Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη με 4 Αθηναίους Tobacconists

γνωστοί άνθρωποι του πούρου, έλληνες & ξένοι, μιλούν αποκλειστικά στο cigarsforum.gr
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019: Συνέντευξη με 4 Αθηναίους Tobacconists

Δημοσίευση από Τάκης »

Εικόνα

Φίλες και φίλοι του πούρου

Το cigarsforum.gr παρουσιάζει αύριο Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου την πρώτη του μεγάλη έρευνα, για το παρελθόν, το παρόν, και το μέλλον
του πούρου - κουβανέζικου και μη – στην ελληνική πραγματικότητα. Σκεφτήκαμε να κάνουμε αρχή σ’ αυτό το οδοιπορικό με τους ιδιοκτήτες
τεσσάρων από τα μεγαλύτερα πουρομάγαζα της Αθήνας, αφού είναι οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι να μιλήσουν για το θέμα, καταθέτοντας
ενώπιον μας την πολύχρονη πείρα και γνώση τους.

Τους απευθύναμε λοιπόν ένα κοινό ερωτηματολόγιο από 14 ερωτήσεις στις οποίες κλήθηκαν να απαντήσουν, (οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν
και απαντήθηκαν γραπτώς). Συγκεκριμένα, απευθυνθήκαμε στις εξής επιχειρήσεις (αλφαβητικά):

Cigars Galaxy – Γ. Ράμπιας
Miamis Cigars Tobacco Shop – Αφοί Μιάμη
Puro Accessori / La Casa del Habanos Athens – Δ. Φαφαλιός
The Cigar – Α. Πολύζος

Αφού τους ευχαριστήσουμε θερμά έναν-έναν ξεχωριστά για την πρόθυμη συνδρομή τους στην προσπάθεια μας, παρουσιάζουμε με ιδιαίτερη
χαρά αύριο αυτές τις συνεντεύξεις κατά σειρά , πιστεύοντας πως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την κοινότητα του πούρου στην Ελλάδα.

Η έρευνα μας θα συνεχιστεί προσεχώς και σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο του πόθου μας, μιλώντας με ανθρώπους που
έχουν καταγράψει και καταγράφουν επαγγελματική και προσωπική πορεία στο όμορφο και παράξενο ταξίδι του Γαλάζιου Καπνού.

Εικόνα
These users thanked the author Τάκης for the post (total 13):
JazzmanMixalis81AssosΣτάθηςTournesolPetranradamanthysRigelianosSvenskTarandinoalexandrosTsapaspanχεντυ κοντου
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Assos
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 31, 2018 1:38 pm

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Assos »

Αναμένουμε τις απόψεις τους με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ένα μεγάλο μπράβο φυσικά, στην διαχειριστική ομάδα του forum, για το χρόνο που διαθέτει, πρωτοποριακά και ποιοτικά!
Ευχαριστώ από την πλευρά μου και Τους τέσσερις ιδιοκτήτες καταστημάτων, για τη συμβολή τους στο εγχείρημα μας.
Καλημέρα σας
You Miss 100% Of The Shots You Don't Take.
You Need To Start Shooting At Your Goals
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Τάκης »

καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους
παρουσιάζουμε σήμερα μία-μία κατά σειρά αυτές τις τέσσερεις συνεντεύξεις
ευχαριστώντας για άλλη μια φορά τους αγαπητούς ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων για την ανταπόκριση τους στο κάλεσμα μας
These users thanked the author Τάκης for the post:
Assos
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Τάκης »

Cigarsforum.gr Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Συνέντευξη:
Cigarsgalaxy – Γιώργος Ράμπιας

Cigarsforum - Ερώτηση 1
Ποια είναι η γενική η εικόνα που έχετε για την αγορά του πούρου στην Ελλάδα κουβανέζικου και μη, με χρονική αφετηρία τα χρόνια πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και κατάληξη στο σήμερα. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη και πόσο?


Cigarsgalaxy
Τη δεκαετία του 90’ με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και τις τάσεις του lifestyle, το πούρο αρχίζει να κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του αστικού, ανδρικού κυρίως πληθυσμού, με αποκορύφωση το 1999, που μαζί με την χρηματιστηριακή φρενίτιδα η κατανάλωση πούρων απογειώθηκε.
Μετά την φούσκα του χρηματιστηρίου, η άνοδος της κατανάλωσης πούρων συνεχίστηκε σε πιο μετριοπαθείς ρυθμούς μέχρι τις απαρχές της κρίσης, το 2010, όπου τα νούμερα έκαναν αναγκαστική προσγείωση. Έκτοτε η αγορά ταλαιπωρήθηκε περνώντας μεγάλες διακυμάνσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια ψάχνει τον βηματισμό της
με ελαφρά ανοδικές τάσεις.

Cigarsforum - Ερώτηση 2
Η υπερφορολόγηση του πούρου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά. Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να αλλάξει, και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια σημάδια ανάκαμψης?


