Mass Tasting No.145 Ιούνιος 2026 - Vamma del Sol Petit Corona

καπνίζουμε όλοι το ίδιο πούρο, το συζητάμε, γράφουμε την άποψη μας & βαθμολογούμε

Με ποιο ελληνικό προϊόν θα αντιστοιχίζατε το Βάμμα που καπνίσατε?

Το δημοψήφισμα λήγει την Τετ Ιούλ 01, 2026 5:59 am

Τσουκνίδα Μάνης
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Βρούβες Αγρινίου
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Τραχανάς Τρίπολης
3
38%
Φάβα Σαντορίνης
2
25%
Πατάτα Νευροκοπίου
2
25%
Παξιμάδι Κυθήρων
1
13%
Μαστίχα Χίου
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Λουκούμι Συριανό
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Τόνος Αλοννήσου
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Αυγοτάραχο Μεσολογγίου
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι

Σύνολο ψήφων: 8
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Re: Mass Tasting No.145 Ιούνιος 2026 - Vamma del Sol Petit Corona

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

κάθε φορά που κοιτάζω τη σύνθεση βλέπω και κάτι διαφορετικό, κι ίσως αυτή τελικά να ήταν η πρόθεση του καλλιτέχνη

σήμερα βλέπω ένα κέλυφος αριστερά που μοιάζει με κοχύλι ενώ το κεντρικό μέρος θυμίζει καμπουριασμένο σώμα ζώου
δεξιά είναι κάτι σαν κεφάλι αρπακτικού πουλιού, μπορεί και δράκου, με ράμφος
με τις καμπύλες γραμμές να δίνουν την αίσθηση ότι το πλάσμα κινείται μέσα στο νερό ή πετάει στον αέρα

χμ… τώρα που το ξαναβλέπω, ναι!
καταλήγω πως μοιάζει με ένα φανταστικό θαλάσσιο πλάσμα, θα το ονομάσω «Κοχυλοδράκο της Μεσημεριανής Σιέστας»
ένα μυθικό ον που τρέφεται αποκλειστικά με μπλε αστακούς και φοβάται μόνο τις κοκκινομάλλες γοργόνες…
These users thanked the author Τάκης for the post (total 2):
jgeorgostEpicure V
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator

Δημοσίευση από suleygiannis »

Πήγα να πάρω το πούρο του μαςς στο μεγαλύτερο μαγαζί του κέντρου. Δεν το φέρνουν μου είπαν. Ελπίζω να το βρω σε κάποιο άλλο.
Δεύτερον μιας και έχω το επόμενο μαςς από Κούβα είχε μόνο Cohiba Trinidad
Συνεπώς θα χρειαστεί πολλή σκέψη.
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Δημοσίευση από Τάκης »

ναι, αυτός δεν τα φέρνει πια Γιάννη
έχει το άλλο το μαγαζί λίγο πιο πάνω στην Κανάρη
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Δημοσίευση από Τάκης »

suleygiannis έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2026 3:59 pm
...μιας και έχω το επόμενο μαςς από Κούβα είχε μόνο Cohiba Trinidad.
Συνεπώς θα χρειαστεί πολλή σκέψη.

νομίζω πως ήγγικεν η ώρα κι η στιγμή να μηδενίσουμε και να πάμε ξανά από την αρχή
έχουμε κάνει πια έναν μεγάλο κύκλο τεστάροντας ομαδικά μια πολυάριθμη σειρά από κουβανέζικα
και με δεδομένη τη στενότητα και τη λειψυδρία που υπάρχει στην αγορά, επιβάλλεται να κάνουμε ένα restart
άλλωστε πούρα που καπνίσαμε ομαδικά στα Mass πριν 6, 7 και 8 χρόνια, έχουν λίγο-πολύ διαφορές με τα σημερινά

έτσι, από τον επόμενο Ιούλιο ξεκινάμε πάλι από την αρχή:
κάθε οικοδεσπότης μπορεί πλέον να βάλει σαν Πούρο του Μήνα οποιοδήποτε κουβανέζικο επιθυμεί
κι ας έχει μπει ξανά σε κάποιο από τα μέχρι τώρα mass στο Cigarsforum.gr
υπό την προϋπόθεση φυσικά να είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά

