Σελίδα 5 από 6

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 29, 2020 10:38 pm
από Jazzman
PROJECT: HOMEBREWING 2020 - Η ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

Εικόνα

Ανήμερα 25ης Μαρτίου, μεταξύ εθνικής υπερηφάνειας και εγκλεισμού, πάρθηκαν οι τελικές μετρήσεις και η μπύρα μας ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της το σκοτεινό της βαρέλι.

Εικόνα

Έχοντας πραγματοποιήσει τον απαραίτητο κύκλο ζύμωσης, τα τελευταία 24ωρα έπαιρνα μετρήσεις πυκνότητας καθημερινά. Η σημερινή μέτρηση ήταν ίδια με τις τελευταίες, SG 1010, δείχνοντάς μας ότι η ζύμωση είχε ησυχάσει και η ώρα τη εμφιάλωσης είχε έρθει.

Ξεκινάει λοιπόν η διαδικασία η οποία χωρίζεται σε τρία στάδια:
  • Απολύμανση
  • Συγκέντρωση του εξοπλισμού & στήσιμο γραμμής παραγωγής
  • Μετάγγιση & Εμφιάλωση.
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Όπως ανέφερα σε όλα τα προηγούμενα βήματα, αν και βαρετό, το σημαντικότερο κομμάτι και αυτού του βήματος είναι η σωστή απολύμανση :!: Οτιδήποτε έρθει σε επαφή με τη μπύρα πρέπει να περάσει από ειδική επεξεργασία, αυτό σημαίνει τα σύνεργα, τα μπουκάλια, ακόμα και τα καπάκια.

Κάνω ένα fast forward και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Έχω στήσει τη γραμμή εμφιάλωσης τοποθετώντας το γεμάτο βαρέλι σε ένα ψηλό σημείο ενώ από κάτω έχω βάλει τον κάδο μετάγγισης.

Η μετάγγιση πραγματοποιείται ώστε να πάρουμε καθαρή μπύρα και το ίζημα που έχει σχηματιστεί να μείνει πίσω στο αρχικό βαρέλι.

Πριν αρχίσει η διαδικασία της μετάγγισης, διαλύω περίπου 180g. δεξτρόζη σε χλιαρό νερό και τη ρίχνω στον κάδο μετάγγισης. Αυτή η μικρή ποσότητα θα δημιουργήσει το ανθρακικό τις πρώτες 10 μέρες ωρίμανσης στα μπουκάλια. Προφανώς η ποσότητα δεξτρόζης επηρεάζει το ποσοστό ενανθράκωσης. Έτσι, αναλόγως το είδος μπύρας που φτιάχνεις αυξομειώνεις – σε μια μοναστηριακή θα έβαζα μάξιμουμ 80g ώστε να υπάρχει μικρό ποσοστό.

Εικόνα

Αφού πέσει το υγρό στον κάδο, γυρνάω το βρυσάκι και παρακολουθώ τη μπύρα να μεταφέρεται στον 2ο κάδο.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Κατά τη διάρκεια της μετάγγισης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ομαλή μεταφορά του υγρού και καθόλου δονήσεις στον αρχικό κάδο ώστε η “λάσπη” να μείνει στον πάτο και όχι στην μπύρα.

Εικόνα

Εικόνα

Με την ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ομαλή ανάδευση της μπύρας. Ο λόγος είναι να ενσωματωθεί παντού το διάλυμα δεξτρόζης χωρίς διακύμανσης. Μια κακή ενσωμάτωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικά μπουκάλια να έχουν ανθρακικό και άλλα να είναι απλά ένα ζουμί με άρωμα μπύρας.

Εικόνα

Ολοκληρώνοντας και αυτή τη διαδικασία, καπακώνω το βαρέλι και αφήνω τη μπύρα να ξεκουραστεί. Σειρά έχει το πλυντήριο…έτσι ονομάζω τη συσκευή απολύμανσης των μπουκαλιών. Στην ουσία πρόκειται για μια κολυμπήθρα όπου γεμίζω με ειδικό διάλυμα και στη συνέχεια, πιέζοντας με το μπουκάλι το κάθετο έμβολο απολυμαίνω το εσωτερικό των μπουκαλιών.

Εικόνα

Μετά το πλυντήριο, φυσικό επακόλουθο είναι το στεγνωτήριο. Τα μπουκάλια τοποθετούνται σε αυτό το κόκκινο δεντράκι όπου στεγνώνουν χωρίς να τα κάνω όλα χάλια και είναι έτοιμα για την εμφιάλωση.

Εικόνα

Εικόνα

Μετά από τόση προετοιμασία είναι πολύ σημαντικό να μπορείς με αξιοπιστία να βάλεις το ζουμί στο μπουκάλι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ροής μέσα στο μπουκάλι ώστε να μπορέσεις να έχεις ένα σχετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο καλύτερος φίλος μου σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα σιφόνι με μια ακίδα ασφαλείας στην άκρη.

Εικόνα

Το σιφόνι συνδέεται μέσω ενός PVC σωλήνα με το βρυσάκι και γυρνώντας τη στρόφιγγα απελευθερώνεται η μπύρα.