Cigarsgalaxy
Η αγορά μπορεί να αλλάξει με καλύτερη δασμολογική αντιμετώπιση. Τα τελευταία 2-3 χρόνια παρατηρείται ανοδική κατανάλωση που κατά την γνώμη μου οφείλεται στην αγάπη του Έλληνα για το πούρο και το ευ ζην και κατά δεύτερο λόγο στην ανταπόκριση των εισαγωγέων που έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα και προσφέρουν value for money επιλογές χαμηλού κόστους.

Cigarsforum - Ερώτηση 3
Το κοινό που αγοράζει πούρα τα τελευταία χρόνια από το μαγαζί σας, παραμένει σταθερό ή αλλάζει?


Cigarsgalaxy
Υπάρχει σταθερό κοινό και κοινό που εναλλάσσεται. Το σταθερό κοινό συνεχίζει για την ποιότητά και την εξυπηρέτηση που του προσφέρουμε. Το εναλλασσόμενο κοινό αποτελείται από περιστασιακούς καταναλωτές, από πελάτες που αναζητούν κάποιο αξεσουάρ πούρου για δώρο ή και νέους καπνιστές που δοκιμάζουν πούρα.

Cigarsforum - Ερώτηση 4
Υπάρχει διακριτή διαφορά στο πελατολόγιο σας μεταξύ των περιστασιακών καπνιστών πούρου, και αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «aficionados»?


Cigarsgalaxy
Υπάρχει διακριτή διαφορά. Οι περιστασιακοί καπνιστές θα καπνίσουν στις γιορτές, σε μία εκδήλωση, σε έναν χώρο διασκέδασης. Θα τους χαρακτήριζα ως social cigar smokers. O aficionado όταν θα έρθει στο κατάστημά μας να επιλέξει πούρο δεν θα μείνει στην ετικέτα, θα εξετάσει το χρώμα, την σκληρότητα, την χρονολογία του κουτιού και με την δική του ιεροτελεστία θα επιλέξει τα αγαπημένα του sticks τα οποία ενδεχομένως να απολαύσει μόνος συνοδεία μουσικής και ποτού.

Cigarsforum - Ερώτηση 5
Ποια πούρα προτείνετε συνήθως σε πρωτάρηδες και γιατί?


Cigarsgalaxy
Προτείνουμε ελαφρές και μέτριες εντάσεις σε μικρά vitolas. Ένα μεγάλο format είναι πιο δύσκολο στο κάπνισμα. Επίσης δεν προτείνουμε πολύ ακριβά πούρα που θα αποθαρρύνουν τον νέο καπνιστή ο οποίος μπορεί να μην εκτιμήσει τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Δεν προτείνουμε όμως και τα πιο φτηνά που θα τον απογοητεύσουν γευστικά.

Cigarsforum - Ερώτηση 6
Τα τελευταία χρόνια αρκετά κουβανέζικα πούρα τα οποία ήταν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά δεν εισάγονται πλέον. Έχετε κάποια ένδειξη ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον?


Cigarsgalaxy
Δεν έχουμε κάποια τέτοια ένδειξη. Από ότι αντιλαμβάνομαι η κάθε εταιρεία ακολουθεί την δική της εμπορική πολιτική και κάποιοι κωδικοί που κινούνται δύσκολα για λόγους logistics καταργούνται.

Cigarsforum - Ερώτηση 7
Γιατί κατά την γνώμη σας υπάρχουν κάποια Κουβανέζικα πούρα που δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, όπως για παράδειγμα Partagas 898, H. Upmann No.2, Bolivar Coronas Junior κλπ.?


Cigarsgalaxy
Φαντάζομαι για τους παραπάνω λόγους της ερώτησης 6. Αν από τα υπάρχοντα vitolas θεωρούνται εμπορικά μόνο 50 κωδικοί, αυτό αποθαρρύνει τον αντιπρόσωπο να εισάγει νέους κωδικούς, ιδιαίτερα αν γνωρίζει ότι θα έρθουν σε τσιμπημένη τιμή.

Cigarsforum - Ερώτηση 8
Ποιο είναι σήμερα κατά προσέγγιση το μερίδιο αγοράς για τα κουβανέζικα και τα non cubans πούρα, με βάση τις πωλήσεις σας? Η αναλογία αυτή ήταν πάντα σταθερή ή έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, και πόσο?


Cigarsgalaxy
Χωρίς να δώσω νούμερα, εκτιμώ ότι η αναλογία έχει μετατοπιστεί προς τα non Cuban cigars, κυρίως γιατί στο οικονομικό κομμάτι που αποτελεί μεγάλο μέρος της αγοράς αποτελούν value for money επιλογές για το καθημερινό κάπνισμα. Τα κουβανέζικα πούρα σαφέστατα παραμένουν πιο κοντά στην προτίμηση του Έλληνα καταναλωτή, αλλά πιο μακριά από το σημερινό διαθέσιμο εισόδημά του.