εννοείται πως και σ' αυτόν τον δεύτερο νέο κύκλο τα όποια κουβανέζικα μπορούν να μπουν μόνο για μία φορά σε Mass
These users thanked the author Τάκης for the post (total 3):
Epicure VRigelianossuleygiannis
Άβαταρ μέλους
Epicure V

Δημοσίευση από Epicure V »

Νομίζω κι εγώ πως το προφίλ των πρώτων Vamma ήταν διαφορετικό από το αντίστοιχο των τελευταίων χρόνων. Φυσικά δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό, αλλά σαν καπνιστής θα ήθελα λίγες παραπάνω πληροφορίες για το blend και τις τυχόν αλλαγές μέσα σ’ αυτά τα 15-16 χρόνια. Έχω διαβάσει κατά καιρούς αρκετές από τις συνεντεύξεις των συμπαθέστατων Αφών Κωνσταντινίδη και δεν έχω δει πουθενά να αναφέρονται σ’ αυτά τα θέματα συγκεκριμένα και με σαφήνεια.
Όσο για το θέμα της προβληματικής καύσης (και των τριών πούρων τους), εννοείται πως το αντιμετώπισα κι εγώ όπως κι υπόλοιποι έλληνες aficionados, κι ήταν ο λόγος που με έκανε κάποια στιγμή να τα αφήσω στην άκρη. Έχω παλιά κομμάτια νομίζω από το 2014, και στην πορεία θα καπνίσω μια Petit Corona απ’ αυτή την παρτίδα.
Πρώτα όμως βάζω στο ανατομικό τραπέζι του Mass ένα μαυριδερό και λιμπιστικό στικ από πεντάδα που είχα αγοράσει πριν κάνα-δυο χρόνια. Οι κρύες μυρουδιές δε λένε και πολλά πράγματα, τα κρύα puffs είναι γλυκά και βοτανικά.
Το πρώτο 3ο είναι αρκετά mild χωρίς κάποια ταυτότητα. Στη συνέχεια κάτι αρχίζει να παίρνει μορφή στον καμβά, αρχικά σιρόπι ζάχαρης, παξιμάδι, και light κρέμα γάλακτος. Η PC ανεβάζει ένταση και συνεχίζει με τσάι μέντας, μελισσόχορτο, λουκουμόσκονη και ξυλώδη στοιχεία. Χτίζει στάχτη αλλά δεν είναι συμπαγής. Στο τελευταίο κομμάτι που είναι και το καλύτερο τη σκυτάλη παίρνουν ανθόνερο, πιπέρι, φουντούκι και ρίγανη.
Μου άρεσε! Παξιμάδι Κυθήρων 6/10.
Να συμπληρώσω πως κάηκε απροβλημάτιστα - ένα tip νομίζω είναι πως πρέπει να καπνίζεται σε χαμηλή υγρασία.

Εικόνα
These users thanked the author Epicure V for the post (total 2):
Τάκηςjgeorgost
in vino veritas
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα
Epicure Vjgeorgost
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

το στικ είναι first batch, άρα παμπάλαιο έχοντας κλείσει 15ετία
θυμάμαι εκείνα τα πρώτα Vamma είχαν ένα ελληνικό φολκλόρ, με την ελληνική γη ν' αφήνει το αποτύπωμα της
βγάζω την κίτρινη ζελατίνα με την οποία ήταν φασκιωμένο επί χρόνια μέσα σ’ ένα κουτί Mercaderes
μαζί με άλλα αδελφάκια του εκείνης της εποχής και κάποια υπόλοιπα από τα Πούρα Ελασσόνας

είναι πιο ανοιχτόχρωμο από τα καινούργια και υστερεί σε εμφάνιση σε σύγκριση μαζί τους
σνιφάρω και στη μύτη έρχονται ζωντανές μυρουδιές από αγριοβότανα: θυμάρι, θρούμπη, ρίγανη, φασκόμηλο
εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς την ηλικία του πούρου

Εικόνα

κόβω, ρουφάω, και παίρνω κρύες από τριμμένη γαλέτα, γλυκιά βάφλα, και βότανα
ανάβω, και πριν πάρω το πρώτο puff φέρνω στη μύτη το ελληνικό ορθόδοξο λιβανιστήρι
με τον καπνό που αναδύεται να θυμίζει την πιπεράτη μυρουδιά που βγάζουν τα ξερά χόρτα μια υγρή καλοκαιρινή νύχτα
οι πρώτες τζούρες έχουν περισσότερη ένταση από το nouvelle vague που κάπνισα πρώτο
με νότες από μπισκότο, βότανα, λευκό πιπέρι, κανέλα, και γλυκό τεύτλο να κάνουν εντυπωσιακή αρχή

