Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

ο κύκλος & ο μύθος: καλλιέργεια, παραγωγή, ιστορία, κουλτούρα, ταυτότητα, χαρακτηριστικά
Άβαταρ μέλους
Svensk
Founding Fathers
Δημοσιεύσεις: 829
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 11, 2018 11:35 pm

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Svensk »

Γρήγορη αυτα που γράφεις, εκτος από την τελευταία φράση σου, ειναι οφ τοπικ.
These users thanked the author Svensk for the post (total 2):
Τάκηςsuleygiannis
Το πούρο είναι η θεραπεία μου
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 5227
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Τάκης »

αυτά που ρωτάς Γρηγόρη έχουν συζητηθεί στην ενότητα "Αποθήκευση, Συντήρηση, Παλαίωση & Άλλες Ιστορίες"
εδώ το thread εξειδικεύει στη συμπεριφορά παλαίωσης των κουβανέζικων brands
These users thanked the author Τάκης for the post (total 4):
SvensksuleygiannisFairlightΣτάθης
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
sigaras
Δημοσιεύσεις: 518
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 26, 2018 9:30 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από sigaras »

Δεύτερο σχόλιο λοιπόν. Χρόνος και πούρα. Μεγάλη κουβέντα. Θα πω μερικά πράγματα τώρα που αποτελούν καθαρά προσωπικές μου απόψεις και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν, λαμβάνοντας υπόψη και την μικρή πείρα που έχω στα παλαιωμένα πούρα.
Δύο θεωρώ ότι είναι οι μεγάλες κατηγορίες των κουβανέζικων πούρων.
Πρώτη: όσα παλαιώνουν όμορφα μέχρι τα 15 χρόνια
Δεύτερη: Όσα παλαιώνουν όμορφα πάνω από τα 15 χρόνια.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται όλα τα κουβανέζικα πούρα και σορτ και λονγκ φίλερ.

Στην δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται τα partagas, bolivar πιθανώς τα cohiba και τα punch.
Δεν περιλαμβάνονται rafael gonzalez, sancho panza, H.upmann, hoyo de monterrey, vegas robaina, romeo y julietta, vegueros, fonseca, quintero, jose piedra, por laranaga, san cristobal, quai d' orsay, montecristo
Δεν γνωρίζω για diplomaticos, cuaba, juan lopez, trinidad.

Επαναλαμβάνω ότι τα παραπάνω είναι καθαρά προσωπική άποψη, η οποία κάποιες φορές βασίζεται σε δοκιμή παλαιωμένων πούρων της μπράντας (π.χ molinos ή Μ3) και κάποιες άλλες φορές (τις περισσότερες για να είμαι ειλικρινής) στην διαίσθησή μου και μόνο.

Έτσι κι αλλιώς αγαπητοί συνωμότες ο χρόνος είναι ανθρώπινη επινόηση και υποκειμενικός, πόσο μάλλον τα σχόλια επί αυτού.
These users thanked the author sigaras for the post (total 2):
ΤάκηςSvensk
" κι έγιναν τα πάθη μας καπνός..."
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1036
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Fairlight »

sigaras έγραψε:
Παρ Νοέμ 20, 2020 1:43 pm
Έτσι κι αλλιώς αγαπητοί συνωμότες ο χρόνος είναι ανθρώπινη επινόηση και υποκειμενικός, πόσο μάλλον τα σχόλια επί αυτού.
Γιώργο ο χρόνος δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, είναι φυσική διάσταση. Η αντίληψη του χρόνου έχει υποκειμενικά στοιχεία αλλά η επίδραση δεν είναι ισχυρή υπο φυσιολογικές συνθήκες.