Cigarsforum - Ερώτηση 9
Ποια είναι περίπου σήμερα η αντιστοιχία των πωλήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σας σελίδας σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις από το φυσικό σας κατάστημα?

Cigarsgalaxy
Τα δύο αυτά κανάλια διανομής έχουν συνέργειες μεταξύ τους και βοηθά το ένα το άλλο. Από το e-shop μας πολλές φορές καταλήγει κάποιος να έρθει στο φυσικό μας κατάστημα για αγορές, ενώ η ύπαρξη φυσικού καταστήματος δημιουργεί εμπιστοσύνη για ηλεκτρονικές αγορές.

Cigarsforum - Ερώτηση 10
Μπορείτε να μας πείτε τα πέντε κουβανέζικα πούρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κατάστημα σας τον τελευταίο καιρό?


Cigarsgalaxy
Χωρίς σειρά κατάταξης θα αναφέρω τα J. Piedra Petit Cazadores, Quintero Brevas, Romeo y Julieta Mille Fleurs, Partagas Petit Coronas Especiales, Hoyo De Monterrey Epicure No 2.

Cigarsforum - Ερώτηση 11
Σε τι τιμές υγρασίας αποθηκεύετε-συντηρείτε τα πούρα στο μαγαζί σας?


Cigarsgalaxy
Σε συνθήκες υγρασίας 72%

Cigarsforum - Ερώτηση 12
Ποιες είναι (καπνιστικά) οι τρεις αγαπημένες σας κουβανέζικες μάρκες, και με τι συνηθίζετε να συνοδεύετε το πούρο σας?


Cigarsgalaxy
Μου αρέσουν πολύ τα Hoyo de Monterrey, Bolivar & H. Upmann και τα συνοδεύω συνήθως με έναν καλό καφέ espresso.

Cigarsforum - Ερώτηση 13
Από ποια κουβανέζικη brand θα επιθυμούσατε να είναι μια ενδεχόμενη 3η Regional Grecia y Chipre κυκλοφορία, και ποια vitola θα επιλέγατε προσωπικά?

Cigarsgalaxy
Θα ήθελα να δω regional Diplomaticos, Sancho Panza σε vitola Belicoso.

Cigarsforum - Ερώτηση 14
Ο Zino Davidoff έλεγε ότι ένας tobacconist δεν εμπορεύεται απλά καπνό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι κι ο ίδιος ρέκτης ή ακόμα και μύστης. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς αυτό το «δισυπόστατο»?


Cigarsgalaxy
Σίγουρα βοηθάει πολύ το business να μην κάνεις απλά εμπορία αλλά να είσαι ταυτόχρονα aficionado. Είναι η φύση του αντικειμένου τέτοια. Έχουν γραφτεί λογοτεχνικά κείμενα για το πούρο, βιβλία, υπάρχουν forum, clubs.
Πέρα από την αγάπη για το αντικείμενο την οποία θεωρώ απαραίτητη, πιστεύω ότι θα έπρεπε όλοι οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό των καταστημάτων εμπορίας πούρων να περνούν μια εκπαίδευση, να είναι πιστοποιημένοι tobacconists, τουλάχιστον σε επίπεδο retail και γιατί όχι και γευσιγνωσίας. Την πιστοποίηση θα μπορούσε να δίνει κατόπιν εκπαίδευσης μια μεγάλη εισαγωγική εταιρεία.
These users thanked the author Τάκης for the post (total 3):
Mixalis81AssosBig-Mak
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Τάκης »

Cigarsforum.gr Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Συνέντευξη:
Miamis Cigars Tobacco Shop – Αφοί Μιάμη

Cigarsforum - Ερώτηση 1
Ποια είναι η γενική η εικόνα που έχετε για την αγορά του πούρου στην Ελλάδα κουβανέζικου και μη, με χρονική αφετηρία τα χρόνια πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και κατάληξη στο σήμερα. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη και πόσο?


Miamis
Μάλιστα, τα μεγέθη έχουν αλλάξει. Αλλά το ποσοστό είναι δύσκολο να υπολογιστεί καθώς μεσολαβούν πολλοί παράγοντες.

Cigarsforum - Ερώτηση 2
Η υπερφορολόγηση του πούρου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά. Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να αλλάξει, και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια σημάδια ανάκαμψης?


Miamis
Δυστυχώς η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται να είναι στάσιμη και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες να αλλάξει κάτι στο φορολογικό πλαίσιο.

Cigarsforum - Ερώτηση 3
Το κοινό που αγοράζει πούρα τα τελευταία χρόνια από το μαγαζί σας, παραμένει σταθερό ή αλλάζει?


Miamis
Η πλειοψηφία του κοινού μας έχει μείνει σταθερή.

Cigarsforum - Ερώτηση 4
Υπάρχει διακριτή διαφορά στο πελατολόγιο σας μεταξύ των περιστασιακών καπνιστών πούρου, και αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «aficionados»?