ύστερα η ένταση πέφτει, και το πούρο συνεχίζει σε light τέμπο σαν να «ξεφούσκωσε» ξαφνικά
η στάχτη διαλύεται σκορπίζοντας λευκά ρινίσματα αλλά η Petit Corona φαίνεται πως ακόμα ζει
ακούγονται πούδρα κακάο, ψημένο κάστανο, και ξύλα στη θράκα

έχει αρχίζει να σκοτεινιάζει κι από την τι-βι έρχονται τα επινίκια του γαύρου για το πρωτάθλημα μπάσκετ
σε λίγο αρχίζει και το πρώτος ματς της μουντιαλικής βραδιάς, Κατάρ-Ελβετία
βραδιά φθινοπωρινή, συννεφιά, ψυχρούλες, να κι οι πρώτες ψιχάλες, κι απ’ το βάθος ακούγεται το βουητό της θάλασσας
αφαιρούμαι ρεμβάζοντας για λίγο στο ωραίο «όλον» και το Vamma μου σβήνει, αλλά μ’ ένα κέντημα παίρνει αμέσως μπροστά
έχω βάλει στο μεταξύ και λίγο υγρό πυρ, το σηκώνει άλλωστε η βραδιά, και συνεχίζω

η σειρά των βοτάνων: ρίγανη, θυμάρι, θρούμπη, δίκταμο, μαζί με καμένη ζάχαρη
ωραία μίξη, αν είχε και μεγαλύτερη ένταση θα ήταν ακόμα καλύτερα
μένω στα αραιά puffs γιατί το πούρο δεν αντέχει πουσάρισμα και κλωτσάει σαν Μι-Ένα (για τις παλιοσειρές)
κι εκείνο ολοκληρώνει με ξύλα και πιπέρια δίχως μεράκια

αυτή τη φορά το παλιό ήταν κάμποσα κλικ πιο κάτω από το νέο
θα του βάλω 5/10 «Πατάτα Νευροκοπίου» και θα καπνίσω κι ένα τρίτο για τη συνέχεια…

Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
Εικόνα
jgeorgostEpicure V
Άβαταρ μέλους
suleygiannis
Moderator

Δημοσίευση από suleygiannis »

Αγόρασα το πουρο του μαςς στο τρίτο μαγαζί του κέντρου που επισκέφτηκα.
Δεν το είχα ξαναδεί ποτέ. Ήταν σε χάρτινη συσκευασία.
Εμφανισιακά ήταν κακάσχημο. Για να δούμε όμως και τι λέει. Τα κριτήρια μου είναι πάντα τα ίδια είτε το πούρο κάνει 3 ευρώ είτε 100 και κρίνω με βάση τη γεύση και τη συνολική εμπειρία και όχι με την καταγωγή ή την τιμή.
Το κρύο τράβηγμα είχε μία πολύ άσχημη χωματίλα και ελπίζω να μην πάει έτσι. Ξεκιναει καλά. Κρέμα, ξύλο και κέδρος μαζί με καυτερό πιπέρι που μου καίει ελαφρά τη γλώσσα.
Εικόνα
Συνεχίζει με θυμάρι και ρίγανη αλλά και μούστο. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Σβήνει συνέχεια και καίγεται στραβά
Εικόνα

Δεν μπορώ να το αφήσω ούτε 15 δευτερόλεπτα στο τασάκι και σβήνει. Κάνω ότι μπορώ, διορθώνω την καύση, τραβάω περισσότερο από όσο θα έπρεπε αλλά κουράστηκα. Με ταλαιπώρησε και αποφάσισα να το αφήσω στο τελευταίο τρίτο. Από πλεύράς γεύσης παίρνει πάνω από τη βάση, αλλά από καύση μηδέν. Δεν ξέρω αν έφταιγε η υγρασία. Συνολικα βάζω 4/10 μιας και δεν μπόρεσα να το καπνίσω μέχρι τέλους.
These users thanked the author suleygiannis for the post:
Τάκης
Ρε μαν ρε μπρο
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator

Δημοσίευση από Τάκης »

suleygiannis έγραψε:
Κυρ Ιουν 14, 2026 8:00 pm
Δεν ξέρω αν έφταιγε η υγρασία.

Εικόνα