Re: Project: Homebrewing 2020
Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 29, 2020 10:38 pm
PROJECT: HOMEBREWING 2020 - Η ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Y955j8BB/Smart-Select-20200329-201300-Video-Player.gif)
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, μεταξύ εθνικής υπερηφάνειας και εγκλεισμού, πάρθηκαν οι τελικές μετρήσεις και η μπύρα μας ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της το σκοτεινό της βαρέλι.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/fWKnjGXJ/Smart-Select-20200329-204005-Video-Player.gif)
Έχοντας πραγματοποιήσει τον απαραίτητο κύκλο ζύμωσης, τα τελευταία 24ωρα έπαιρνα μετρήσεις πυκνότητας καθημερινά. Η σημερινή μέτρηση ήταν ίδια με τις τελευταίες, SG 1010, δείχνοντάς μας ότι η ζύμωση είχε ησυχάσει και η ώρα τη εμφιάλωσης είχε έρθει.
Ξεκινάει λοιπόν η διαδικασία η οποία χωρίζεται σε τρία στάδια:![Εικόνα](https://i.postimg.cc/P5LMmbjV/20200325-110847.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/44bdFxtQ/20200325-110849.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/j5RNkPpb/20200325-111808.jpg)
Όπως ανέφερα σε όλα τα προηγούμενα βήματα, αν και βαρετό, το σημαντικότερο κομμάτι και αυτού του βήματος είναι η σωστή απολύμανση
Οτιδήποτε έρθει σε επαφή με τη μπύρα πρέπει να περάσει από ειδική επεξεργασία, αυτό σημαίνει τα σύνεργα, τα μπουκάλια, ακόμα και τα καπάκια.
Κάνω ένα fast forward και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Έχω στήσει τη γραμμή εμφιάλωσης τοποθετώντας το γεμάτο βαρέλι σε ένα ψηλό σημείο ενώ από κάτω έχω βάλει τον κάδο μετάγγισης.
Η μετάγγιση πραγματοποιείται ώστε να πάρουμε καθαρή μπύρα και το ίζημα που έχει σχηματιστεί να μείνει πίσω στο αρχικό βαρέλι.
Πριν αρχίσει η διαδικασία της μετάγγισης, διαλύω περίπου 180g. δεξτρόζη σε χλιαρό νερό και τη ρίχνω στον κάδο μετάγγισης. Αυτή η μικρή ποσότητα θα δημιουργήσει το ανθρακικό τις πρώτες 10 μέρες ωρίμανσης στα μπουκάλια. Προφανώς η ποσότητα δεξτρόζης επηρεάζει το ποσοστό ενανθράκωσης. Έτσι, αναλόγως το είδος μπύρας που φτιάχνεις αυξομειώνεις – σε μια μοναστηριακή θα έβαζα μάξιμουμ 80g ώστε να υπάρχει μικρό ποσοστό.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/qMZKbc5y/Smart-Select-20200329-201446-Gallery.gif)
Αφού πέσει το υγρό στον κάδο, γυρνάω το βρυσάκι και παρακολουθώ τη μπύρα να μεταφέρεται στον 2ο κάδο.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/MGsXHzJR/Smart-Select-20200329-203447-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/jSzmThJn/Smart-Select-20200329-201616-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/TY2Lbnm8/20200325-114919.jpg)
Κατά τη διάρκεια της μετάγγισης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ομαλή μεταφορά του υγρού και καθόλου δονήσεις στον αρχικό κάδο ώστε η “λάσπη” να μείνει στον πάτο και όχι στην μπύρα.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/ncky628R/Smart-Select-20200329-201735-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/q7wWNVdH/20200325-115224.jpg)
Με την ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ομαλή ανάδευση της μπύρας. Ο λόγος είναι να ενσωματωθεί παντού το διάλυμα δεξτρόζης χωρίς διακύμανσης. Μια κακή ενσωμάτωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικά μπουκάλια να έχουν ανθρακικό και άλλα να είναι απλά ένα ζουμί με άρωμα μπύρας.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/C5NwrVHJ/Smart-Select-20200329-201848-Video-Player.gif)