Miamis
Οι περισσότεροι πελάτες μας είναι γνώστες και υπάρχει διαφορά μεταξύ των έμπειρων και των αρχάριων. Συνήθως οι γνώστες θέλουν να επιλέξουν μόνοι τους συγκεκριμένα πούρα. Ενώ οι πελάτες που δεν είναι γνώστες, προτιμούν να συμβουλεύονται το προσωπικό του καταστήματος πριν κάνουν τις αγορές τους.

Cigarsforum - Ερώτηση 5
Ποια πούρα προτείνετε συνήθως σε πρωτάρηδες και γιατί?


Miamis
Προτείνουμε κάτι ελαφρύ και πλούσιο σε γεύση, συνήθως από τα σήματα της Hoyo De Monterrey και H. Upmann.

Cigarsforum - Ερώτηση 6
Τα τελευταία χρόνια αρκετά κουβανέζικα πούρα τα οποία ήταν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά δεν εισάγονται πλέον. Έχετε κάποια ένδειξη ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον
?

Miamis
Αυτό εξαρτάται από την εισαγωγική εταιρεία και τη στρατηγική της στην αγορά.
Συνήθως οι παλαιότεροι κωδικοί δεν ανακυκλώνονται, αντίθετα αντικαθιστώνται με νέους κωδικούς που προσαρμόζονται καλύτερα στις απαιτήσεις της αγοράς.

Cigarsforum - Ερώτηση 7
Γιατί κατά την γνώμη σας υπάρχουν κάποια Κουβανέζικα πούρα που δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, όπως για παράδειγμα Partagas 898, H. Upmann No.2, Bolivar Coronas Junior κλπ.?


Miamis
Μερικά από τα πούρα που μας αναφέρατε εισάγονταν στην Ελλάδα παλαιότερα. Τα πούρα που μπορούμε να βρούμε σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα, εξαρτώνται από τους προμηθευτές.

Cigarsforum - Ερώτηση 8
Ποιο είναι σήμερα κατά προσέγγιση το μερίδιο αγοράς για τα κουβανέζικα και τα non cubans πούρα, με βάση τις πωλήσεις σας? Η αναλογία αυτή ήταν πάντα σταθερή ή έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, και πόσο?

Miamis
Το ποσοστό δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα, έχει διαμορφωθεί περίπου στο 75% - 25% υπέρ των πούρων της Κούβας.

Cigarsforum - Ερώτηση 9
Ποια είναι περίπου σήμερα η αντιστοιχία των πωλήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σας σελίδας σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις από το φυσικό σας κατάστημα?


Miamis
Το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά. Ευελπιστούμε σε μια βελτίωση στη ψηφιακή αγορά των πούρων.

Cigarsforum - Ερώτηση 10
Μπορείτε να μας πείτε τα πέντε κουβανέζικα πούρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κατάστημα σας τον τελευταίο καιρό?


Miamis
Romeo Y Julieta Wide Churchills
Partagas D.4
Hoyo De Monterrey Epicure No 2
Jose L. Piedra
Quintero

Cigarsforum - Ερώτηση 11
Σε τι τιμές υγρασίας αποθηκεύετε-συντηρείτε τα πούρα στο μαγαζί σας?

Miamis
68%-72% σταθερά.

Cigarsforum - Ερώτηση 12
Ποιες είναι (καπνιστικά) οι τρεις αγαπημένες σας κουβανέζικες μάρκες, και με τι συνηθίζετε να συνοδεύετε το πούρο σας
?

Miamis
Ramon Allones Specially Selected
Partagas D4
Το πως θα συνδυαστούν εξαρτάται από τη περίπτωση και τη διάθεση!

Cigarsforum - Ερώτηση 13
Από ποια κουβανέζικη brand θα επιθυμούσατε να είναι μια ενδεχόμενη 3η Regional Grecia y Chipre κυκλοφορία, και ποια vitola θα επιλέγατε προσωπικά?


Miamis
Ramon Allones με vitola Coronas Gordas

Cigarsforum - Ερώτηση 14
Ο Zino Davidoff έλεγε ότι ένας tobacconist δεν εμπορεύεται απλά καπνό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι κι ο ίδιος ρέκτης ή ακόμα και μύστης. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς αυτό το «δισυπόστατο»?


Miamis
Ένας Tobacconist θα πρέπει να είναι σε θέση να απολαύσει τον «καπνό» που εμπορεύεται από άποψη ποιότητας και συνθήκες συντήρησης.
These users thanked the author Τάκης for the post (total 2):
AssosJimmyBoy
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Τάκης »

Cigarsforum.gr Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Συνέντευξη:
Puro Accessori / La Casa del Habanos Athens - Δημήτρης Φαφαλιός

Cigarsforum - Ερώτηση 1
Ποια είναι η γενική η εικόνα που έχετε για την αγορά του πούρου στην Ελλάδα κουβανέζικου και μη, με χρονική αφετηρία τα χρόνια πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και κατάληξη στο σήμερα. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη και πόσο?