Στο θέμα μας εμένα πάλι μου προκαλεί εντύπωση η εμπειρία που έχετε οι περισσότεροι πάνω στο θέμα της παλαίωσης. Καπνίζω πούρα κοντά στα 20 χρόνια και συστηματικά, δηλαδή με προσωπικό στοκ που μένει, 10 χρόνια. Σε αυτό το προσωπικό μου στοκ ζήτημα είναι αν μια κούτα μένει πάνω από 5 χρόνια με τους ρυθμούς μου. Δηλώνω παντελώς ανίκανος να απαντήσω στα ερωτήματα του θρεντ και δεν είχα σκοπό να γράψω. Ωστόσο θα γράψω μερικά βασικά συμπεράσματα από την εμπειρία μου, περισσότερο γενικολογίες δηλαδή για τα οποία μπορώ να έχω μια σχετική βεβαιότητα. Το τι κουλαμάρες έχω παρατηρήσει με το θέμα του χρόνου στο στοκ μου δε, δεν περιγράφεται. Το ότι μπορείς να βρεις να καπνίσεις μερικά σκόρπια 'παλαιωμένα' στικς που δεν ξέρει ούτε η μάνα τους από που έρχονται και έχουν διατηρηθεί για μένα κάνει την εξαγωγή συμπερασμάτων πρακτικά αδύνατη. Ούτε και θεωρώ ιδιαίτερα aficionadoρίστικη λογική να λες ότι καπνίζεις παλαιωμένα πούρα που τα αγοράζεις γιατί έχουν ξεμείνει κάπου, πόσο μάλλον κάπου που δεν ξέρεις τι γίνεται. Εξαίρεση αποτελούν τα μουσειακά vintage που αφορούν περιόδους που κάποιος δεν είχε γεννηθεί. :lol: Αυτό είναι όμως μια ειδική κατηγορία και σίγουρα όχι το βασικό μας θέμα.

Στο δια ταύτα. Κατά την γνώμη μου τα περισσότερα Κουβανέζικα πούρα δεν καπνίζονται καλά πριν κλείσουν 3 έτη.

Υπάρχει μια κατηγορία πούρων που καπνίζεται καλά πριν τα 2 έτη και μάλιστα πολλές φορές είναι και καλύτερα. Κλασσικές περιπτώσεις εδώ είναι τα SLR Regios και τα Romeo Excibition no4. Και εδώ όμως υπάρχουν διακυμάνσεις. Τα regios πχ πριν το 14 καπνιζόντουσαν καλά ακόμα και πάνω στον χρόνο, πλέον φαίνεται να θέλουν μια διετία. Ένα άλλο κλασσικό παράδειγμα διακύμανσης είναι και τα Diplo. Παλιότερα ήθελαν χρόνια, την περίοδο 14-17 καπνιζόντουσαν και φρέσκα και τώρα φαίνεται να θέλουν πάλι χρόνο.

Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία πούρων που καπνίζονται καλά, αλλά όχι ιδανικά ανάμεσα στον δεύτερο και τρίτο χρόνο. Κλασσικές περιπτώσεις είναι τα Monte petit edmundo και αρκετά Partagas με την series D να αποτελεί κλασσικό παράδειγμα. Αυτά τα πούρα θα βελτιωθούν αισθητά με έναν παραπάνω χρόνο αλλά καπνίζονται συνήθως εκεί στα 2-3 έτη. Και εδώ φυσικά υπάρχουν συχνές εξαιρέσεις.

Στα 3-4 έτη καπνίζονται καλά τα περισσότερα Κουβανέζικα πούρα. Και σχεδόν όλα επωφελούνται με περισσότερα χρόνια, τουλάχιστον μέχρι τα 7. Μετά απ' αυτό μπορεί και να πέσουν.

Υπάρχουν και μερικά πούρα που θέλουν 5 και περισσότερο. Κλασσικά παραδείγματα εδώ είναι αρκετά Cuaba, τα παλιά QDO, τα punch, μερικά Upmann και άλλα.

Για περιόδους που είναι πιο μεγάλες απ' αυτές δεν θα γράψω κάτι. Θα ήθελα πολύ να σας πω ότι θα σας πω περισσότερα σε 15 χρόνια, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το κάνω καθώς τα πούρα μου τα καπνίζω και δεν έχω την πολυτέλεια να τα αφήνω για δεκαετίες. Εκτός και αν γίνω πλούσιος που σχεδόν αποκλείεται.
These users thanked the author Fairlight for the post (total 4):
ΤάκηςSvenskΣτάθηςJazzman
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 5227
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Τάκης »

επιστήμονα θα συμφωνήσω μαζί σου, και ως προς την αναπόδραστη «φυσική» επιρροή του χρόνου στα πούρα
και στο κομμάτι που αφορά την εμπειρία του να καπνίζει κανείς «δικά» του vintage
παρακολουθώντας την πορεία τους στο χρόνο, την τριετία, την πενταετία, τη δεκαετία, τη δεκαπενταετία, και πάει λέγοντας

