτική floral ουρά
οι θεραπαινίδες τώρα σερβίρουν αβέρτα καφέδες, από εσπρέσο μέχρι τούρκικο
και μέσα στο πορσελάνινο πιατάκι του φλιτζανιού υπάρχουν 2 αμύγδαλα και 1 φουντούκι
με μπαχάρια και κανέλες να συμπληρώνουν το σκηνικό
μπαίνω στο τελευταίο μέρος όπου κυριαρχεί πλέον μια βουτυράτη αίσθηση
από μια σχεδόν λιπαρή μόκα-σοκολάτα μαζί με καφέδες και κακάο
με τα μαντζουνοβότανα να κάνουν ένα βήμα πίσω υποχωρώντας στα παρασκήνια
ενώ ακούγονται σαφείς και ευδιάκριτες ξυλώδεις νότες αλλά και μια αλμύρα που συμπληρώνουν το σκηνικό…
κύριοι, η Κούβα μεταλλάχτηκε
κάτι που χωρίς να είναι αυτοσκοπός, έχει το «ερευνητικό» του ενδιαφέρον
στα θετικά του πειράματος η απόδειξη ότι το
Majestic «ρούφηξε» επιρροές
από το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρέθηκε για ένα διάστημα φυλακισμένο
στη συγκεκριμένη περίπτωση θα έλεγα ότι το στοιχείο που αναμφισβήτητα λειτούργησε θετικά ήταν η σοκολάτα
βάζοντας μια ενδιαφέρουσα πινελιά στην παλέτα του πούρου
κι εκείνο που δεν έδεσε, ήταν τα «περίεργα» μαντζούνια που καπέλωσαν κι αλλοίωσαν -μάλλον αρνητικά- το χαρακτήρα του
από κει και πέρα, πεδίο δόξης ανοίγεται λαμπρό, η περιπέτεια συνεχίζεται και όπερ έδει δείξαι….