Puro Accessori
Η καπιταλιστική οικονομική κρίση επηρέασε το πούρο. Αδύνατοι κρίκοι Κωδικοί – Σήματα χάθηκαν.
Σημαντικός αριθμός καπνιστών, κύρια «φθηνού πούρου» έκοψαν αυτή τους τη συνήθεια. Ένα άλλο κομμάτι «χαμηλών και μεσαίων» εισοδημάτων κατέβηκε κατηγορία. Ανέβηκε η μέση τιμή ανά μονάδα πούρου ως προς την πώληση.
Την ίδια στιγμή ο μονοπωλιακός όμιλος που ελέγχει τη διακίνηση των Κουβανικών πούρων πολλαπλασίασε τα σημεία πώλησής του (περίπτερα, ψιλικατζίδικα, κάβες).
(Όλα τα παραπάνω με έναρξη το Β΄ Εξάμηνο του 2008)

Cigarsforum - Ερώτηση 2
Η υπερφορολόγηση του πούρου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά. Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να αλλάξει, και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια σημάδια ανάκαμψης?


Puro Accessori
Κύρια στα Κουβανέζικα πούρα, την περίοδο 2001 – 2008, ισοσκελίστηκε η διαφορά μέσης τιμής με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παράλληλοι εισαγωγείς. Η υπέρμετρη αύξηση φορολογίας του Πρώτου Πεντάμηνου του 2010 (πάνω από 10 φορολογικές μονάδες) και η μονοπώληση της αγοράς εκτίναξαν τις λιανικές τιμές στα ύψη.
Αλλαγές δεν θα υπάρξουν όσο ο κύριος όγκος καταναλωτών στερείται αξιοπρεπούς εισοδήματος.
Δεν πρέπει να κλείσει βέβαια κανείς τα μάτια στα νέα προϊόντα πούρων που μπαίνουν στην αγορά από το 2014 και μετά, και πού στοχεύουν…

Cigarsforum - Ερώτηση 3
Το κοινό που αγοράζει πούρα τα τελευταία χρόνια από το μαγαζί σας, παραμένει σταθερό ή αλλάζει?


Puro Accessori
Οι αλλαγές είναι σημαντικές στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, υπάρχουν νέοι καπνιστές μόνο που οι περισσότεροι στερούνται αξιοπρεπούς εισοδήματος κι εμπειρίας.

Cigarsforum - Ερώτηση 4
Υπάρχει διακριτή διαφορά στο πελατολόγιο σας μεταξύ των περιστασιακών καπνιστών πούρου, και αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «aficionados»?

Puro Accessori
Πάντα υπήρχε διαφορά ανάμεσα στους καπνιστές, είναι λάθος ο όρος «περιστασιακός». Την προηγούμενη δεκαετία ο καπνιστής των 2 – 3 πούρων την εβδομάδα είχε άλλο εισόδημα σε σχέση με σήμερα. Γνώστες υπήρχαν και σε αυτό το κομμάτι του κόσμου. Αυτό που ίσχυε και ισχύει είναι ότι το «κόστος της ευχαρίστησης» ήταν και είναι συνώνυμο με το εισόδημα του καταναλωτή.

Cigarsforum - Ερώτηση 5
Ποια πούρα προτείνετε συνήθως σε πρωτάρηδες και γιατί?


Puro Accessori
Κι εδώ η οικονομική δυνατότητα του καπνιστή καθορίζει τις εμπειρίες γεύσεων. Πέρα όμως από αυτό είναι λογικό ο καπνιστής να αποκτήσει εμπειρία σε συνάρτηση με περιορισμένο χρόνο καύσης του πούρου μέχρι να αρχίσει να συνηθίζει τη νέα του Απόλαυση.

Cigarsforum – Ερώτηση 6
Τα τελευταία χρόνια αρκετά κουβανέζικα πούρα τα οποία ήταν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά δεν εισάγονται πλέον. Έχετε κάποια ένδειξη ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον?


Cigarsforum – Ερώτηση 7
Γιατί κατά την γνώμη σας υπάρχουν κάποια Κουβανέζικα πούρα που δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, όπως για παράδειγμα Partagas 898, H. Upmann No.2, Bolivar Coronas Junior κλπ.?