ωστόσο, επειδή αντικειμενικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και κατά συνέπεια σύνηθες
εκτιμώ πως καπνίζοντας και ένα πούρο αγορασμένο με χρόνια ήδη στην πλάτη, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις μεγάλες διαφορές
υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχει συντηρηθεί τουλάχιστον σε ανθρώπινες συνθήκες

λόγου χάρη, για να πιάσουμε κάτι προφανές, αν κάποιος καπνίσει ένα φρέσκο Punch
και καπνίσει και ένα παλιό, οκταετίας ας πούμε, θα καταλάβει εύκολα τη μέρα με τη νύχτα που τα χωρίζει

από κει και πέρα, όπως αναφέρεται και στον πρόλογο, το thread αποσκοπεί στην καταγραφή προσωπικών εμπειριών
που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από οποιαδήποτε γενική «θεωρητική» επισκόπηση

εξού και καλώ – προσκαλώ όλους να καταθέσουν τη δική τους προσωπική εμπειρική γνώση
αναφέροντας και τις Αβάνες που κατά τη γνώμη τους είναι οι απόλυτες/οι star της παλαίωσης
νομίζω πως οι περισσότεροι έχουμε καπνίσει σχεδόν όλα τα «σημαντικά» κουβανέζικα πούρα στις διάφορες ηλιακές τους φάσεις
οπότε θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε γνώμες για τα πούρα που είναι οι βασιλιάδες του "καλώς γηράσκειν"

Εικόνα
These users thanked the author Τάκης for the post (total 2):
FairlightSvensk
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1036
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Fairlight »

Τάκης έγραψε:
Παρ Νοέμ 20, 2020 6:03 pm
ωστόσο, επειδή αντικειμενικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο και κατά συνέπεια σύνηθες
εκτιμώ πως καπνίζοντας και ένα πούρο αγορασμένο με χρόνια ήδη στην πλάτη, μπορεί να αντιληφθεί κανείς τις μεγάλες διαφορές
υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχει συντηρηθεί τουλάχιστον σε ανθρώπινες συνθήκες
Ναι φυσικά θα αντιληφθεί κάποιος διαφορές και μάλιστα μεγάλες. Αλλά υπάρχουν 2 βασικά προβλήματα, πρώτον ότι δεν υπάρχει η γνώση του πως ήταν το πούρο στα νιάτα του και δεύτερον (και βασικότερο) ποια είναι η συνεισφορά του χρόνου στις αλλαγές που κάποιος παρατηρεί.
Και ένα πούρο να μείνει 2 χρόνια εκτός υγραντήρα ή σε υψηλές θερμοκρασίες πάλι θα υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Δεν είναι θεωρητικό αυτό, πολλά Ελληνικά 'vintage' έχουν μείνει εκτός υγραντήρα για πολλά χρόνια και το γνωρίζουμε αυτό.

Το θέμα με τις συνθήκες επίσης δεν είναι θεωρητικό, τουλάχιστον για εμένα καθώς παρακολουθώ στενά τα πούρα μου που βρίσκονται σε ελεγχόμενη και μη θερμοκρασία. Οι διαφορές είναι χαώδεις και μιλάμε για διαστήματα που μπορεί να είναι και πολύ μικρά δηλαδή 1.5-2 χρόνια. Δεν είναι θέμα καλύτερου ή χειρότερου, οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο μου αυτή την στιγμή περνάει ότι περνάει με πολύ πιο αργό ρυθμό από οτιδήποτε είναι έξω. Θα έλεγα και διαφορετικά αλλά αυτό δεν είναι ασφαλές συμπέρασμα. Σίγουρα πάντως αν αυτά τα 2 χρόνια γίνουν 8, κόβω το χέρι μου ότι θα μιλάμε για τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα. Μοιάζει πάντως πολύ με την συντήρηση ενός τρόφιμου, ενός φρούτου για παράδειγμα, πως θα ήταν εκτός ψυγείου σε σύγκριση με την ψύξη. Σε μικρότερο βαθμό βέβαια αλλά η τάση δεν αλλάζει.
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
sigaras
Δημοσιεύσεις: 518
Εγγραφή: Δευ Νοέμ 26, 2018 9:30 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από sigaras »

Fairlight έγραψε:
Παρ Νοέμ 20, 2020 4:18 pm
sigaras έγραψε:
Παρ Νοέμ 20, 2020 1:43 pm
Έτσι κι αλλιώς αγαπητοί συνωμότες ο χρόνος είναι ανθρώπινη επινόηση και υποκειμενικός, πόσο μάλλον τα σχόλια επί αυτού.
Γιώργο ο χρόνος δεν είναι ανθρώπινη επινόηση, είναι φυσική διάσταση. Η αντίληψη του χρόνου έχει υποκειμενικά στοιχεία αλλά η επίδραση δεν είναι ισχυρή υπο φυσιολογικές συνθήκες.