Ολοκληρώνοντας και αυτή τη διαδικασία, καπακώνω το βαρέλι και αφήνω τη μπύρα να ξεκουραστεί. Σειρά έχει το πλυντήριο…έτσι ονομάζω τη συσκευή απολύμανσης των μπουκαλιών. Στην ουσία πρόκειται για μια κολυμπήθρα όπου γεμίζω με ειδικό διάλυμα και στη συνέχεια, πιέζοντας με το μπουκάλι το κάθετο έμβολο απολυμαίνω το εσωτερικό των μπουκαλιών.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/fL73spfS/Smart-Select-20200329-201949-Video-Player.gif)
Μετά το πλυντήριο, φυσικό επακόλουθο είναι το στεγνωτήριο. Τα μπουκάλια τοποθετούνται σε αυτό το κόκκινο δεντράκι όπου στεγνώνουν χωρίς να τα κάνω όλα χάλια και είναι έτοιμα για την εμφιάλωση.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/DyCWPmdS/20200325-120646.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/qMmBS8HX/20200325-121527.jpg)
Μετά από τόση προετοιμασία είναι πολύ σημαντικό να μπορείς με αξιοπιστία να βάλεις το ζουμί στο μπουκάλι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ροής μέσα στο μπουκάλι ώστε να μπορέσεις να έχεις ένα σχετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο καλύτερος φίλος μου σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα σιφόνι με μια ακίδα ασφαλείας στην άκρη.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Cx9XXKPx/20200325-122203.jpg)
Το σιφόνι συνδέεται μέσω ενός PVC σωλήνα με το βρυσάκι και γυρνώντας τη στρόφιγγα απελευθερώνεται η μπύρα.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/DzY01NqR/20200325-122253.jpg)
Το σιφόνι όμως, χάρις στην ακίδα-έμβολο, επιτρέπει τη ροή μόνο όταν αυτή πιέζεται στον πάτο του μπουκαλιού. Έτσι μπορώ να έχω άμεση ανταπόκριση στον έλεγχο ροής. Προτεραιότητα είναι να αφήνεις ένα ικανοποιητικά κενό διάστημα στην κορφή του μπουκαλιού ώστε τα αέρια που θα σχηματιστούν το πρώτο δεκαήμερο να μην εκτινάξουν το καπάκι.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Twnk6dsj/Smart-Select-20200329-202126-Video-Player.gif)
Σε αυτό το σημείο, απαραίτητη είναι η βοήθεια ενός 2ου ατόμου ώστε να πραγματοποιείται παράλληλα το γέμισμα και το τάπωμα των μπουκαλιών. Για το δεύτερο, χρησιμοποιώ πλέον ένα πολύ άνετο έμβολο το οποίο παραμετροποιείται για ένα πλήθος μπουκαλιών και ταπών – έχω εμφιαλώσει και φελλό σε μπουκάλι κρασιού.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/rpw0TQYf/Smart-Select-20200329-202633-Video-Player.gif)
Μετά από αρκετές ώρες, η πρώτη παραγωγή μπύρας του 2020 είναι γεγονός. Το αποτέλεσμα, 60 μπουκάλια που τώρα θα μπουν σε ένα βαθύ ύπνο 2 μηνών. Η συγκεκριμένη μπύρα πίνεται και μετά από ένα μήνα, η εμπειρία μου όμως έχει δείξει ότι είναι κρίμα να χαραμίσεις μπουκάλι πριν το 2μηνο.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/MpY0yz3H/20200325-125252.jpg)
Ανανεώνουμε ραντεβού σε λίγες μέρες όπου θα ανοίξω μπουκάλι για να διαπιστωθεί το επίπεδο επιτυχίας της ενανθράκωσης.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/KjyyS7P0/20200325-125303.jpg)
Στις παραπάνω υπάρχουν τα ονόματα όλων μάς![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Y955j8BB/Smart-Select-20200329-201300-Video-Player.gif)
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, μεταξύ εθνικής υπερηφάνειας και εγκλεισμού, πάρθηκαν οι τελικές μετρήσεις και η μπύρα μας ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της το σκοτεινό της βαρέλι.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/fWKnjGXJ/Smart-Select-20200329-204005-Video-Player.gif)
Έχοντας πραγματοποιήσει τον απαραίτητο κύκλο ζύμωσης, τα τελευταία 24ωρα έπαιρνα μετρήσεις πυκνότητας καθημερινά. Η σημερινή μέτρηση ήταν ίδια με τις τελευταίες, SG 1010, δείχνοντάς μας ότι η ζύμωση είχε ησυχάσει και η ώρα τη εμφιάλωσης είχε έρθει.