Puro Accessori
Οι δύο αυτές ερωτήσεις (6 & 7) έχουν μια αλληλουχία:
1. Ο διακινητής που ελέγχει την ελληνική αγορά ενδιαφέρεται για το μέγιστο δυνατό κέρδος που θα έρθει από τον όγκο πωλήσεων.
2. Οι παράλληλοι εισαγωγείς της προηγούμενης δεκαετίας (PURO ACCESSORI) την περίοδο 1/1/2004 – 31/12/2008 έβαζαν στην ελληνική αγορά, βάσει των δεδομένων εκείνης της περιόδου, όχι μόνο τους κωδικούς της 7ης ερώτησης αλλά ακόμη περισσότερους.
3. Οι Κουβανοί το 2009 – 2011, μέσα από την αναδιάρθρωση στην παραγωγή τους κατήργησαν αρκετούς κωδικούς, ενώ από το 2015 και μετά εμφανίζονται σημαντικές ελλείψεις Κουβανικών πούρων από τη διεθνή αγορά (μεγαλύτερη ζήτηση από την προσφορά και φυσικές καταστροφές 2014-2015)

Cigarsforum - Ερώτηση 8
Ποιο είναι σήμερα κατά προσέγγιση το μερίδιο αγοράς για τα κουβανέζικα και τα non cubans πούρα, με βάση τις πωλήσεις σας? Η αναλογία αυτή ήταν πάντα σταθερή ή έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, και πόσο?


Puro Accessori
Για την επιχείρηση PURO ACCESSORI η αντιστοιχία από το 2004 έως σήμερα είναι σταθερή. Το Κουβανέζικο πούρο βρίσκεται στο 95% των πωλήσεων. Η οικονομική κρίση βασικά επηρέασε τον όγκο πώλησης προϊόντων καπνού (πούρα).

Cigarsforum - Ερώτηση 9
Ποια είναι περίπου σήμερα η αντιστοιχία των πωλήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σας σελίδας σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις από το φυσικό σας κατάστημα?


Puro Accessori
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στην επιχείρηση PURO ACCESSORI βρίσκονται χαμηλά. Βασικά εμείς ως επιχείρηση δεν επιδιώξαμε την μορφή πώλησης μέσω του διαδικτύου τα προηγούμενα χρόνια. Θέλαμε και θέλουμε ο πελάτης – καταναλωτής να έχει άμεση επαφή με το προϊόν που καταναλώνει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα πούρα αλλά και για τα αξεσουάρ του πούρου. Τον τελευταίο χρόνο ρίξαμε περισσότερο βάρος στην ηλεκτρονική προβολή κάνοντας βήματα. Παρ’ όλα αυτά α) αυτό το είδος της πώλησης είναι απρόσωπο και β) στο διαδίκτυο σε ανταγωνίζεται η ξένη αγορά ήδη από το 1995.

Cigarsforum - Ερώτηση 10
Μπορείτε να μας πείτε τα πέντε κουβανέζικα πούρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κατάστημα σας τον τελευταίο καιρό?


Puro Accessori
Είναι λάθος να αναφερθεί κανείς σε 4-5 σήματα. Αυτό που μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας είναι ότι η τάση της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται σε πούρα από 50 ring διαμετρήματος και πάνω και σε χρόνο καύσης από 1 έως 1,5 ώρα.

Cigarsforum - Ερώτηση 11
Σε τι τιμές υγρασίας αποθηκεύετε-συντηρείτε τα πούρα στο μαγαζί σας?


Puro Accessori
Τηρώντας τα διεθνή στάνταρ συντήρησης και παλαίωσης (παρά το υπερβολικό κόστος ενέργειας) η ψύξη στο θάλαμο βρίσκεται στους 17οC, 365 ημέρες το χρόνο, και 73% – 74% σχετική υγρασία. Είναι αυτά τα στοιχεία που ζητάει το προϊόν (πούρο).

Cigarsforum - Ερώτηση 12
Ποιες είναι (καπνιστικά) οι τρεις αγαπημένες σας κουβανέζικες μάρκες, και με τι συνηθίζετε να συνοδεύετε το πούρο σας?


Puro Accessori
Ο καπνιστής πούρου απολαμβάνει γεύσεις κι εμπειρίες συνδυαστικά με το τί τρώει ή τί πίνει. Εγώ δεν διαφοροποιούμε από το μέσο καπνιστή.

Cigarsforum - Ερώτηση 13
Από ποια κουβανέζικη brand θα επιθυμούσατε να είναι μια ενδεχόμενη 3η Regional Grecia y Chipre κυκλοφορία, και ποια vitola θα επιλέγατε προσωπικά?


Puro Accessori
Ήδη κυκλοφορεί στην αγορά το πρώτο Regional της Phoenicia σε 100.000 stick και μέσα στην άνοιξη θα κάνει την εμφάνισή του το δεύτερο. Αυτά τα πούρα αφορούν τις χώρες που τροφοδοτεί η Phoenicia.
Για την Ελλάδα – Κύπρο η ενημέρωση είναι ότι δεν μπορεί να καταναλωθεί ο όγκος πούρων που απαιτεί η HABANOS S.A. ώστε να δικαιολογήσει την έκδοση και 3ου Regional

Cigarsforum - Ερώτηση 14
Ο Zino Davidoff έλεγε ότι ένας tobacconist δεν εμπορεύεται απλά καπνό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι κι ο ίδιος ρέκτης ή ακόμα και μύστης. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς αυτό το «δισυπόστατο»?