Θωμά κατ' αρχήν χαίρομαι που "ζωντάνεψε" η συζήτηση στο θρεντ. Επί του φιλοσοφικού ζητήματος που θέτεις θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η λέξη χρόνος όπως και οι εκδηλώσεις του (αόριστος, μέλλοντας κτλ) αποτελούν σημεία της γλώσσας, η οποία αποτελεί ανθρώπινο προνόμιο. Αλλά και ειδικότερα, γλωσσολογικές μελέτες έχουν (απο) δείξει την ύπαρξη γλωσσών χωρίς χρόνους (π.χ νησιά Άνταμαν). Δεν θα επεκταθώ όμως περαιτέρω διότι θα μας κατηγορήσουν για offtopic.
Σε ότι αφορά τώρα στο πως καπνίζουμε πολύ παλαιωμένα πούρα θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε μαγαζί του κέντρου που μας έχει δώσει αυτή τη δυνατότητα, μαγαζί κύρους που εγγυάται -μαζί με τον ουρανίσκο μας- την ποιότητα και την καλή διατήρηση των πούρων.
These users thanked the author sigaras for the post:
Junior
" κι έγιναν τα πάθη μας καπνός..."
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 5227
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Τάκης »

τα περισσότερα vintage που κατά καιρούς κυκλοφορούσαν-κυκλοφορούν εγχωρίως μόνο "παλαιωμένα" δεν είναι, υπό καμία έννοια
κάμποσα από αυτά μάλιστα έχουν υποστεί αρκετή ταλαιπωρία αφού για μεγάλο διάστημα παρέμειναν όχι και στις ιδανικότερες συνθήκες
το γεγονός ότι κάποια από αυτά είναι σε καλή κατάσταση και καπνίζονται, είναι μάλλον συμπτωματικό και οφείλεται σε διάφορους παράγοντες

Εικόνα
These users thanked the author Τάκης for the post:
Svensk
papa was a rolling stone...
Άβαταρ μέλους
Fairlight
Moderator
Δημοσιεύσεις: 1036
Εγγραφή: Τρί Φεβ 06, 2018 2:08 pm

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Fairlight »

Το αυτό. Τα ελληνικά 'vintage' είναι πούρα θύματα της οικονομικής κρίσης και γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι έχουν μείνει παρατημένα για αρκετά χρόνια. Αυτό αφορά την ιστορία τους όχι το κύρος του οποιουδήποτε πωλητή, εφόσον υπάρχει πάντα διαφάνεια. Τα πούρα ωστόσο είναι πιο ανθεκτικά απ ότι νομίζουμε οι περισσότεροι και κινδυνεύουν περισσότερο από την ανεξέλεγκτη ανταλλαγή αέρα με το περιβάλλον παρά από τις χαμηλές υγρασίες, αν και αυτά τα 2 συνδέονται σε έναν βαθμό. Αλλά αυτό είναι ιστορία για άλλο θρεντ.
These users thanked the author Fairlight for the post:
Svensk
Sate~yurosu

Πες μου. Τι είσαι??? Είσαι pleb? (Project: the pleb sessions)

Τα λέμε το άλλο καλοκαίρι.
Άβαταρ μέλους
Τάκης
Moderator
Δημοσιεύσεις: 5227
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 03, 2018 10:43 am

Re: Κουβανέζικες Brands και Παλαίωση

Δημοσίευση από Τάκης »

όχι της γενικότερης οικονομικής κρίσης αλλά μεμονωμένης, όσο για τη συγκεκριμένη "διαφάνεια" το τζάμι της είναι λίγο θαμπό

ναι, χίλιες φορές vintage πούρα ακόμα και εκτός υγραντήρα αλλά σε ανθρώπινες συνθήκες
είδαμε τα χάλια των άθλιων συνθηκών σε πολλά από τα παλιά πούρα στην Κύπρο, είχε αλλοιωθεί μέχρι και το χρώμα στα κουτιά
papa was a rolling stone...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Από τον Σπόρο στο Τασάκι”