Εικόνα

Το σιφόνι όμως, χάρις στην ακίδα-έμβολο, επιτρέπει τη ροή μόνο όταν αυτή πιέζεται στον πάτο του μπουκαλιού. Έτσι μπορώ να έχω άμεση ανταπόκριση στον έλεγχο ροής. Προτεραιότητα είναι να αφήνεις ένα ικανοποιητικά κενό διάστημα στην κορφή του μπουκαλιού ώστε τα αέρια που θα σχηματιστούν το πρώτο δεκαήμερο να μην εκτινάξουν το καπάκι.

Εικόνα

Σε αυτό το σημείο, απαραίτητη είναι η βοήθεια ενός 2ου ατόμου ώστε να πραγματοποιείται παράλληλα το γέμισμα και το τάπωμα των μπουκαλιών. Για το δεύτερο, χρησιμοποιώ πλέον ένα πολύ άνετο έμβολο το οποίο παραμετροποιείται για ένα πλήθος μπουκαλιών και ταπών – έχω εμφιαλώσει και φελλό σε μπουκάλι κρασιού.

Εικόνα

Μετά από αρκετές ώρες, η πρώτη παραγωγή μπύρας του 2020 είναι γεγονός. Το αποτέλεσμα, 60 μπουκάλια που τώρα θα μπουν σε ένα βαθύ ύπνο 2 μηνών. Η συγκεκριμένη μπύρα πίνεται και μετά από ένα μήνα, η εμπειρία μου όμως έχει δείξει ότι είναι κρίμα να χαραμίσεις μπουκάλι πριν το 2μηνο.

Εικόνα

Ανανεώνουμε ραντεβού σε λίγες μέρες όπου θα ανοίξω μπουκάλι για να διαπιστωθεί το επίπεδο επιτυχίας της ενανθράκωσης.

Εικόνα
Στις παραπάνω υπάρχουν τα ονόματα όλων μάς 8-)

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 30, 2020 1:19 am
από nikos doc
Άλλο επίπεδο, λέμε..... 8-) 8-)

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 30, 2020 3:49 am
από Fairlight
Το επίπεδο είναι όντως άλλο, φοβάμαι όμως ότι άλλη θα είναι και η διάρκεια παλαίωσης γιατί όπως το πάει το πράγμα δεν παίζει να τις δοκιμάσουμε σε 2 μήνες :lol:

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 30, 2020 7:04 am
από Jazzman
Σίγουρο είναι ότι αν συνεχίσουμε έτσι, στο 2μηνο θα κουμπώσω μια θηλή στα μπουκάλια και ωσάν μπιμπερό θα κατσω στο πάτωμα και θα τις ρουφάω :D

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Μαρ 30, 2020 7:18 am
από Τάκης
βλέπω σε 10 χρόνια το μπουκάλι να παίζει πάνω από χιλιάρικο...

Εικόνα

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 13, 2020 1:54 pm
από alexandros
εχω αρχισει να διψαω πΧια :lol:

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 13, 2020 11:01 pm
από Τάκης
ζυγώνει η ώρα που θα σβήσουμε τη δίψα μας ;)

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 14, 2020 11:37 pm
από Τάκης
Εικόνα

η ώρα ήρθε!

και στο σημείο αυτό, να απευθύνω και δημόσια τα συγχαρητήρια στο ζυθοποιό μας
Βλάση μπράβο σου και εύγε, έφτιαξες τεφαρίκι!

εμένα τουλάχιστον με πέτυχες 100% στα γούστα
βρήκα την White Rabbit σου όπως ακριβώς τη θέλω, αν και δεν είμαι πολύ της weiss
σχεδόν καθόλου ψωμένια, με μια λεπτή δροσερή λεμονάτη νότα
κατεβαίνει σαν βελούδινος χείμαρρος σε ξεραμένα από τη δίψα λαρύγγια 8-)

εξαιρετικό και το συνοδευτικό κείμενο στην ετικέτα
άξιος ο κόπος σου τέκνον, εύχομαι και σ' ανώτερα - πιο πολύπλοκα μονοπάτια ζύμωσης!

Εικόνα


Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 15, 2020 1:26 pm
από Jazzman
Mille merci Don!

Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε, τα γούστα μας ταυτίζονται, έπιασες την παλέτα στο 100%.

Πάμε και για τη συνέχεια του project με γύρο 2ο σιγά-σιγά ;) .

Re: Project: Homebrewing 2020

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιουν 15, 2020 1:56 pm
από Σταματης
Καλησπερα στην ομαδα,ευχαριστω πολυ για την μπυρα φιλε Jazzman.Αν και δεν ειμαι φαν της weiss, οφειλω να πω οτι ηταν πολυ καλη για τα δικα μου γουστα,αφου την συνοδευσα με αλλαντικα.Η ελαφρια καλα κρυμμενη πικραδα της σε συνδυασμο με την γευση κιτρου-πορτοκαλιου ηταν οτι πρεπει για να ξεπλυνει την γευση απο το σαλαμι αερος.Τελος πρεπει να πω,επειδη ειμαι γνωστης της οικιακης ζυθοποιησης,οτι το εγχειρημα σου να φτιαξεις weiss αξιζει συγχαρητηρια γιατι οι συγκεκριμενες μπυρες ξινιζουν πολυ ευκολοτερα απο τις κριθαρενιες ;)