Puro Accessori
Η προσπάθεια που κάνουμε στο χώρο μας είναι σημαντική ώστε ο καπνιστής να βρει αυτό που του ταιριάζει βάσει των ισορροπιών γεύσεων που έχει στη στοματική κοιλότητα. Πριν προτείνουμε το οτιδήποτε, ήδη έχουμε βάλει εμείς τον εαυτό μας στην αντίστοιχη δοκιμασία.
Παρ’ όλα αυτά, πάντα εγκυμονεί υποκειμενισμός και ρίσκο ως προς την πρόταση που κάνουμε. Την ίδια στιγμή απέναντί μας έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπων, μη έχοντας πάντα τις ίδιες διαθέσεις κι ορέξεις με εμάς.
These users thanked the author Τάκης for the post:
Assos
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 6275
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Τάκης »

Cigarsforum.gr Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Συνέντευξη:
The Cigar – Α. Πολύζος

Cigarsforum - Ερώτηση 1
Ποια είναι η γενική η εικόνα που έχετε για την αγορά του πούρου στην Ελλάδα κουβανέζικου και μη, με χρονική αφετηρία τα χρόνια πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, και κατάληξη στο σήμερα. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη και πόσο?


The Cigar
Έχει επηρεαστεί προς τα κάτω περίπου 20% και αυτό περισσότερο στα ακριβά πούρα.

Cigarsforum - Ερώτηση 2
Η υπερφορολόγηση του πούρου στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμφισβήτητα έχουν επηρεάσει αρνητικά την εγχώρια αγορά. Πιστεύετε ότι η κατάσταση αυτή μπορεί σταδιακά να αλλάξει, και με ποιον τρόπο. Υπάρχουν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποια σημάδια ανάκαμψης?


The Cigar
Υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Η υπερφορολόγηση του πούρου έχει σίγουρα επηρεάσει την αγορά και δεν βλέπουμε ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, εκτός και αν πέσει αρκετά η φορολογία. Εμείς πάντως πιστεύουμε, ότι για να αναθερμανθεί η αγορά του πούρου στην Ελλάδα, πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσει η παράλληλη εισαγωγή από αφορολόγητα και fake, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανέβει η νόμιμη αγορά και η πώληση.

Cigarsforum - Ερώτηση 3
Το κοινό που αγοράζει πούρα τα τελευταία χρόνια από το μαγαζί σας, παραμένει σταθερό ή αλλάζει?


The Cigar
Το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας είναι σταθεροί και διαχρονικοί. Σταδιακά έρχονται καινούργιοι, όπως υπάρχουν και πελάτες που πηγαίνουν σε όλα τα καταστήματα του είδους.

Cigarsforum - Ερώτηση 4
Υπάρχει διακριτή διαφορά στο πελατολόγιο σας μεταξύ των περιστασιακών καπνιστών πούρου, και αυτών που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως «aficionados»?


The Cigar
Παλιότερα η διαφορά ήταν πιο έντονη καθώς δεν υπήρχε τόση ενημέρωση και πληροφόρηση. Οι aficionados κάνουν τη διαφορά ως προς την εμπειρία και τη γνώση, όπου αυτά οδηγούν στην επιλογή της ποιότητας του πούρου.

Cigarsforum - Ερώτηση 5
Ποια πούρα προτείνετε συνήθως σε πρωτάρηδες και γιατί?


The Cigar
Εξαρτάται από την καπνιστική συνήθεια του κάθε πελάτη. Συνήθως προτείνουμε πούρα με πιο χαμηλή ένταση στο μέγεθος της αρεσκείας τους.

Cigarsforum - Ερώτηση 6
Τα τελευταία χρόνια αρκετά κουβανέζικα πούρα τα οποία ήταν διαθέσιμα στην ελληνική αγορά δεν εισάγονται πλέον. Έχετε κάποια ένδειξη ότι η πολιτική αυτή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο στο εγγύς μέλλον?

The Cigar
Εξαρτάται από την πολιτική του εισαγωγέα ή και των κουβανών. Παρόλα αυτά εισάγονται κάποιες από τις νέες σειρές, όπως και συλλεκτικά, regional και reserva.

Cigarsforum - Ερώτηση 7
Γιατί κατά την γνώμη σας υπάρχουν κάποια Κουβανέζικα πούρα που δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, όπως για παράδειγμα Partagas 898, H. Upmann No.2, Bolivar Coronas Junior κλπ.?


The Cigar
Το Partagas 898, εισάγονταν στην Ελλάδα και το σταμάτησαν κάποια στιγμή. Όπως δυστυχώς και πολλά πούρα oπου δεν εισήχθησαν ποτέ. θεωρούμε ότι ο λόγος οφείλεται στην επιλογή των Κουβανών και του εισαγωγέα.