Ξεκινάει λοιπόν η διαδικασία η οποία χωρίζεται σε τρία στάδια:
- Απολύμανση
- Συγκέντρωση του εξοπλισμού & στήσιμο γραμμής παραγωγής
- Μετάγγιση & Εμφιάλωση.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/P5LMmbjV/20200325-110847.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/44bdFxtQ/20200325-110849.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/j5RNkPpb/20200325-111808.jpg)
Όπως ανέφερα σε όλα τα προηγούμενα βήματα, αν και βαρετό, το σημαντικότερο κομμάτι και αυτού του βήματος είναι η σωστή απολύμανση
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
Κάνω ένα fast forward και μπαίνω κατευθείαν στο ψητό. Έχω στήσει τη γραμμή εμφιάλωσης τοποθετώντας το γεμάτο βαρέλι σε ένα ψηλό σημείο ενώ από κάτω έχω βάλει τον κάδο μετάγγισης.
Η μετάγγιση πραγματοποιείται ώστε να πάρουμε καθαρή μπύρα και το ίζημα που έχει σχηματιστεί να μείνει πίσω στο αρχικό βαρέλι.
Πριν αρχίσει η διαδικασία της μετάγγισης, διαλύω περίπου 180g. δεξτρόζη σε χλιαρό νερό και τη ρίχνω στον κάδο μετάγγισης. Αυτή η μικρή ποσότητα θα δημιουργήσει το ανθρακικό τις πρώτες 10 μέρες ωρίμανσης στα μπουκάλια. Προφανώς η ποσότητα δεξτρόζης επηρεάζει το ποσοστό ενανθράκωσης. Έτσι, αναλόγως το είδος μπύρας που φτιάχνεις αυξομειώνεις – σε μια μοναστηριακή θα έβαζα μάξιμουμ 80g ώστε να υπάρχει μικρό ποσοστό.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/qMZKbc5y/Smart-Select-20200329-201446-Gallery.gif)
Αφού πέσει το υγρό στον κάδο, γυρνάω το βρυσάκι και παρακολουθώ τη μπύρα να μεταφέρεται στον 2ο κάδο.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/MGsXHzJR/Smart-Select-20200329-203447-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/jSzmThJn/Smart-Select-20200329-201616-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/TY2Lbnm8/20200325-114919.jpg)
Κατά τη διάρκεια της μετάγγισης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ομαλή μεταφορά του υγρού και καθόλου δονήσεις στον αρχικό κάδο ώστε η “λάσπη” να μείνει στον πάτο και όχι στην μπύρα.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/ncky628R/Smart-Select-20200329-201735-Video-Player.gif)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/q7wWNVdH/20200325-115224.jpg)
Με την ολοκλήρωσης αυτής της διαδικασίας πρέπει να πραγματοποιηθεί μια ομαλή ανάδευση της μπύρας. Ο λόγος είναι να ενσωματωθεί παντού το διάλυμα δεξτρόζης χωρίς διακύμανσης. Μια κακή ενσωμάτωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικά μπουκάλια να έχουν ανθρακικό και άλλα να είναι απλά ένα ζουμί με άρωμα μπύρας.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/C5NwrVHJ/Smart-Select-20200329-201848-Video-Player.gif)