Cigarsforum - Ερώτηση 8
Ποιο είναι σήμερα κατά προσέγγιση το μερίδιο αγοράς για τα κουβανέζικα και τα non cubans πούρα, με βάση τις πωλήσεις σας? Η αναλογία αυτή ήταν πάντα σταθερή ή έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, και πόσο?


The Cigar
Το μερίδιο αγοράς είναι 70-75%κουβανέζικα και 25-30% στα εκτός Κούβας. Η αναλογία αυτή διέφερε δεκαπέντε χρόνια πριν. Αυτό είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και της διαθεσιμότητας των πιο οικονομικών πούρων.

Cigarsforum - Ερώτηση 9
Ποια είναι περίπου σήμερα η αντιστοιχία των πωλήσεων μέσω της ηλεκτρονικής σας σελίδας σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις από το φυσικό σας κατάστημα?


The Cigar
Περίπου το 10%, με ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών μας να ενημερώνονται ηλεκτρονικά από το site μας, κάνοντας τις αγορές τους από το φυσικό μας κατάστημα.

Cigarsforum - Ερώτηση 10
Μπορείτε να μας πείτε τα πέντε κουβανέζικα πούρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στο κατάστημα σας τον τελευταίο καιρό?


The Cigar
1)Romeo Y Julieta Wide Churchills
2)Partagas D no 4
3) Romeo Y Julieta Mille Fleurs
4)Hoyo De Monterrey Epicure No 2
5) Montecristo Petit Edmundo

Και ενίοτε τα συλλεκτικά.

Cigarsforum - Ερώτηση 11
Σε τι τιμές υγρασίας αποθηκεύετε-συντηρείτε τα πούρα στο μαγαζί σας?


The Cigar
Για τα παλιά πούρα μας και αυτά που θέλουμε να παλαιώσουμε η υγρασία είναι στους 64-65%. Για τα προς κατανάλωση πούρα η υγρασία κυμαίνεται από 69 έως 72%. Για τα εκτός Κούβας που είναι σε σελοφάν 75%υγρασία.

Cigarsforum - Ερώτηση 12
Ποιες είναι (καπνιστικά) οι τρεις αγαπημένες σας κουβανέζικες μάρκες, και με τι συνηθίζετε να συνοδεύετε το πούρο σας?


The Cigar
Trinidad
Hoyo De Monterrey
Montecristo

Με ένα καλό Ρούμι, ένα παλαιωμένο Cognac ή ένα καπνιστό Ουίσκι. Τα πρωινά συνήθως με espresso.

Cigarsforum - Ερώτηση 13
Από ποια κουβανέζικη brand θα επιθυμούσατε να είναι μια ενδεχόμενη 3η Regional Grecia y Chipre κυκλοφορία, και ποια vitola θα επιλέγατε προσωπικά?


The Cigar
Hoyo De Monterrey, Montecristo, Trinidad.
Vitola: Lanceros, Perfecto, Montesco.

Cigarsforum
Ο Zino Davidoff έλεγε ότι ένας tobacconist δεν εμπορεύεται απλά καπνό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι κι ο ίδιος ρέκτης ή ακόμα και μύστης. Πώς αντιλαμβάνεσθε εσείς αυτό το «δισυπόστατο»?


The Cigar
Ο Zino Davidoff είχε απόλυτο δίκιο. Η γευσιγνωσία είναι προνόμιο και πλεονέκτημα για έναν επαγγελματία του είδους. Χρειάζεται αγάπη και μεράκι για να πρεσβεύσεις σωστά την απόλαυση…
These users thanked the author Τάκης for the post:
Assos
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Petran
Δημοσιεύσεις: 1324
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 08, 2018 3:28 pm

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Petran »

Να ευχαριστήσω κι εγώ με τη σειρά μου τους τους τέσσερεις καπνοπώλες
για τη σημαντική τους αρωγή στο όλο εγχείρημα!!! 8-)
Tο "πούρο" είναι κάτι πολύ (και πολλά) περισσότερο από ένα πούρο
Τάκης, Έλληνας Aficionado
Άβαταρ μέλους
Mixalis81
Δημοσιεύσεις: 830
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 31, 2018 7:53 am

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Mixalis81 »

Τάκη σε ευχαριστούμε για το εγχείρημα να ακουστεί-διαβαστεί η άποψη των βασικών καπνοπολων για τα δεδομένα που επικρατούν στην εγχώρια αγορά!
Ευχαριστούμε και τους καπνοπωλες φυσικά...
Άβαταρ μέλους
Svensk
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 910
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 11, 2018 11:35 pm

Re: Έρευνα: Το Πούρο στην Ελλάδα του 2019

Δημοσίευση από Svensk »

Τις ευχαριστίες μου στους τέσσερεις καπνοπώλες για τις απαντήσεις τους,
που σίγουρα θα σταθούν αιτία για περαιτέρω συζητήσεις και προβληματισμούς.
Το πούρο είναι η θεραπεία μου
Απάντηση

Επιστροφή στο “Συναντήσεις με Αξιοσημείωτους Ανθρώπους”