Ολοκληρώνοντας και αυτή τη διαδικασία, καπακώνω το βαρέλι και αφήνω τη μπύρα να ξεκουραστεί. Σειρά έχει το πλυντήριο…έτσι ονομάζω τη συσκευή απολύμανσης των μπουκαλιών. Στην ουσία πρόκειται για μια κολυμπήθρα όπου γεμίζω με ειδικό διάλυμα και στη συνέχεια, πιέζοντας με το μπουκάλι το κάθετο έμβολο απολυμαίνω το εσωτερικό των μπουκαλιών.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/fL73spfS/Smart-Select-20200329-201949-Video-Player.gif)
Μετά το πλυντήριο, φυσικό επακόλουθο είναι το στεγνωτήριο. Τα μπουκάλια τοποθετούνται σε αυτό το κόκκινο δεντράκι όπου στεγνώνουν χωρίς να τα κάνω όλα χάλια και είναι έτοιμα για την εμφιάλωση.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/DyCWPmdS/20200325-120646.jpg)
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/qMmBS8HX/20200325-121527.jpg)
Μετά από τόση προετοιμασία είναι πολύ σημαντικό να μπορείς με αξιοπιστία να βάλεις το ζουμί στο μπουκάλι χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της ροής μέσα στο μπουκάλι ώστε να μπορέσεις να έχεις ένα σχετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Ο καλύτερος φίλος μου σε αυτή τη διαδικασία είναι ένα σιφόνι με μια ακίδα ασφαλείας στην άκρη.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Cx9XXKPx/20200325-122203.jpg)
Το σιφόνι συνδέεται μέσω ενός PVC σωλήνα με το βρυσάκι και γυρνώντας τη στρόφιγγα απελευθερώνεται η μπύρα.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/DzY01NqR/20200325-122253.jpg)
Το σιφόνι όμως, χάρις στην ακίδα-έμβολο, επιτρέπει τη ροή μόνο όταν αυτή πιέζεται στον πάτο του μπουκαλιού. Έτσι μπορώ να έχω άμεση ανταπόκριση στον έλεγχο ροής. Προτεραιότητα είναι να αφήνεις ένα ικανοποιητικά κενό διάστημα στην κορφή του μπουκαλιού ώστε τα αέρια που θα σχηματιστούν το πρώτο δεκαήμερο να μην εκτινάξουν το καπάκι.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/Twnk6dsj/Smart-Select-20200329-202126-Video-Player.gif)
Σε αυτό το σημείο, απαραίτητη είναι η βοήθεια ενός 2ου ατόμου ώστε να πραγματοποιείται παράλληλα το γέμισμα και το τάπωμα των μπουκαλιών. Για το δεύτερο, χρησιμοποιώ πλέον ένα πολύ άνετο έμβολο το οποίο παραμετροποιείται για ένα πλήθος μπουκαλιών και ταπών – έχω εμφιαλώσει και φελλό σε μπουκάλι κρασιού.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/rpw0TQYf/Smart-Select-20200329-202633-Video-Player.gif)
Μετά από αρκετές ώρες, η πρώτη παραγωγή μπύρας του 2020 είναι γεγονός. Το αποτέλεσμα, 60 μπουκάλια που τώρα θα μπουν σε ένα βαθύ ύπνο 2 μηνών. Η συγκεκριμένη μπύρα πίνεται και μετά από ένα μήνα, η εμπειρία μου όμως έχει δείξει ότι είναι κρίμα να χαραμίσεις μπουκάλι πριν το 2μηνο.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/MpY0yz3H/20200325-125252.jpg)
Ανανεώνουμε ραντεβού σε λίγες μέρες όπου θα ανοίξω μπουκάλι για να διαπιστωθεί το επίπεδο επιτυχίας της ενανθράκωσης.
![Εικόνα](https://i.postimg.cc/KjyyS7P0/20200325-125303.jpg)
Στις παραπάνω υπάρχουν τα ονόματα όλων μάς
![Cool 8-)](./images/smilies/icon_cool.gif)